Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

MSI GS30: malý a lehký notebook s GeForce GTX 970

25.2.2015, Jan Vítek, recenze
Nedávno jsme se podívali na herní hi-end v podobě MSI GT80 Titan a nyní tu máme také herní notebook, ale s odlišným zpracováním. GS30 je sám o sobě velmi lehký, malý a mobilní, ovšem doma na něj může čekat GeForce GTX 970 v samostatné skříni.

Vnější zpracování


Notebook MSI GS30 tak trochu připomíná svého velkého bratříčka MSI GT80 Titan, ale má přeci jen jednodušší design. To je dáno i tím, že je tenký, a tak měl výrobce menší prostor k tomu, aby se vyřádil. Na kovovém víku máme logo MSI, červený erb herní série G a pak už zaujmou pouze zkosené boční hrany.




- klikněte pro zvětšení -

Spodní část ukazuje své nízké jehlanové gumové nožky, které uprostřed doplní ještě jeden podstavec, jehož úkolem je zajistit, aby měl notebook od své podložky alespoň nějaký odstup. Skrz spodní průduchy totiž musí dovnitř proudit dostatek vzduchu, aby notebook mohl být dostatečně chlazen. Dva malé obdélníkové otvory slouží k zajištění notebooku v dokovací stanici.




- klikněte pro zvětšení -

Na pravé straně GS30 máme umístěnu jednak čtečku karet SD, dále jeden port USB 3.0, jeden HDMI, RJ-45 a nakonec kulatý napájecí konektor. Všimněte si i bílé linky v předním rohu základny. Ta probíhá přes celý předek až na opačnou stranu notebooku a bude bíle podsvícena.




- klikněte pro zvětšení -

Na druhé straně nalezneme jednak dva audio konektory pro sluchátka a mikrofon, dále druhý USB 3.0 a pak už tu je pouze výdech chlazení a otvor pro zámky Kensington. Malinký otvor před audio porty je zapuštěné tlačítko Reset.




- klikněte pro zvětšení -

V přední části není nic, pouze ona zmíněná podsvícená linka a pod touchpadem dvě stavové LED.




- klikněte pro zvětšení -

V zadní části máme dlouhý krytý konektor pro dokovací stanici a napravo od něj další výdech chlazení. Ten skutečně bude potřeba, však výkonný 47W Core i7 by se s jedním takovým chladičem těžko spokojil.




- klikněte pro zvětšení -


Vnitřní zpracování


Notebook ukazuje svůj jednoduchý a elegantní vzhled i po otevření displeje, který je možné rozevřít pouze do úhlu nějakých 130 °, což by mohlo být lepší. V horní části se nad displejem nachází malinké oko webkamery a dole zase další logo výrobce. Samotný displej je velmi tenký a také velmi snadno ohebný, což je prostě dané jeho cca 3milimetrovou tloušťkou. O milimetr tlustší je pouze rámeček, který velmi těsně přiléhá k samotnému LCD panelu, takže zde není žádný problém.




- klikněte pro zvětšení -


Základna samotná má na sobě pouze podsvícenou klávesnici, malý trojúhelníkový vypínač a touchpad. Tvoří ji opět kov, což je vidět na řezu, v němž je zasazena dotyková plocha touchpadu.





Klávesnice má české popisky a cestovní klávesa se zpětným lomítkem se v jejím případě usídlila nad Enterem. Shifty jsou dlouhé, stejně jako Backspace.





Touchpad je zde v moderní podobě s příjemně hladkým povrchem a tlačítkem schovaným pod svým spodním okrajem. Na klávesách se mi pak velmi líbily popisky, které jsou průsvitné, ale i bez podsvícení jsou velmi kontrastní. Díky tomu jsou vidět i v šeru, takže podsvícení je třeba zapnout až ve tmě.




- klikněte pro zvětšení -

Spodní hořčíkový kryt je zajištěn několika šroubky, přičemž přes jeden je přelepena záruční pečeť. Na tu ale jako obvykle v případě produktů MSI nemusíme brát ohled a můžeme se podívat dovnitř. Tam odhalíme velkou baterii Li-pol, která má po stranách 2W reproduktory. Zbytek zabírá chladicí systém napojený kupodivu pouze na procesor a ne na čipovou sadu a pak především základní deska. Na té můžeme vidět dva 8GB moduly DDR3 a také dvě 120GB SSD formátu M.2. Všimněte si i zpracování dokovacího konektoru, který je zpracován stejně jako konektory rozšiřujících PC karet. Můžeme se tedy v duchu ptát, kolik cyklů spojení a rozpojení takový konektor asi vydrží.

reklama