Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Upgrade notebooku na USB 3.0, vyplatí se?

4.3.2014, Jakub Doležal, recenze
Máte-li doma starší notebook s USB 2.0, pak by vás nejradši výrobci viděli na cestě do obchodu pro nový. Co takhle mu dát šanci a skrze slot ExpressCard doplnit kartu s novým řadičem USB 3.0? Bude nárůst rychlosti úměrný nákladům?
Kapitoly článku:

Výběr karty a zakoupení


Jednou z největších nevýhod adaptérů ExpressCard byla v minulosti velikost, neboť většina z nich se nevešla do útrob notebooku a vždy přesahovala mimo tělo notebooku. Koupit je lze i dnes, ale raději se jim vyhněte, stačí s nimi někde omylem zavadit a rázem se z nich stává páčidlo vnitřností notebooků a právě v oblasti ExpressCard slotu jsou notebooky většinou konstrukčně oslabené, takže není problém jej poškodit.


Karta přesahující mimo notebook není příliš praktická (thecoolgadgets.com)

Naštěstí si tohoto problému všimli i sami výrobci karet a novější verze s USB se již vejdou přesně do vnitřního prostoru notebooku. Přesně takovou kartu vyrazíme hledat i my. V českých obchodech jsou tyto karty k nalezení, avšak cena není úplně příznivá, a proto je lepší vyrazit na Ebay. Pokud nakupujete od prověřeného obchodníka (sledujte hodnocení), je riziko prakticky nulové.


Modernější pojetí je praktičtější (tweak.dk)

Vzhledem k tomu, že ThinkPad T500 nabízí širší ExpressCard/54, vybral jsem verzi se dvěma USB 3.0 porty. Užší 34mm verze povětšinou nabídne pouze 1 USB slot. Prodejců těchto karet je na ebay nepřeberné množství a vzhledem k internetovým diskuzím ohledně kompatibility je dobré hledat ty s čipsety NEC/Renesas. Cena záleží na momentální nabídce, v mém případě stála karta 10 dolarů (cca 200 Kč) s poštovným zdarma. Díky nízké částce jste navíc osvobozeni od cla či daně.


Čekání na zásilku, vybalení a instalace


ExpressCard adaptér se snadno vejde do běžné obálky, takže vám jej velmi pravděpodobně vloží přímo do schránky. Doba doručení závisí na řadě okolností, přičemž první pokus o doručení do Evropy selhal kdesi na celnici, nicméně prodejce se sám ozval a ihned odeslal v pořadí druhou zásilku, která dorazila do 14 dní. Na to, že zásilka jela z Hong Kongu, je to celkem rychlé doručení.


ExpressCard šířky 54mm s dvojicí USB 3.0 portů

V balení toho mnoho nenajdeme a kromě samotné karty je zde přibaleno ještě CD s ovladači, napájecí kabel pro externí plotnové disky a nějaká ta dokumentace. Pokud již nedisponujete CD mechanikou, není problém si ovladače sehnat na internetu, bude však zapotřebí využít služeb vyhledávače (Google nebo Bing), neboť samotná karta je od relativně bezejmenného výrobce.


Ačkoliv je karta širší (54 mm), konektor je shodný s 34mm modely

Karta samotná je velmi lehká a rozhodně nijak zásadně váš notebook nepřitíží. Obsahuje hned dvojici portů USB 3.0, což u většiny notebooků znamená výrazné navýšení počtu USB zdířek. Vzhledem k nízké ceně je překvapivě dobrá kvalita zpracování a většina povrchu těla je tvořena z kovu. V oblasti USB portů se tenký plech poměrně prohýbá, avšak díky ukrytí v notebooku není třeba mít obavy.


V případě externích HDD lze využít napájení, avšak jen u 2,5" verzí

Instalace, respektive zasunutí karty do slotu, je stejně snadná jako zasunutí USB flashky do USB portu. Pokud chcete kartu vysunout, musíte zatlačit na šedivou páčku vedle karty, tím ji odjistíte a poté opětovným zatlačením vysunete zmíněný Expresscard adaptér.


ExpressCard s dvojicí USB 3.0 usazené v notebooku

Windows 7 a předpokládám, že i Windows 8 (8.1) si s kartou bez další pomoci neporadily a označily hardware jako neznámý. Nezbylo tedy než vyhledat ovladače a nainstalovat je ručně. K dispozici je sice automatický instalátor, ale pokud dokážete otevřít správce zařízení, je možná lepší ukázat průvodci přesně na místa, kde se ovladače nacházejí. Ušetříte si tak instalaci dalšího balastu, které instalátory ovladačů často nesou.
 

 
Ovladače Renesas je nutné dohrát ručně, Windows kartu nepoznají

Máme zapojeno, nainstalováno a nezbývá nic jiného, než se vydat směrem k testům rychlosti.

reklama