Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

HTC One: poslední mohykán?

10.7.2013, Jakub Doležal, recenze
Kdysi silnému výrobci smartphonů se v poslední době vůbec nedaří a prodeje by měl opět nakopnout vlajkový model One. Dokáže však tento špičkově vybavený telefon prorazit v tak silné konkurenci, nebo je to jeden z posledních kousků od HTC?

První start


Úvodní nastavení telefonu je poměrně rychlé a navíc vám výrobce nabízí dvě cesty. Tou první je klasické „proklikání“ se nabídkami v prostředí Androidu. HTC One však také můžete odložit a parametry vyplnit ve vašem PC skrze prohlížeč. Co si budeme povídat, na větší obrazovce je samozřejmě veškeré nastavení daleko přehlednější, takže pro HTC palec nahoru.


Telefon můžete nastavit skrze průvodce...


... nebo se přihlásit na stránky výrobce skrze kód...


... a telefon nastavit ve webovém rozhraní

Kdesi v nitru telefonu je nainstalován Android ve verzi 4.2.2, avšak na displeji se zobrazuje operační systém v pojetí HTC, tedy stará známá nadstavba Sense. Ta se u toho modelu dočkala velkého přepracování a již není tak nabobtnalá a animovaná, jako její předchozí verze. HTC se tím snažilo dosáhnout menší zátěže a zajistit si tak plynulý chod systému.


Zamknutá obrazovka nabízí rychlý přehled zmeškaných událostí

Zdá se, že optimalizace funguje, neboť celé grafické prostředí v HTC One opravdu působilo po celou dobu testu velmi plynulým dojmem. Android se tak zase o kousek přiblížil Windows Phone 8, který zatím v grafických přechodech exceluje na celé čáře. Kromě zjednodušení přichází HTC také s novinkou BlinkFeed.


Novinkou je BlinkFeed na domovské ploše, ale klasické ikony zůstávají

Na úvodní obrazovku si můžete seskupit příspěvky ze sociálních sítí a různé zprávy z celého světa. Tato „čtečka zpráv“ opravdu výrazně zjednodušuje a urychluje pohyb v celém systému, neboť nemusíte otevírat několik různých aplikací. Na druhou stranu jsou zdroje zpráv v režii HTC a většina českých webů prozatím chybí. Poněkud hloupé omezení, nicméně doufejme, že alespoň ty největší servery brzy doplní české zastoupení výrobce.


Praktické zkušenosti


Vezmete-li HTC One do ruky, prakticky ihned se dostaví pocit toho, jak skvěle tento telefon padne do ruky. Je vidět, že designové studio výrobce ví, jak na správnou ergonomii. Drobným neduhem hliníkového povrchu je však malá drsnost povrchu, takže si dejte pozor, aby vám telefon nevyklouzl z ruky. Stejně jako ergonomii, chválím i celkový vzhled telefonu. HTC One je opravdovou hvězdou mezi Androidy.



Veškerá pozornost však neputovala jen směrem ke vzhledu, ale i praktické části telefonu. HTC One sice nenabízí tolik funkcí a čidel jako jeho soupeř Galaxy S4, nicméně kde jej s přehledem zválcuje, je zvuk. Vlastně troufnu si říci, že HTC One může směle konkurovat i multimediálním notebookům. Dvojice reproduktorů, navíc chytře otočená směrem k uživateli, hraje naprosto výborně a hlavně hlasitě.

Reproduktory hrají opravdu velmi hlasitě a čistě

Nekoná se tedy žádné plechové chrchlání z plastové mřížky, ale pokojem či terasou se rozline kvalitní reprodukce zvuku a reproduktory nezaskočí ani skladby s výraznější bassovou složkou. Trochu se obávám doby, až této vlastnosti HTC One všimnou děti, které si v MHD pouští rády hudbu nahlas. Zlepšení zvuku se prý dočkal i sluchátkový výstup a na prezentaci se zástupce společnosti dušoval, že uvnitř telefonu připravilo HTC ve spolupráci s Beats Audio lepší zvukové čipy. Neměla by tedy nastat situace jako se Sensation XE, kdy celá paráda byl pouze softwarový ekvalizér.


Beats Audio již funguje pro jakýkoliv přehrávač

Za sebe mohu říci, že HTC One hraje na poměry mobilních telefonů velmi dobře a vypnutí Beats Audio opravdu přinese výrazné utlumení všech složek skladby. Dobrou zprávou je také fakt, že toto vylepšení konečně funguje v rámci systému a tím pádem pro všechny aplikace. Naopak naprosto nepochopitelná je stále nemožnost ovládat hlasitost na kabelu od sluchátek Beats Audio. Tyto dvě firmy spolupracují již několik let a stále si toho nikdo nevšiml?


Stahovací lišta rychlý přístup k rádiím nenabídne, musíte do nastavení

Software od HTC nenajdete v telefonu příliš mnoho a výrobce tak spíše spoléhá na nabídku obchodu Google Play. Každopádně i tak se v telefonu nachází pár aplikací, které stojí za zmínku. První je bezesporu dálkový ovladač, který sice nenabízí podporu pro ČR, ale i tak jej lze využít pro ovládání většiny elektroniky s infraportem zakoupené u nás.


V úvodní nabídce pro ovladač naše země chybí


Nastavení aplikace je snadné a ovladač fungoval na většině zařízení

Dále tu máme celoobrazovkové režimy pro rychlý přístup navigaci, muzice, či telefonování. Ty zcela využijete při jízdě automobilem, neboť standardní rozhraní Sense se během řízení neovládá zrovna snadno.



HTC Share je služba, která vám pomůže vytvářet a sdílet kolekce fotografií či videí s vašimi kolegy, kamarády či rodinou. Jako uživatel musíte mít svůj vlastní účet, avšak osoby, kterým své zážitky sdílíte, už ho mít nemusí.


Aplikace HTC Watch vypadala velmi zajímavě, bohužel v našich končinách nefunguje. Tím se také dostávám k drobnému problému, že HTC One v základu postrádá přehrávač videí. Naopak velmi užitečná je aplikace, která z blesku vytvoří dočasnou svítilnu. Navíc máte možnost měnit intenzitu svícení. Můžete namítat, že tento software lze stáhnout pro většinu telefonů, ale jistě jste již byli několikrát v situaci, kdy bylo potřeba si pro „posvícení“ na okolí nejdříve nutné navštívit Google Play.




Výdrž na baterii


Již minulé testy Xperia Z i Galaxy S4 prokázaly, že při rozumném používání lze s velkým telefonem vydržet bez nabíječky i několik dní. HTC One je v řadě komponent shodná s Galaxy S4, tedy zejména v čipsetu Snapdragon 600 a lze tedy předpokládat, že spotřeba energie bude přibližně stejná.

Z prvních recenzí zahraničních magazínů však byly ohledně HTC One cítit jisté rozpaky ohledně výdrže a největší otazník se tedy vznášel nad případnou špatnou optimalizací operačního systému a hardware. Po testech v naší redakci, však mohu říci, že ať za počátečními problémy stálo cokoliv, je na tom v současné době HTC One ve výdrži podobně jako Galaxy S4.

Celý den (8:00-20:00) se zapnutým 3G a Wi-Fi, několika kratšími hovory, pár SMS či prohlédnutím aktuálních událostí na internetu ukrojí z baterie cca 30 %. Pokud se rozhodne šetřit a zapnete úsporný režim a vypnete Wi-Fi, pak lze ukončit 24 hodinový cyklus se ztrátou přibližně 20 %. V případě multimediálního využití jsem přepnutím do režimu letadlo a spuštěním filmu v rozlišení 720p ztratil každou hodinu okolo 10 % baterie. V případě hudby a současně zapnutého 3G si 60 minut přehrávání vezme pod 3 %.

reklama