Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Proč vlastně MS nelokalizuje Windows Mobile sám?

mikrotom (63)|3.9.2005 18:26
Ahoj všichni,

pro svou práci používám celá léta nějaké to zařízení s Windows Mobile. Poslední rok to je MDAIII. Rád bych zjistil, proč vlastně Microsoft nevydává vlastní lokalizované verze Windows Mobile? Ponechává nás na pospas domorodým programům třetích stran, které ne vždy fungují dobře. Nevíte někdo, co k tomu MS vede a jestli existuje naděje na změnu?

Kupříkladu, když jsem chtěl minulý týden kolegovi doporučit HP6515, tak jsem (zaplaťpánbůh včas) u Sunnysoftu zjistil, že jejich lokalizace neumožňuje psát diakritiku na HW klávesnici přístroje. Pokud na ní nerezignujete, tak to celkové funkčnosti zařízení dává docela na frak, neboť vysunovací SW klávesnice asi zabere dost prostoru ze zmenšeného displaye....

ToM3
Karm (365)|3.9.2005 18:34
Můj názor:no předně si myslím že pro tak malý trh jaký tu byl to asi nemělo cenu.Přece jen zaměstnávat programátory MS jen kvůli těm "pár" prodaným licencím asi nemělo cenu(pro takovou korporaci typu MS).

Pokud mě paměť neklame tak čeština by měla být nedílnou součástí Windows Mobile 5.0
beecher (9270)|3.9.2005 20:02
Ad WM5: Dilnou soucasti. Ceska verze "vanilla" ROMky WM5 je sice standardni soucasti Platform Builderu (nastroj na dotvareni ROMky pro dane konkretni zarizeni), ovsem nastava otazka. Bude chtit vyrobce PDA vydat ceskou ROMku?
Nezapomente, ze by musel nechat prelozit nastaveni ovladacu, prelozit programy 3. stran, nechat schvalit Microsoftem atd. A to nikdo nevi. Pokud ne, tak ne a necha zarizeni lokalizovat.
hybo (3107)|3.9.2005 22:01
krom toho by mel pak vetsi problemy s distribuci, protoze by musel vytvaret pro nas a nejen pro nas trh jiz pripravena zarizeni....nebo dalsi moznost, pribalit az v CR ke kazdemu zarizeni CD s flashem, nebo jinou formou aktualizace...sveho casu a mozna i ted mel Palm udelan HR tak, ze po nem byl amoznost vybrat si jazykovou mutaci (samozrejme, ne CZ) z myslim 5 jazyku....
mikrotom (63)|4.9.2005 04:19
[QUOTE="beecher"]Ad WM5: Dilnou soucasti. Ceska verze "vanilla" ROMky WM5 je sice standardni soucasti Platform Builderu (nastroj na dotvareni ROMky pro dane konkretni zarizeni), ovsem nastava otazka. Bude chtit vyrobce PDA vydat ceskou ROMku?
Nezapomente, ze by musel nechat prelozit nastaveni ovladacu, prelozit programy 3. stran, nechat schvalit Microsoftem atd. A to nikdo nevi. Pokud ne, tak ne a necha zarizeni lokalizovat.[/QUOTE]

Nezlobte se, ale tyto duvody se mi zdaji hodne vymluvne. Nastaveni ovladacu a programy 3tich stran by podle meho nazoru prelozeny byt nemusely. Obdobne ve Windows pro desktopy existuje lokalizovany system a ovladace pro ruzna zarizeni jsou leckdy v odlisnem jazyce. Stejne tak programky tretich stran.

Alespon klavesnice a fonty by tam preci sakra mohly (lepe MELY) byt? Nebo ne?
beecher (9270)|4.9.2005 07:15
Pokud budete mit nainstalovane ciste ceske Windows a vsechny zarizeni vaseho PC budou mit na originalni CZ instalacnim CD sve ovladace, budete mit i ovladace v cestine. Pokud budete doinstalovavat nejaky ovladac pro zarizeni, ktere Windowsy nepoznaji, tak je jiste, ze v cestine rozhrani nastaveni nebude. Zde ale mluvime o Windows Mobile, kde se z 99,9% zadne ovladace nenahravaji (neni proc), takze zde je nutnosti, aby byly splneny podminky MS pro ceskou ROMku, tedy mit i ovladace a software prelozeny do cestiny.

A to ze nam, co umime anglicky dobre nebo aspon trochu, by nastaveni ovladacu v cestine pripadne preklad programu do cestiny nechybel, neznamena, ze by nechybel tomu, kdo anglicky neumi vubec, staci se podivat do diskuze Software v cestine.

Fonty, ktere jsou standardne v WM, jsou v cestine. Jsou ale Unicodove, bohuzel vsak nektere programy nebo jejich data (typicky knizky pro Mobipocket Reader) nejsou, takze je nutne do Windows nahrat ceske fonty, aby se vse zobrazovalo spravne. To ale neni problem Microsoftu, ale toho programu ci programatoru, kteri to delaji, pripadne tech, co vytvareji ty data (knizky).

Ad klavesnice: EN WM maji EN klavesnici, DE WM maji DE klavesnici, FR WM maji FR klavesnici... Tzn. kdyby byly CZ WM, budou mit CZ klavesnici.
mikrotom (63)|7.9.2005 23:26
[QUOTE="beecher"]Ad klavesnice: EN WM maji EN klavesnici, DE WM maji DE klavesnici, FR WM maji FR klavesnici... Tzn. kdyby byly CZ WM, budou mit CZ klavesnici.[/QUOTE]

... to je právě ono. Proč by v EN WM nemohl být jazykový panel s 5 dalšími klávesnicemi... stejně jako to je ve stolních windows...

Každopádně díky za info. Už s tím nechci otravovat :-)