Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung Galaxy S4: to nejlepší z Koreje

27.6.2013, Jakub Doležal, recenze
Není to tak dávno, kdy byly hlavní doménou Samsungu televizory. V posledních letech však štafetu převzaly telefony a my se dnes podíváme na jeden z nejlepších modelů, které Samsung vyrábí. Přivítejte milionový Galaxy S4.

Fotoaparát


Není to tak dlouho, co byly fotografické schopnosti mobilů velmi špatné a vyprodukované fotografie byly rozmazané již na malém displeji, natož pak na velké obrazovce televizoru. Nicméně doba pokročila a poslední generace fotí o mnoho lépe, často tak není problém pořídit snímek na úrovni běžného kompaktu. Příkladem budiž námi testovaná Nokia Lumia 920 a nadějně vypadá i nová verze Lumia EOS s 41 MPix.



Nicméně zpět ke Galaxy S4, který se bude snažit zachytit dění okolo nás skrze senzor s rozlišením 13 MPix. Na další údaje ohledně fotografického ústrojí je Samsung poměrně skoupý, nicméně světelnost objektivu by měla být F2.2 a na optickou stabilizaci si výrobce netroufl. Ohnisková vzdálenost 31 mm je o něco nižší než u iPhone 5 (33 mm), naopak vyšší oproti Lumia 920 (26 mm).

Trendem doby, který si neodpustí prakticky žádný z výrobců, jsou možná až desítky různých nastavení, funkcí či automatických režimů. Nebyl by to Samsung, kdyby oproti konkurenci nepřidal zase o kousek navíc. Máme zde možnost duální fotografie (Dual Shot), MMS se zvukem (Sound&Shot), vertikální i horizontální panorama (Panorama), HDR a řadu dalších režimů. Využití všech kombinací je zábavou na dlouhé týdny.

V poslední době si také výrobci zakládají na rychlosti focení a Galaxy S4 by měl mít „nulové“ zpoždění uzávěrky. Po prvních fotografiích mohu říci, že reakce na dotyk jsou opravdu bleskové. Tak to bychom měli popis funkcí a nyní vzhůru na fotografie. Menší nepříjemností je, že pokud chcete fotit ve formátu 16:9 pak se musíte smířit s nižším rozlišením fotografií (9,6 MPix), pouze pokud přepnete do 4:3, pak můžete využít plných 13 MPix. Pro lepší srovnání s konkurencí jsem tedy fotil 16:9 a tím pádem jen 9,6 MPix.



Lumia 920 měla v případě detailu květiny o něco věrnější podání barev a taktéž mi přijdou obrysy listů více ostřejší. Galaxy S4 naopak vpustil příliš světla a fotografie zbytečně světlejší a vybledlejší. Taktéž po okrajích okvětních lístků je u SGS 4 vidět mírné rozmazání.



Vyfotit ostře i stromy stojící několik metrů od vás, není problém ani u jednoho telefonu. Nokia však opět podává o něco sytější a dle mého názoru reálnější barvy, Samsung naopak opět trochu přesvítil. Nicméně ani Finové netvoří dokonalé stroje, neboť světlo prostupující u Nokie skrze koruny stromů vypadá, jako by mě měla navštívit nějaká vyšší síla.


Bez blesku, v pokoji zapnutá pouze digestoř

Fotit za dobrého světla však dnes zvládne většina mobilů, ale jak tomu bude noci? První porovnání jsem nafotil při naprosté tmě v pokoji a pouze za mým pravým ramenem jsem rozsvítil digestoř. Nokia focení bez blesku docela zvládá, ale Samsung velmi viditelně zrní a celkově je fotografie hodně do šediva. Pokud však blesk zapnete (viz fotografie níže), pak se síly srovnají a oba přístroje zachytí danou scénu věrohodně.


S bleskem, v pokoji zapnutá pouze digestoř


Bez blesku, zapnuté stropní světlo pokoje

Fotomobily se vás ve většině případů snaží přesvědčit, že automaticky a správně vyberou veškeré parametry a výsledná fotografie tak bude jako živá. V praxi a zejména špatných podmínkách se však často může nastat situace, kterou zde předvádí Galaxy S4. Takže své výsledky rozhodně kontrolujte hned na místě, nebo pak budete doma zbytečně zklamaní. Sázkou na jistotu může být blesk, nicméně i zde může telefon zazmatkovat a výsledkem je fotografie do červena (viz Lumia 920 níže), naopak fotoaparát v S4 tentokrát situaci vyhodnotil relativně správně.


S bleskem, zapnuté stropní světlo pokoje

Originální fotografie bez jakéhokoliv zásahu si můžete stáhnout zde.


Video


V případě záznamu videa nabízí Samsung Galaxy S4 běžný standard. Na nejvyšší nastavení můžete ukládat rozlišení 1920×1080 při 30 snímcích za sekundu. Vyšší rozlišení a rychlejší snímkování zatím nejspíše nedovolí čipset Snapdragon.


V kratším videu jsem se zaměřil na kvalitu záznamu, plynulost pohybů a také na případný digitální zoom. Samsung se samozřejmě nemůže rovnat klasickým kamerám, ale i tak je záznam na rozumné kvalitativní úrovni. Oceňuji zejména, že i při digitálním přiblížení zůstává obraz stále relativně ostrý a nenastává tak klasická "pixelová mazanice".

reklama