Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Chapura PocketMirror Professional 1.0 pro WM - synchronizace profesionálně

beecher (9270)|11.7.2005 15:42
Všichni víme, že synchronizace dat mezi PC a Windows Mobile zařízení není pomocí standardně dodáváného ActiveSync zrovna ideální, nemluvě o profesionálním použití. Napravit tento stav se pokouší aplikace Pocket Mirror Profesional společnosti Chapura. Chcete-li se dozvědět, jak si poradila napravit tento stav, čtěte dál...

Přečtěte si celou recenzi.
Milan Švec (938)|11.7.2005 18:52
Byl jsem Pavlem Kozou minulý pátek dotázán, zda mám zájem o recenzi. Dostal jsem poštou příslušný SW i s odkazem na stránky autorů.

Píše se v nich podobně optimisticky jako v uvedeném textu, jak je všechno jednoduché a ke zmíněnému účelu fungující. Dokonce, že i s ActiveSync 4.0 to bude chodit, jenom s WM 5.0 ještě ne. Ale jak píší, dělají na tom.

Nic zlého netuše jsem začal dle popisu plnit požadované. A nestačil jsem se divit.

Použité prostředí: český (!) Outlook 2002 na českých (!) XP Profi (v posledních aktualizacích), počeštěné WM2003SE (s anglickým PocketInformant Pro 2005 R 2.I), anglický ActiveSync 4.0. Všechno standardně fungující denně a rychle s cca 3500 kontaktů a cca 13500 záznamů v kalendáři. Kontakty, Kalendář i Úkoly v Outlooku klasicky po jedné složce.

Po instalaci PocketMirroru první synchronizace jenom kontaktů trvala několik hodin. Než se aspoň nějak usadila, trvalo další hodiny. Podobně se teď snažím o synchronizaci Kalendáře. Jestli to dřív nevypnu.
Vypadá to, že se synchronizace opakuje a vytváří pro každou variantu a kombinace použitých kategorií s příslušným odpovídajícím kontaktem vždycky znova.
Na konci akce se pak v textu dozvím, co synchronizovat nejde. V okně ActiveSync je oznámení synchronizováno. Ale není.
Nebere to na vědomí české znaky. Nabídnuté složky je ale možné přejmenovat tak, aby to pak bylo v pořádku.
A ještě to několikrát v okně PC Outlooku během činnosti oznámí "Složku nelze zobrazit. Nedostatek paměti nebo systémových prostředků. Zavřete některá okna nebo programy a akci opakujte." Na PC s 512 MB vnitřní paměti, kde neběží kromě Outlooku a systému nic navíc.
Při synchronizaci Kontaktů se původní obsah PC Kontaktů se znečistí dalšími (postupně i několika) kopiemi kontaktů bez jejich automatického odstranění jako duplikátů na konci synchronizace. Některé kontakty (ty další kopie) mají v položce "Poznámky" místo původního textu v řádku nový text \rtf ,ale po otevření je v okně kontaktu dál ten původní.

Zřejmě to očekává buď naprosto prázdný Outlook nebo jenom trochu málo dat a ještě jenom splňujících nějaké nezveřejněné (nebo aspoň mně neznámé) podmínky.

Jediné řešení - všechno vrátit do původního stavu a uvedený Pocket Mirror odinstalovat.

Zřejmě je tu zatím ještě něco nedodělaného. Protože nikde (ani u výrobce, ani v uvedeném textu) není ani slova o nějakých omezeních, mělo by si to umět poradit s obsahem PC i PDA Outlooku alespoň podobně, jako to umí Pocket Informant. Bohužel tomu tak není.

V popisu (výše uvedeném) tohoto komentovaného SW by mě tedy zajímaly poněkud více rozvedené a hlavně konkrétní osobní zkušenosti s jeho použitím včetně přiblížení prostředí, na kterém to už třeba i funguje.

Kdyby to chodilo i mně, jak má, mohl by to být snad i zajímavý námět na přeorganizování dat v PC Outlooku. Pro jejich současné výběrové prohlížení na PDA podle kategorií (a jejich kombinací) však zatím a zcela naprosto vyhovuje funkce Filter Pocket Informantu. Na PC to umí zobrazovat podle kategorií Outlook i z jedné složky taky.

Je tedy otázka, zda těch 50,- USD stojí za možnost zkrátit synchronizaci výběrem jen některých složek. S hodonocením na konci článku se v tomto případě (tady snad poprvé) rozcházím zcela zásadně.

Richarde, jak máš "... nabitý Outlook kontakty, schůzkami a úkoly organizované do složek..." ? Těším se, že to budu moci doporučovat taky. Zatím ne. Jdu to celé obnovovat na páteční stav.
beecher (9270)|11.7.2005 19:20
No, ja prave moc ne, asi 400 nijak moc organizovanych kontaktu (ale dal jsem si s tim praci, aby to aspon trochu utridil), par udaju v kalendari (asi tak 100) a asi 20 ukolu. To jsou data co mam u sebe na NB (holt programator), pres vikend jsem se bohuzel nedostal do prace, kde toho mam daleko vice...
Na nejake masivni testovani to chce nejaky poradny lab, kde se ty podminky daji simulovat, coz bohuzel na jednom NB moc nejde a hlavne ne pres vikend...

Mne to ale v kombinaci WXP SP2 CZ, Outlook 2003 CZ, AS 3.8 CZ a na PIM managera ciste PDAcko chodilo s vyse uvedenym poctem docela svizne na to, ze to musi delat trochu vice prace a hlavne to nesplest...

Pokud by sly tvoje data nejak exportnout a poslat, rad to otestuji i u sebe...
Milan Švec (938)|11.7.2005 19:48
Richarde, ta data jsou interní. Teď jsem ten PocketMirror odinstaloval, zrestartoval PC i PDA a synchronizace obyčejným ActivSync 4.0 srovnala Kalendář a teď rovná Kontakty. Hned a rychle.
Hlavní, co PocketMirroru chybí podle mě, je že nekontroluje zduplikované položky a neřeší, co s nimi.
ActiveSync to vyčistil hned. Takže záznamů v Kalendáři je zase obvyklých cca 3500.
Bohužel, ale ať si s tím poradí autoři. Za ty peníze a chtějí-li to mít navíc Professional.
beecher (9270)|11.7.2005 20:30
[QUOTE="Milan Švec"]Richarde, ta data jsou interní.[/QUOTE] Ja vim, ale nekdy bychom to na srazu mohli vyzkouset pod tvym dohledem...

Ber to taky tak, ze je to verze 1.0, ktera byla maximalne interne zkousena, pocitam, ze se nove verze budou objevovat jak na bezicim pasu... ;)

EDIT: Ostatne, kdyz je to placeny software, a podle ohlasu ma Chapura velmi dobry support, tak se budou snazit to vylepsit.
hybo (3107)|11.7.2005 22:23
stejny problem, co do rychlosti jsem zazil jak u prvnich verzi IntelliSync, tak ExtendedConnect...moznosti to malo lepsi, mapovani polozek, filtrace, ale to, co jeste v te dobe snad WindowsCE Services zvladali relativne rychle, to tyhle aplikace delali desitky minut az hodiny :no: akorat je otazka, jestli se najdou uzivatele, kteri budou takhle ted cekat na vylepseni noveho, nicim nevybocujiciho produktu proti jiz zavedene konkurenci...
stary_pes_ce4you (252)|20.8.2005 10:29
Nezvlada to nahodou aj dve Windows Mobile zariadenia? Alebo neviete o nejakom softe, ktory by zvladol aj 2 WM zariadenia - Smartphone, PDA???
beecher (9270)|22.8.2005 09:59
Asi nerozumim otazce...
Synchronizovat dve zarizeni (najednou samozrejme ne, ale postupne ano) prece zvhladne i normalni AS...
hybo (3107)|22.8.2005 10:24
jo, to on vi, stihnul zalozit i nove stejne tema ;) chce to najednou v realnem case...
stary_pes_ce4you (252)|22.8.2005 11:37
Ospravedlnujem sa za to, ale je to pre mna zaujimave zistenie... Dal by som ruku do ohna za to, ze ked som prvy krat instaloval Active Sync, tak sa ma pytal, ci budem chciet synchronizovat, jedno, alebo dve zariadenia - to pre mna automaticky znamenalo, ze budem moct mat pripojene obe zariadenia zaroven. Je to pre mna dolezite lebo z telefonu cez comp posielam smsky (je to rychlejsie a pohodlnejsie) a v pda mam zase data s ktorymi potrebujem pracovat. A vypajat a pripajat na striedacku dve zariadenia je velmi nepohodlne. Tiez sa stava, ze v robote si ukladam nove udalosti a ulohy do pda, pridem domov, iba vylozim pda a idem niekam prec, tam si nove veci davam do telefonu. A ked uz konecne pridem domov, tak to musim cele zosynchronizovat postupom: pripojit pda, stiahnut nove veci, pripojit telefon, stiahnut nove veci a nahrat veci z telefonu, o5 pripojit pda a nahrat veci z telefonu... Je to zdlhave a komplikovane... Dufal som, ze existuje nejaky sposob rychlejsej synchronizacie.

Mal by som inu otazku, keby som mal telefon so symbianom, popripade PDA s palmom, tak mozem mat pripojene dve zariadenia zaroven - kazde cez svoj synchronizacny program?
hybo (3107)|22.8.2005 11:58
jo hocu, tak to bys o ruku prisel raz dva, bacha na slova :D otazka totiz byla "jestli to PDA budes synchronizovat s jednim, nebo vice PC" ;)
beecher (9270)|23.8.2005 06:06
[QUOTE="stary_pes"]Mal by som inu otazku, keby som mal telefon so symbianom, popripade PDA s palmom, tak mozem mat pripojene dve zariadenia zaroven - kazde cez svoj synchronizacny program?[/QUOTE]On staci mit ten telefon s necim jinym nez WM a je po problemu, ze... Proc PDA s Palmem... ;)
Zdenek Malinsky (9781)|26.4.2006 17:33
7. dubna byla uvolněna verze 2.0

stránka softu

screenshoty
beecher (9270)|26.4.2006 18:04
Podle version history se jedna pouze o release verze kompatibilni s WM5.
Tzn. moc se tam toho nezmenilo...
anicka.balounova (165)|2.5.2006 13:00
nainstalovala jsem si trial verzi 2.0 do wm5 ale bohužel nefunguje

chce se instalovat i do telefonu což původní verze nechtěla

nicméně se nainstaluje ok, chce zavřít active synch
ale po rebootu hlásí chybu

WATCHEBD.exe

soubor watch ebd nelze otevrit. budto neni digitalne podepsan nebo nelze najit jednu zkomponent.