Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Sony Xperia Tablet Z: dotykový obojživelník

12.8.2013, Jakub Doležal, recenze
Elektronika a voda se dlouhodobě nemají příliš v oblibě a pád zařízení do mokrého prostředí měl prakticky vždy fatální následky. Sony však nabízí tablet, kterému voda nevadí a můžete se s ním i potopit. Jaké jsou další klady Xperia Tablet Z?

Výkonnostní testy


Sony si prozatím čipsety do svých zařízení nevyrábí a vsadilo na kompletní řešení od společnosti Qualcomm. Konkrétně čipset Snapdragon S4 Pro, ten již sice byl nahrazen novější generací, ale i tak na prakticky všechny úkony bohatě stačí. Pokud by mělo tento 4jádrový procesor Krait s grafickou kartou Adreno 320 do budoucna něco ohrozit, tak to budou nejspíše budoucí herní tituly. Běžnou práci, či Full HD video však zvládne tato konfigurace bez větších obtíží.



Papírový výkon však přeci jen ověříme v sadě testů a mezi používané programy patří například Antutu, 3DMark, Quadrant Standard či Nenamark. Díky žebříčkům se také můžeme podívat, kam se Xperia Tablet Z dokázala prokousat.











Z dosažených výsledků je evidentní, že použitý čipset ještě nedávno patřil k naprosté špičce a přemožitele najde pouze naprostými novinkami, jako je HTC One či Galaxy S4. Na poli tabletů však v současné situaci budete jen těžko hledat model, který by Xperii Tablet Z porazil rozdílem třídy. Po stránce výkonu, tedy není Sony příliš co vyčíst.


Výdrž na baterie a nabíjení


I přes relativně tenkou konstrukci těla se inženýrům ze Sony podařilo do tohoto modelu nasoukat akumulátor s kapacitou 6000 mAh. Díky tomu dokáže tato vodotěsná placka nabídnout rozumné hodnoty výdrže, takže nabíjení nebude zas až tak časté.

V případě zapnutého režimu letadlo a sledování filmu v rozlišení 720p potřeboval tablet na hodinu přehrávání 9% baterie, to není špatná hodnota. V případě hraní hry je již úbytek znatelnější a 60 minut hopsání, skákání či závodění vás bude stát 24% kapacity. Pokud budete jen surfovat přes Wi-Fi, pak za každou hodinku ztratíte zhruba 8% baterie. V případě 3G režimu závisí spotřebovaná energie hodně na kvalitě signálu.

Tablet je vybitý a nastává čas opětovného „naplnění“ akumulátoru energií. Jak jsem již poznamenal v předchozích kapitolách je jedinou cestou přibalená nabíječka, neboť standardní port notebooku nemá potřebné parametry. Nabíjení 6000 mAh akumulátoru je však docela nepříjemně dlouhé a v rámci testu trvalo lehce pod 7 hodin. Výrobci by v tomto směru měli zabrat.


Zkušenosti z provozu


Řada lidí vám bude tvrdit, že tablet nepotřebuje, nicméně nechte Xperii chvíli na stole a zcela jistě se jí zmocní některý z obyvatelů domu. Velká obrazovka v kombinaci s tenkým a lehkým tělem doslova svádí k tomu odhodit pro „internetové“ činnosti jak telefon, tak notebook či stolní počítač. Díky krytí IP57 navíc můžete vzít tento model i na terasu či k bazénu bez obavy o jeho životnost v případě kolize s kapalinou. V rámci rodinného domu a nejbližšího okolí se tedy Xperia Tablet Z rychle stane primárním nástrojem pro přístup k řadě informací.


Tento tablet můžete mít s sebou opravdu všude

Na cestách si však vzhledem k rozměrům už tak jistý nejsem. Zkrátka 10“ je příliš mnoho pro pohodlnou manipulaci a zejména úschova či opětovné vytažení tabletu z batohu je nepohodlný proces. Ochranné pouzdro navíc přidá další stovky gramů navíc. Držení v dopravním prostředku taktéž není jednoduché, neboť se často potřebujete přidržet a unést pak v jedné ruce takřka půl kilogramu, není žádný med.

Pár řádků musím v případě reálného provozu věnovat také multimediálnímu obsahu. Pokud k němu přistupujete pouze z internetu, pak nemá Xperia Tablet Z problém. V případě, že ale chcete využít své domácí zásoby, nastává velmi rychle problém, neboť interní paměť je zkrátka příliš malá. Řešení v podobě paměťové karty je pouze částečné, neboť soubory nad 4 GB díky formátování FAT32 nelze nahrát.

reklama