Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

MSI GS30: malý a lehký notebook s GeForce GTX 970

25.2.2015, Jan Vítek, recenze
Nedávno jsme se podívali na herní hi-end v podobě MSI GT80 Titan a nyní tu máme také herní notebook, ale s odlišným zpracováním. GS30 je sám o sobě velmi lehký, malý a mobilní, ovšem doma na něj může čekat GeForce GTX 970 v samostatné skříni.

LCD displej


MSI si pro svůj GS30 vyhradilo 13,3" displej s rozlišením 1920 x 1080 a evidentně slušným jasem. Nejde také o klasické TN, ale o lepší panel nejspíše typu IPS, o němž výrobce ve specifikacích bohužel nic neprozradil, ale od MSI jsme dostali potvrzeno, že jde skutečně o IPS. Ze specifikací se tedy dozvíme pouze velikost úhlopříčky, rozlišení a že podsvícení zajišťují LED.




- pohled zpříma -

Jde o kvalitní displej s živými barvami a širokými pozorovacími úhly. Rozlišení Full HD je na úhlopříčku 13,3" velmi jemné rozlišení, a tak se leckomu bude hodit utilita MSI Sizing Options, která nám umožní snadno zvětšit text i grafiku až na 200 %.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Skoro vůbec nás ale nemusí zajímat, jak dobrý je displej při hraní, protože ten se po připojení notebooku do dokovací stanice vypne a nelze jej tedy využít při hraní s GeForce GTX 970.




- pohled zespoda - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


S displejem v notebooku GS30 můžeme být každopádně spokojeni.


Zvukový systém


Notebook po zapojení do doku nedokáže využít svůj displej a ani své dva 2W reproduktory, ovšem ty na rozdíl od displeje dokáže dokovací stanice nahradit. Je totiž vybavena 15W zvukovým systémem se dvěma 5W širokopásmovými reproduktory a jedním stejně výkonným basovým.

Kvalita zvuku integrovaných reproduktorů v notebooku je slušná, i když je jejich zvuk trochu tlumený vzhledem k tomu, že se nachází vespod. Reproduktory v dokovací stanici mají dostatečný výkon na to, abyste je nemuseli nastavovat na maximum, ovšem jinak hrají jako prosté plastové bedničky za pár set korun, ale nic lepšího od nich ani čekat nemůžeme. Je to ale rozhodně daleko lepší, než kdybychom byli odkázáni pouze na reproduktory v notebooku, takže MSI si zaslouží pochvalu. Nicméně pak je také dobré mít dokovací stanici s notebookem přímo před sebou, což dost dobře nejde, když toto místo je vyhrazeno pro monitor. Musíme se tedy rozhodnout, zda bude bednička vlevo či vpravo od monitoru, ale nejlepší bude ji umístit přímo za něj, i když pak k ní nebudeme mít zrovna snadný přístup.


Kamera


Webkamera má rozlišení HD (720p), které má zvládnout při 30 snímcích za sekundu. Celkem dobře zvládá snímání za šera, kdy je obnovovací frekvence uspokojivá a pohyby tak nejsou moc rozmazané a zachytává i živé barvy. V plném rozlišení je ale obraz dost rozmazaný, zvláště u okrajů a celkově je neostrý.




- klikněte pro zvětšení -




- klikněte pro zvětšení -


Ergonomie


Samotný notebook GS30 je velmi malý, skladný a nebude žádný problém si jej vzít třeba do vlaku. Nevýhodou je relativně malý úhel, do nějž lze rozevřít displej (jde o cca 130°), což by mohlo třeba při práci na klíně trochu vadit. Nicméně displej není typu TN, takže není třeba na něj koukat zpříma, abychom neviděli invertovanou černou.




- klikněte pro zvětšení -

Rozmístění portů bude v tomto případě vyhovovat spíše levákům. Však praváci mají na své straně napájecí konektor, HDMI, USB i Ethernet, takže je možné, že jim kabely budou při práci s myší trochu vadit. Velmi dobrá je bíle podsvícená klávesnice, jejíž popisky jsou právě i bez podsvícení velmi kontrastní. Touchpad je také velmi dobrý díky svému hladkému povrchu, po němž prsty dobře kloužou, ovšem musíte si případně zvyknout na to, že tlačítko je schované pod dotykovou plochou. To může být problematické zvláště v případě, že jste zvyklí mít na samostatných tlačítcích touchpadu položené prsty.

Co se týče spojení notebooku s dokovací stanicí, zde jde především o její zvukový systém, kvůli němuž je nejlepší ji mít před sebou. Jenomže tam musí být externí monitor, jelikož displej samotného notebooku po spojení s dokem nebudeme moci využít. Čili pokud budeme chtít reproduktory v dokovací stanici skutečně využít, pro nejlepší zvukové podání bude třeba ji umístit za monitor, ovšem ten nám pak bude bránit v přístupu k portům. S tím si už každý musí poradit sám.

reklama