Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak
5.5.2009, Pavel Koza, aktualita
V nadcházejících měsících nás zcela určitě čeká velké množství novinek a informací o připravovaném Windows Marketplace for Mobile, tedy o elektronickém obchodu s aplikacemi pro mobilní zařízení. Ne všechny se nám ale budou líbit.
CommanderZ (117) | 5.5.200917:13
Sorry, ale tohle je blbost. V Microsoftu uz udelali hafo blbosti, ale tohle jde proci cemukoliv, co kdyz delali. Nemluve o tom, ze timhle sitem by nezavisle na kvalite mohlo projit tak mozna 1% aplikaci.
Odpovědět0  0
Zdenek Malinsky (314) | 5.5.200912:00
Doufám, že to zatím jen špatně chápeme a že je to "ztraceno v překladu". Bude-li obchod stát za prd a bude jiná možnost, jaki nainstalovat/dostat/koupit aplikaci do PDA, bude to pro MS znamenat buď se přizpůsobit nebo jim obchod nepůjde a sami to časem zavřou. Pokud ovšem budu toto jediná možnost, jak dostat aplikaci (i free) do PDA, určitě se ozvou ostatní obchody a vývojáři a nejmenovaná soudružka z EU se nás i jich určitě zastane proti tomu zlému MS. Co projde Apple a nikdo se nad tím nepozastaví, tak s tím má MS smůlu.
Odpovědět0  0
Pavel Koza (555) | 5.5.200916:03
O uzavření systému jen na instalaci přes Marketplace se snad nic nemluví. Navíc všechno jde obejít a i na iPhone si můžeš zařízení odemknout a instalovat co chceš. Spíš je otázka, nakolik bude tenhle model lákavý pro vývojáře, obzvlášť poté, co se MS rozhodl "moudře" připravit Marketplace jen pro WM6.5 a vyšší, takže obrovská uživatelská základna přijde vniveč a začne se od nuly. Představa, že Spb dá svoje produkty na Marketplace, kde si je bude moct koupit jen pár lidí s WM6.5 a stánhe je ze všech jiných míst je řekl bych nepravděpodobná... Ale je ještě brzo na finální soudy, na druhou stranu takovéhle kotrmelce moc seriózně nevypadají.
Odpovědět0  0
Zdenek Malinsky (314) | 5.5.200916:42
To je pravda, děláme účet bez hostinského. Nebo že bychom preventivně hezky brečeli na cizím hrobě?
Odpovědět0  0
zivan (40) | 5.5.200911:51
Inspirovali, ale Apple ty podminky nasadil hned na zacatku ne? Takze lidi nemeli na vyber. MS to chce nasroubovat na komunitu zvyklou na hodne volne podminky.
Odpovědět0  0
Zdenek Malinsky (314) | 5.5.200911:46
Mě to tak přijde, že se MS těžce inspirovali u Apple, kde přeci nejlépe vědí, co je pro uživatele nejlepší a co mají uživatelé chtít. Ti, protože jim nic jiného nezbývá, to pak musí akceptovat. Prostě někdo někde rozhodne a je to.
Odpovědět0  0
anaxagoras_ce4you (24) | 5.5.200910:43
Upřímně řečeno nevím, zda-li to věští dobrou budoucnost. Většina lidí stejně stahuje programy, které nějak upravují, či přidávají funkce do ochuzených Windows mobile a pokud Windows Market Place nebude jediné místo, kde stahovat a instalovat aplikace pro Windows Mobile, pak si stejně každý najde a nainstaluje to, co potřebuje sám na webových stránkách autorů a Windows Market Place nikdy nepoužije. Jak všeobecně platí dobré produkty nepotřebují reklamu a chválí se samy a ve Windows Market Place do budoucna vidím jen smetiště nepotřebných aplikací, které se svojí kvalitou nedokázaly prosadit. V tomto případě by neměly šanci např. takové aplikace jako SPB Pocket Plus, SPB Mobile Shell, či samotné TouchFLO 3D v2. Mnohem větší budoucnost by měl např. web XDA-Developers, kdyby si založil vlastní server pro aplikace vyvíjené jejími vlastními uživateli.
Odpovědět0  0
Pavel Koza (555) | 5.5.200915:59
Uvažujete moc jako nadšenec a člověk, co je víc než jen "uživatel". Už před pár lety si Microsoft dělal průzkum, ve kterém vyšlo, že drtivá většina uživatelů nikdy nic na zařízení nenainstalovala. Dneska, kdy se WM rozšířily dál mezi počítačově negramotné obyvatelstvo, to bude ještě větší číslo. Většina lidí si prostě "nenajde", většina lidí ťukne na ikonku s košíkem, vybere si aplikaci, napíše číslo kreditky a tím to pro ně hasne. Pokud se to MS nerozhodne nějak omezit, tak samozřejmě bude dál existovat prostor pro skupinu, která chce mít zařízení plně pod kontrolou, ale my se bavíme o všech uživatelích a 90%, možná víc, z nich nic hledat nebude.
Odpovědět0  0
xsauron (18) | 5.5.200910:04
To je fakt hruza hruzouci. Proc to tak Microsoft dela? Ty podminky by clovek jakz, takz "chapal" az na tu prvni. To je hruza hruzouci. Ze je jen pro WM 6.5 to je uplne mimo, protoze se stejne nejcasteji programuje pres NET. Framework, ktery nahraju od WM 5 vsude, takze aplikacka na 90% bezi, pokud nepouziva veci z nove verze. Tento super silny nastroj, ke kteremu se da zdarma pouzivat i vyvojove prostredi Visual Studio se zbytecne degraduje. A ze Market podporuje jen urcite regiony?I? To je tak tezke prelozit par menicek na webu a regionalni pobocce vyhradit nekolik zamestnancu. Skutecne to nechapu. Sam pouzivam Linux, ale ve Virtual Boxu mam XP a programuji namisto v Jave v .NET C#, coz je s Visual Studiem podle me jedno z nejlepsich kombinaci na programovani. Udelat v Microsoftu par zmen a byl by uplne jinde. (Zdarma nebo levnejsi upgrade z Vist na Seven, poradna podpora Windows Mobile a otevreny Market, jen z kontrolou, ze neobsahuje soft viry nebo neskodi uzivateli ) No a pak by to natrel jak Symbianu tak Applu. Az se propudi Andrioid uz mit tolik sanci nebude.
Odpovědět0  0
zivan (40) | 5.5.20099:30
To by me zajimalo, kterej mamlas v MS tohle sepsal :( Prodavat aplikaci jen pres Marketplace v kombinaci s podporou jen pro WM6.5 zarizeni znamena, ze to ze zacatku bude poradna bida. Mohlo by to byt idealni misto pro aplikace, ktere nikdo nechce a normalne by je nekoupil. Treba takovy diamant na pozadi na 50$ :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.