Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Oppo Find 7a: konec starým pořádkům?

29.5.2014, Jakub Doležal, preview
Když chceme na Androidu to nejlepší, díváme se na velikány jako Samsung, Sony či HTC. Co takhle se ale podívat do Číny na značku Oppo a její zbrusu nový model Find 7a? Má se snad Galaxy S5 nebo HTC One čeho bát?

ColorOS aneb přebarvený Android


Předně musím upozornit, že popisuji beta verzi připravované verze ColorOS 2.0. Zdůrazňuji to především proto, že minimálně v první várce dorazí Find 7a se starším ColorOS 1.0.2 a obě verze se graficky částečně liší. Na druhou stranu jsem mile překvapen, že i ve verzi Beta je systém velmi stabilní.


Grafické provedení Color OS, aneb další nadstavba pro Android

ColorOS je další z mnoha grafických nadstaveb, kterými výrobce upravuje základní Android. Oppo odvedlo slušný kus práce a změnilo originální Android k nepoznání. Daní za takto velké změny je opět opožděné vydávání aktualizací, takže současná beta ColorOS 2.0 se nachází na Androidu verze 4.3 a nikoliv na posledním KitKatu 4.4.


Gesta dokáží značně usnadnit používání telefonu

Na druhou stranu jsou díky upravenému systému zakomponované vychytávky od výrobce, které výrazně usnadňují používání telefonu. Na mysli mám především různá gesta, která na Androidu využívá jen minimum výrobců. Displej přístroje rozsvítíte dvojklikem na vypnutou obrazovku, hlasitost upravíte posunem dvojice prstů po displeji, hovor v autě přijmete přejetím ruky nad přední kamerou a takto bych mohl pokračovat ještě hodinu. Třešničkou na závěr je tvorba vlastních gest.


Systém je již částečně lokalizován, avšak na starší verzi Androidu

V ostatních aspektech je ColorOS podobný konkurenci, jen je jinak designově a barevně provedený. Zda se vám vzhled bude líbit či vám přijde částečně inspirovaný u dalších výrobců, už nechám na vás. Co musím ale vytknout, je již zmiňovaná absence KitKatu. Find 7 tvoří vrchol nabídky a tím pádem, musí nabídnout to nejlepší.


První dojmy


Posbíral jsem řadu dojmů jak pozitivních, tak negativních. Hned prvním je vzhled, který se opravdu povedl. Find 7a je sice trochu větší, ale design je líbivý, poutá pozornost a celkově vypadá telefon dost exoticky. Ačkoliv je celé tělo z plastu, nepůsobí laciným dojmem či bakelitově, jako je tomu například u některých dražších konkurentů.


Výkon telefonu je na špičce současného trhu

Během používání překvapí rychlost uživatelského prostředí, která si už příliš nezadá s iOS či Windows Phone. Velmi návyková jsou gesta, díky kterým jsem prakticky přestal používat hardwarová tlačítka. Aplikací od výrobce není mnoho a celkově působí ColorOS svěžím dojmem. Vadou na kráse je momentální absence kompletní lokalizace do češtiny, ale na tom se již pracuje.


Vysoký výkon potvrdil i 3DMark, Oppo Find 7a ho má zkrátka na rozdávání

Výdrž baterie je za současného stavu tak den až dva normálního redaktorského života. Ráno feedly, e-maily, přes den nějaký ten telefonát, SMS a chat, na večer opět feedly a další aktuality. Řekl bych, že se Find 7a drží na rozumném středu, co se výdrže týká. Uvidíme, jaká bude, až ColorOS 2.0 dospěje do finální verze.


Za 10 minut nabijete baterii o více jak 20 %, tohle konkurence neumí

Kapitolou samou pro sebe je nabíjení, které je opravdu bleskové. Za 10 minut dostane až 25 % baterie a nabíjení z 10 % na 100 % trvá kolem 60 minut. OPPO v tomto ohledu přineslo do mobilů konečně revoluci a doufejme, že se jí chytnou i ostatní výrobci. Baterie jistě dostává těmito cykly zabrat, ale naštěstí je snadno vyměnitelná.


Skládaná 50 MPx fotografie je zajímavým vylepšením (klikněte pro originál)

Fotoaparát funguje poměrně dobře a zejména přes den vypadají fotky k světu. Po zapnutí HD režimu navíc vyfotí najednou více snímků téže scény a složí je do takřka 50 MPix. Na kvalitu zrcadlovky to samozřejmě nemá, ale určitý smysl to dává. Kde naopak fototechnika opět trochu selhává, jsou horší světelné podmínky. To je však daň za tenké tělo a malý objektiv. Částečným řešením je možnost delšího času „expozice“.


Vylepšení zvuku opravdu přináší něco navíc

Na závěr si nechávám vylepšení MaxxAudio, které vzniklo ve spolupráci s hudebními producenty. Po softwarových ekvalizérech od HTC jsem k podobným vylepšením ostražitý, ale o to více mě Find 7a překvapuje. Ve skladbách je opravdu slyšet o něco více a výsledkem nejsou jen vytažené basové složky.

reklama