Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Používáte nezaplacený (ukradený) komerční SW?

jumbo_ce4you (162)|26.4.2005 11:15
Na diskusním fóru Mobilmanie probíhá zajímavá [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. Musím říct, že jsem se tam docela prokrvil. Docela by mě zajímalo, jaký poměr "ilegalistů" k nám, platícím, se vyskytuje zde, v množině čtenářů ce4you. Pokud se nebudete chtít podělit přímo o své zkušenosti s užíváním ukradeného SW, zkuste prosím pro klid mojí duše alespoň pravdivě zodpovědět anketní otázku. Předpokládám, že kliknutí do ankety je anonymní a nikde se autor odpovědi nezaznamenává. Díky!


Odkaz fungoval, nicméně teď opravdu nefunguje. Zkuste [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo ručně na mobilforum.mobilmania.cz, Specializované diskuse SYMBIAN, diskuse Kupujete si software pro smartphony?.
Zdenek Malinsky (9781)|26.4.2005 13:08
Ten odkaz je špatný nebo už to raději zamknuli. Chtěl jsem se pobavit a teď tohle. :(
aaischa (660)|26.4.2005 23:20
uz jenom tim ze si do svych mda2 nahravame wm2003se ktere nejsou oficialni takuz i to je nelegalni..a jinak kdo ten soft ma kupovat se to drahi a pomaly..stazeni je jednodusi a sem spokojen :sarcastic:
hybo (3107)|27.4.2005 11:09
Mozna je to OT, pac se to tyka desktopu, ale jednou jsem se vzbudil a rekl si, uz jen legalne a zacal jsem pomalicku hledat a resit, ted mam z toho velkou radost, ze mi na PC nebezi ani kousek nelegalniho SW. Jiste, nebylo to zadara, nebylo to lehke a nebylo to na pockani, dokonce nemam ted vse, co bych rad uzival, ale na druhe strane me to dost hreje u srdicka. Pravdou ale je, ze nektere aplikace jsou cenou totalne mimo. A pro PDA se to zda byt jeste vetsi "nepomer", protoze "PDAcka jsou tak malinka a ten SW stoji stejne jako pro desktop", ale lidi nechapou, ze programovani je stejne a mozna nekdy horsi, protoze je potreba vice dbat na systemove prostredky, GUI a podobne. Ale porad plati, nektere aplikace proste na to, co delaji a jak to delaji jsou drahe. To ale neznamena, ze je muzeme krast.

PS: nejsem zadnej svatousek, ale je to mnohem lepsi, nez to bylo ;)
Andilek (173)|27.4.2005 13:53
Dlouho jsem se vymlouval na to, ze microsofti produkty a absence upgrade (upgrade bud neni nebo je drahy) jsou pro me vyhozenymi penezi. Vyresil to za me Action Pack. Slava.
Co se tyce PDA, tak je to podobne. Az bude upgrade za rozumnou cenu, proste si koupim licenci k pouzivani. A protoze ani jedna ze dvou komercnich aplikaci co mam v PDA takove licencni podminky nemaji, pockam az bude upgrade na WM2005 a pak uvidim, jestli je stale potrebuji a pak je koupim a nebo jestli je poslu k sipku.
Nejde mi ani tak o tech $30 za aplikaci, ale o to, ze nevim, jestli za pul roku bude ta aplikace na WM2005 fungovat a nebo ne. A nerad bych to kupoval zbytecne 2x
hybo (3107)|27.4.2005 13:57
No, todle je klasicka vymluva ;) Nerikam, ze se to nestava, ale takhl by jsme mohli cekat do nekonecna, pac co kdyz to na wm2005 pujde, ale na 2007 ne? :D
Erikt68i (266)|27.4.2005 14:13
Jen drobná konkrétní poznámka.
Pro PC vyšla "boží" hra dlouho všemi netrpělivě očekávaná, simulátor ponorek II sv. války - Silent Hunter 3 ----- již 17.3.2005. Avšak do teď nebyl výlučný český dodavatel schopen udělat překlad manuálu a hru vydat!!!!!:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: Neustále posouvá termín vydání, nyní snad květen.
Divíte se proto, že všichni pařani a milovníci simulátorů už jí mají dávno doma - samo že warez ? Taky jsem neodolal a ač starý pán též jsem ........ Rád bych si tu hru za 1299 Kč koupil ale zatím musím být z...j protože ji koupit nemohu, nemám kde a čekat už nechci i když český manuál je mě ukradený (vlastně jakýkoli)!!! Takže do té doby než u nás někdy v budoucnu vyjde budu prostě Warezák! :yes:
Andilek (173)|27.4.2005 14:16
Ale kdepak. Kdyz se na to podivas z pohledu konkretnich aplikaci, zjistis, ze mam stale obe v trialu tak jsem v klidu legalni. No a kdyz jsem PDA koupil pred mesicem a vim, ze do pul roku by snad mohl HP udelat upgrade, tak si nemyslim, ze je ta uvaha zcestna a je to jen vymluva.
Stejne tak u desktopu.
Action Pack je super, ale neplnim jednu podminku (pocitace nejsou vsechny v jedne kancelari, protoze server je na pateri). Proto si dopisuji s Microsoftem. Zatim vsude mam BSD a cekam, jak se Microsoft vyveti :-)
Andilek (173)|27.4.2005 14:20
Erikt: no, to uz je ale hloupost, protoze hru v originale muzes koupit a kdyz manual cesky stejne nechces, tak ti to muze byt fuk.
Zato me se muze stat, ze po par mesicich nebudu moci program vubec pouzivat a budu ho kupovat znovu. Ja v tom rozdil vidim.:oops:
bobo.4150.sk (176)|27.4.2005 14:35
Tak na mne by si softwareová polícia vôbec nezgustla :D
Keďže NB aj PDA sú firemné a na 100% viem, že faktúry za ne, resp. programy boli zaplatené, tak som v klidu.
A doma komp nemám. :((
Ibaže by som si tu sťahoval programy, ktoré sú prezentované ako free a pritom nie sú free. O trial nehovorím, lebo zvyčajne ich odstránim skôr ako vyprší lehota...
Zdenek Malinsky (9781)|27.4.2005 14:56
Název diskuze není úplně přesný a možná trošku zavádějící. Je to hra se slovy a právnickými obraty.

1. Nezaplacený nemusí být nutně kradený. Když ten soft dostanu (a neplatím=třeba dárek), také netuším, zda je to placené nebo ne. A jak je to třeba v případě beta verzí?

2. U některých softů by měli spíše výrobci platit uživatelům jakési "odporné" a ne si za ty hrůzy ještě nechat platit.

3. A jak je to s krádežemi u výrobců, vzájemně si kopírující kusy či celky softů? Co třeba [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Nepřipomíná vám to něco?

4. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Tedy dokud budou výrobci k našemu regionu přistupovat jako k "východnímu trhu", nemohou očekávat západní slušné chování (a placení). Tím myslím stejnou dobu uvedení na trh( v případě softů je to celkem v pohodě, ale co jinde?), české nebo slovenské lokalizace a překlady (aby si to nemuseli dělat zákazníci doma na koleně a fandovsky) a další a další.

5. Krást se nemá, ale můžeme to chtít od obyvatel státu, kde se ani vedoucí představitelé země a politici v tomto ohledu zrovna extra košer nechovají?

6. Ať hodí kamenem.....

7. Myslím, že špinavé prádlo se má prát doma. Proto bych navrhoval, aby moderátor tuto diskuzi uzamkl.

hybo (3107)|27.4.2005 15:34
jen k bodu 1. - licencni ujednani velice casto zakazuji prevadeni licence bez predchoziho souhlasu vyrobce, takze ten, co daroval a ja mu to muzu dokazat, z emi to daroval, nebo jinak poskytnul jen postihnutelny... , dale je treba si uvedomit, ze nejsi postihovan za "kradeni jako cin", ale za uzivani SW, na ktery nemas licenci, opravneni, ...
Drummer_ce4you (42)|28.4.2005 00:22
Já bych řekl, že o kradení nemůže být řeč. Když nikomu nic nechybí tak to nemůže být krádež. Maximálně porušení licenčních podmínek nebo autorských práv.
Kato_ce4you (970)|28.4.2005 03:54
[QUOTE="hybo"]jen k bodu 1. - licencni ujednani velice casto zakazuji prevadeni licence bez predchoziho souhlasu vyrobce, takze ten, co daroval a ja mu to muzu dokazat, z emi to daroval, nebo jinak poskytnul jen postihnutelny... , dale je treba si uvedomit, ze nejsi postihovan za "kradeni jako cin", ale za uzivani SW, na ktery nemas licenci, opravneni, ...[/QUOTE]
Ani omylem.. Prevest licenci samozrejme lze - tedy samozrejme stylem, ze ten puvodni majitel pokud ho pouzival, tak prestane a pokud nepouzival, tak neni co resit. Prece je jasne, ze kdyz nekdo koupi napr. Win XP za 4000Kc a daruje mi je (v neporusene krabici, se vsim vsudy), tak samozrejme neporusuje zadne licence - to by se pak dal postihovat jakykoliv legalni obchod, ze prodavaji licence, kdyz to bylo prodane jim... Jiny pripad je, jak bylo receno na zacatku, kdyz si nekdo koupi Win XP, nainstaluje si je, zaregistruje atd. a po 2 letech vyjdou nove Win, tak si koupi nove, tyhle smaze a proda je jako original Win - tam uz asi zalezi na konkretni licenci ke konkretnimu prodkutku. A posledni varianta je ta, ze si nekdo koupi Win XP, nainstaluje, pujci je Frantovi, ten si je nainstaluje, ten je zase da Pepovi, ten Honzovi atd. az maji Win uplne vsichni - to je samozrejme zcela nelegalni :cool:
hybo (3107)|28.4.2005 07:29
pokud jste vlastnik licence, tak v hodne pripadech nemate bez svoleni opravneni prevest licenci na jineho uzivatele (dat nekomu krabici, nebo CDcko nema s licenci nic spolecne), licence jako takova neni vlastnictvi neceho, ale svoleni k uzivani neceho

neco jineho je, kdyz mate treba krabici s W98 a paragonem, date to nekomu, to je, slespon dle meho, taky poruseni licencniho ujednani, ale je temer nemozne dokazat, ze jste jej porusil (Vy, ne ten, co krabici dostal, protoze on jeste licencni ujednani neznal, kdezto Vy uz ano - tedy mel jste je znat;) ), pokud ale mate fakturu se jmenem kupujiciho koncoveho zakaznika - uzivatele (Vase jmeno), pak uz to dle meho je poruseni ujednani

samozrejme, mohu se plest, nebude to prvne ani naposled :D
beecher (9270)|28.4.2005 08:11
Hybo ma v podstate pravdu, v klasickych EULAch je zakazano prevadeni teto licence, ale ustanoveni platnosti licencnich podminek je az po odsouhlaseni uzivatelem (registrace, otevreni krabicky s CD/DVD, vzdycky se tam najde misto oznacene, ze nejakym aktem souhlasite s licencnimi podminkami). Tzn. pokud koupim krabici rekneme s WXP a neotevrenou ji nekomu daruji, neporusil jsem ani ja ani obdarovany licencni podminky, protoze licence je nabyva platnosti az po instalaci OS a autorizaci (estli se nepletu).
Ale pro klid duse je lepsi obdarovanemu dat i paragon, ktery neni na jmeno, nebo je na jmeno, ale pak musi byt darovaci smlouva.

Ono v ceskem pravnim systemu ma docela problem jakakoliv elektronicky odsouhlasena licence, protoze k jejimu uzavreni je potreba mit tuto licenci podepsanou! obemami stranami, ktere mezi sebou takovou smlouvu uzaviraji, takze vsechny SW, ktere jsou freeware nebo open-source, protoze jim pro odsouhlaseni staci "kliknout na tlacitko OK". No, ale nastesti se jeste nestalo, ze by nekoho zavreli za pouzivani Linuxu... (Skoda... :D )

Ale k topicu: Zda nekdo bude nebo nebude pouzivat nelegalne SW, je ciste zalezitost jeho svedomi. Proc to dal rozebirat?

PS: Jeste bych chtel upozornit na takovou drobnou nuanci a to nelegalni SW a nelegalne pouzivany SW. Nelegalni SW je pravne takovy SW, ktery odporuje zakonum dane zeme, kde je pouzivan, nebo porusil zakony zeme vzniku (viz. PGP, ale nasla se klicka).
hybo (3107)|28.4.2005 08:32
[QUOTE="beecher"]Hybo ma v podstate pravdu, v klasickych EULAch je zakazano prevadeni teto licence, ale ustanoveni platnosti licencnich podminek je az po odsouhlaseni uzivatelem (registrace, otevreni krabicky s CD/DVD, vzdycky se tam najde misto oznacene, ze nejakym aktem souhlasite s licencnimi podminkami). Tzn. pokud koupim krabici rekneme s WXP a neotevrenou ji nekomu daruji, neporusil jsem ani ja ani obdarovany licencni podminky, protoze licence je nabyva platnosti az po instalaci OS a autorizaci (estli se nepletu).
Ale pro klid duse je lepsi obdarovanemu dat i paragon, ktery neni na jmeno, nebo je na jmeno, ale pak musi byt darovaci smlouva.
[/QUOTE]

no, ono je to jeste trosku jinak, protoze pokud jen davam krabici (zavrenou), tak jsem se vlastnikem licence jeste nestal a tedy ani nedochazi k jejimu prevodu, to je v takovem pripade jen "zbozi" pokud ten, co mu to davam plati, nebo dar. Pokud mu ale nedas paragon, tak nikdy zadnou licenci ani neobdrzel, protoze doklad o zaplaceni (nemusi byt jen paragon), nebo jinem legalnim nabyti nema a tedy i kdyz otevre krabici on, tak neni vlastnikem licence. Mam s tim trosku zkusenosti, mam primo od MS nekolik "krabic", ktere mam v podstate za praci a i tak si kazdy rok musim obnovovat "zapujcku", abych byl v pohode s licenci a byl jsem vlastnikem nejen krabic, ale i licenci. Takze i kdyz to mam primo od MS, muzu to prokazat, tak stejne mam od nich jeste doklad o tom, ze to od nich mam a muzu to uzivat. Kdyz jsem treba chtel neco z toho, co mam "posunout" jinam, musel jsem v MS zaridit primo od nich stejny papir, ale pro jinej subjekt.

no a darovaci smlouva, v tomhle pripade nepripada v uvahu, tedy dle meho, protoze

a, jsem vlastnik licence a nemam opravneni bez souhlasu vyrobce ji prevest
b, nejsem vlastnik licence a tak nemam co darovat

takze dle meho v tomhle pripade je darovaci smlouva, pokud jeji soucasti neni i souhlas vyrobce k prevodu licence spise na skodu, nez na uzitek, hlavne pro darujiciho (dukazny material) ;)
Geoffrey_ce4you (189)|28.4.2005 08:52
Pánové , řekl bych, že problematika je mnohem složitější, obzvláště u MS. Je spousta typů licencí, které jsou pod jinými pravidly užívání. OEM např. darovat ani volně prodat nemůžeš, jen společně se zařízením, protože je na ně vázáno. To, že se to běžně dělá.... Pak jsou tu licence vázané na user či devices, selecty atd.... Tento týden jsem dva dny seděl s právníky mého obchodního partnera a řešili jsme právě smlouvy o licenčním užití a implementaci IS. Nevěřili byste, jak rozdílné jsou právní výklady situací u konkrétních lidí. Nechtěl bych se dostat do soudního sporu, u nás v ČR by to byl pěknej mazec.
Jinak se přiznám, že bych si kamenem netroufl hodit :))
beecher (9270)|28.4.2005 09:05
To hybo: Ale jo, ja jsem to jenom uvadel, abych rozcis, ze jsou dva stavy. Neco koupim a to nerozbalene (nebo tedy spise nikde jsem neporusil to, co me vystrazne varuje) nekomu daruji.
Dalsi veci je, ze kdyz uz to pouzivam, pak mam "skoro" v podstate tu licenci nadosmrti... ;)

Jinak, je to stejnak pekne na figu... Abych byl slusny...
Software is like recipe, so share these recipes... :yes:
ninja_ce4you (102)|28.4.2005 10:38
[QUOTE="beecher"]Ono v ceskem pravnim systemu ma docela problem jakakoliv elektronicky odsouhlasena licence, protoze k jejimu uzavreni je potreba mit tuto licenci podepsanou! obemami stranami, ktere mezi sebou takovou smlouvu uzaviraji[/QUOTE]

Ale kdeze, pisemna forma je vyzadovana pouze u VYHRADNI licence!
Andilek (173)|28.4.2005 11:27
Jen tak mimochodem, vetsina EULA textu je do mrte prepsany a prelozeny original anglickeho, coz je vcelku kuriozni, protoze vse je postavene na US pravu a v Ceske Republice proste neplati a nema zadnou pravni vahu.
Takze pokud si firma nezaplati ceske pravniky k prepsani EULA podle ceskeho prava a nebo pokud se nejedna o ceskou firmu, je velmi casto zaskrtnuti EULA jen dalsi krok v instalaci a vy vubec nemusite coby uzivatel text respektovat.

Druha vec je slusnost a ohled. Nekdo tomu rika kradez, nekdo maximalni vyuziti moznosti.
V tomhle je zlaty OpenSource, protoze ten na vsechny podobne veci kasle a rika: "Pouzivate me a chcete abych byl lepsi? Tak prispejte"
A je vcelku zajimave, ze takto postavene spolecnosti ziji a dostavaji penize i presto, ze je uzivatel platit vubec nemusi.
Lien_ce4you (11)|28.4.2005 13:12
Podle informací které se ke mě dostaly pokud přijde na lámání chleba a k někomu vpadne sw policie, nebude je zajímat jaké krásné certifikáty, smlouvy a bůhví co ještě máte, ale kde k tomu máte nabývací doklady (faktury, paragony)... což je sice s podivem, ale prý běžný postup.
Andilek (173)|28.4.2005 15:39
No, a pokud nemas firmu, tak nejsi povinen si ucty schovavat a cela slavna policie je po tobe tedy nemuze ani chtit :sarcastic:
CommanderZ (1798)|28.4.2005 16:13
oni vubec nemuzou dokazat kradenost? to jsou pekny zoufalci:((
Pavlucha (1496)|28.4.2005 18:23
[QUOTE="CommanderZ"]oni vubec nemuzou dokazat kradenost? to jsou pekny zoufalci:(( [/QUOTE]

Ale můžou - pro většinu komerčního SW přeci existují registrace, které se dají velmi snadno ověřit, jestli pocházejí od výrobce nebo z Keygenerátoru ...
hybo (3107)|28.4.2005 21:33
no, tak jedna pikoska na dobrou noc, vykradli mi dnes sklep, kde jsem mel krabice od vseho SW a vetsinu medii, takze jsem neumyselne prevedl vsechny licenci na neznameho pachatele :D at si je uzije, hajzl jeden i pulkou meho domaciho kina a dalsimi vecmi :evil:
Šeba_oldd (1184)|28.4.2005 21:48
Tak to bych rek ze to byli zlodeji v pravem slova smyslu.
Andilek (173)|28.4.2005 22:51
[QUOTE="Pavlucha"]
Ale můžou - pro většinu komerčního SW přeci existují registrace, .[/QUOTE]

Ktere opet nejsou povinne.
V podstate kdyz prijdou k jednotlivci a najdou u tebe nelegalni windows, tak to ukecas. Kdyz u tebe najdou plnou skrin prepalenych CD se softem, tak to neukecas.
Kdyz prijdou do firmy, maji pozici snazsi, protoze vse musi byt v ucetnictvi.

No a kdyz je nastves a budou chtit nelegalitu prokazat, tak u tebe najdou nekde soubor keygen a nebo obecne znama SN a jsi nahrany tak jako tak.

Co z toho plyne? Ze vetsina domacnosti BSA neuvidi, protoze nemaji poradne kudy na ne, ze jediny zpusob jak je potkat je delat ze sebe supermana co vsechno prepali, vsechno sezene a byt pritom udan, a ze pokud jste ve firme, mate pouzivat jen to co koupite.
blue face (120)|29.4.2005 17:11
Předem upozorňuji, že mám všechen soft legální, nebo trial verze nebo free.

Když ono s tím softem je to těžké. Výrobci (prgramátoři) dle mého názoru dost zneužívají situaci a v oblasti softu se prosadil drsný americký přístup (neručím za nic). A možná praktiky BSA a jiných autorských organizací.

Dám příklad. Koupil jsem si před lety Winroute - 5 licencí. Nějaký čas byly upgrady zdarma. Pak se to změnilo na Kerio a upgrade na 5 licencí stál stejně jako zakoupení 5 nových licencí. Navíc zavedli "odporný" placený roční upgrade.

Pro mne jako uživatele to znamená - že sis od nás něco koupil, mne nezajímá. Zaplať znovu. A plať nám ročně za to, že budeme odstraňovat vady softu. (Tady neobstojí srovnání s antiviry - i když skřípu zuby, chápu, že vznikají nové a další viry a že je potřeba vydávat nové aktualizační soubory).

Umíte si představit, že bych si koupil auto od škodovky vlastně bez záruky a platil jim rok za to, že ho budou opravovat?

A to je další věc, zneužívání toho, že se prakticky nedá prokázat funkčnost či nefunkčnost softu - tedy prodávají ho bez záruky. Vždycky se vymluví - to máte/nemáte ty správné Windowzi/service pack/ovladače grafické karty, USB portů apod. nám to funguje.

To jako kdyby škodovka řekla, že jejich auta nebudou jezdit, když nebudou mít na kolech Pirelky z určitého roku a určité šarže a budou jezdit jenom na asfaltu, který byl položen v roce 1973 ve tři hodiny odpoledne.

Navíc je tu ten psychologický moment, že výrobci nic nechybí, když si to zkopíruju.

Další věc - nemůžu si soft dopředu vyzkoušet," nevidím" ho. Do auta si sednu, vidím jeho barvu, mám zkušební jízdu.

Další věc - životnost softu. Auto (lednička, pračka, boty) mi vydrží dost dlouho, pokud se o něj budu pořádně starat. Ale co bude dneska fungovat s W 95? A to mají jen 10 let.

V jednom PC magazinu jsem četl zajímavou úvahu o tom, že hudební společnosti nepochopili podstatu svého byznysu, pokud brání kopírování CD. Že rozmach videonahrávačů přispěl k tomu, že se kupovali originál filmy daleko více. A že něco podobného zafunguje i u hudby. Není to inspirace pro výrobce softu?

BTW umíte si pedstavit, že byste si koupili hudební CD, na kterém by některé písničky nebyly dodělané? A museli byste si koupit upgrade na to, aby autoři dozpívali zbytek? A nemohli to CD slyšet dopředu? Absurdní? Ale takhle IMHO spousta lidí vnímá prodej softu.

Takže na rozzuřené výrobce - ptám se tě. Dáváš na svůj soft dva roky záruku? IMHO by stačilo těch původních 6 měsíců. A bude ten soft bez vad, když si ho koupím? Ne? a divíte se, že si ho lidi kradou, když si stejně ukradnou "polotovar"? A když si to koupí - mají taky "polotovar" a taky bez záruky.

(Áááá už slyším - žádný program není bez vad, to nejde ...)

Jo, a dle mého názoru ty licenční doložky byly v rozporu s právem ČR. Ale pokud je mi známo, nenašel se žádný spotřebitel, který by se pustil do soudního sporu. Jak to je teď - upřímně nevím. Neznám všech 30 000 nařízení EU, které mají přednost před naším právním řádem (i když jsme se dle Svobody státní svrchovanosti nevzdali, že ... ale to sem nepatří).
Orloj_ce4you (299)|29.4.2005 17:24
Ja delim software (jak na PC, tak na PDA) na veci nezbytne, ceske nebo uchvatne -ty kupuji, a veci zbytne, predrazene nebo malo pouzivane -ty si klidne "vypujcim". V praxi to znamena ze treba Total commander, nektere hry nebo Adobe Photoshop na PC a lokalizaci od Leng, slovnik Eng Cz, nebo Pocket informant mam legalne -pouzivam je casto, k praci, nebo se mi opravdu libi, a stydel bych se je mit kradene, ale je trocha softu, ktery mam treba jen z frajerinky abych ukazal znamym co moje masinka dovede a spustim ho jednou mesicne -a za to platit nehodlam.. Celkove bych to videl tak na 70% legalniho SW (vcetne treba WindowsXP) a 30% placeneho software ktery jsem nezaplatil a asi ani nikdy nezaplatim. Howgh :sarcastic:
hybo (3107)|29.4.2005 17:34
s timhle, az na nejake ty odchylky se da souhlasit a muzu to rovnou podporit prikladem. Nedavno jsem si stahnul aplikaci. Nainstaloval, prosel registraci pro free verzi (placene funkce nepotrebuji) a prvne jsem jej otestoval. Vse slo uplne v pohode. Pak jsem jej o tyden potreboval pouzit znovu. Nic jsem nemenil, proste tak, jak pred tydnem byl, tak jsem ho spustil, zadal to, co jsem chtel. A ejhle, error..... Rekl jsem si, hmm, asi nejaka prkotina, zkousel jsem znovu. Nic. Kdyz jsem pouzil predesle podklady z predesle operace, kdy to slo, program sel. Rekl jsem si, hmm, asi nejaka ptakovina, ale ja to potrebuju ted hned a tech par kacek snad preziju, v plne verzi to mozna pujde. Zakoupil jsem a zaplatil online kreditkou (coz se povedlo asi na 3 pokus) a za chvilku mi dosel klic na full verzi. Zadam ho a ejhle, klic to vzalo, ale vunkce, ktere to melo odblokovat jsou porad nepristupne. OK, na to kaslu, ja je nechci, potrebuju ale rychle udelat jineou vec. No, ale ta nesla taky. Zkousel jsem, testoval, laboroval, nic. Napsal jsem na podporu. Nic, tyden v prdeli, nic. Urguju. Pak zacali chodi odpovedi, ale typu "mate urcite pocitac pripojen k siti"? Po tydnu velice vlazne komunikace jednou za den najednou ticho, porad se nic nedelo. zacal jsem prudit, urgovat, dozadovat se. Porad nic. Pak se nekdo ozval, ale zase vse nanovo, posli mi novej klic, taky nesel. Funkce, ktere meli jit i ve free verzi taky ne. nakonec jsme se dopracovali k tomu, ze mi dali zdarma full verzi narocnejsi a drazsi aplikace, at to testnu. Problem ten samej. testoval jsem dale, zasilal logy, specifikace, pouzival jeji nastaveni, porad nic. Nakonec to skoncilo na tom, co tu bylo psano. Nam to s timhle nastavenim jede. Ja na to, to je OK, ale mne to je fuk, ja chci, aby to slo na mem pocitaci. Ticho, tyden v prdeli a ticho. Mezitim jsem sehnal jinej program, zase free verzi, ale zase mi omezeni zatim nevadi. Ten slape bez problemu. Nakonec jsem se vykaslal na to, co jsem si koupil, zaplatil. Podotykam, ze chyba, kterou to delalo byla asi ve smyslu "vlozim A, posle A , ale kdyz vlozim B, tak namisto B posle Y". Proste vec, ktera nema pro me a zda se ani po ne zadnej logickej duvod, ale deje se.
hybo (3107)|29.4.2005 17:39
[QUOTE="Orloj"]Ja delim software (jak na PC, tak na PDA) na veci nezbytne, ceske nebo uchvatne -ty kupuji, a veci zbytne, predrazene nebo malo pouzivane -ty si klidne "vypujcim". V praxi to znamena ze treba Total commander, nektere hry nebo Adobe Photoshop na PC a lokalizaci od Leng, slovnik Eng Cz, nebo Pocket informant mam legalne -pouzivam je casto, k praci, nebo se mi opravdu libi, a stydel bych se je mit kradene, ale je trocha softu, ktery mam treba jen z frajerinky abych ukazal znamym co moje masinka dovede a spustim ho jednou mesicne -a za to platit nehodlam.. Celkove bych to videl tak na 70% legalniho SW (vcetne treba WindowsXP) a 30% placeneho software ktery jsem nezaplatil a asi ani nikdy nezaplatim. Howgh :sarcastic: [/QUOTE]

Moje deleni je asi podobne, ustoupil jsem treba od photoshopu, pac je vazne drahy a nepouzivam ho, i kdyz se mi s nim super pracuje a nahradil jsem ho jinou, levnejsi alternativou s temer identickym obsahem, ale proste jinou. Mam na PC 100% legalnich veci a to pro me neni problem zaridit, ze budu mit vse co chci (treba photoshop) a i kdyby mi nakrasne prisli a vyrazili dvere, ani neprdnou. Jenze takhle me to vnitrne hreje a jsem rad, ze jsem zaplatil rozumnou cenu a mam co potrebuji (i kdyz ne co chci :D )
pantata_ce4you (149)|29.4.2005 19:35
No ono to vse ma jeste jeden aspekt a to je pohled toho programatora, ktery se tim chce uzivit.
Zkuste si napsat jednoduchou aplikaci, pak si spoctete hodiny, vynasobte svou beznou mzdou, podelte predpokladanym prodanym mnozstvim a asi se zacnete docela divit, jakto, ze to ti amici prodavaj jen za 19USD :) (jo, prodavaji to jak housky a anglosasky svet je velky, ale stejne ....)

A pak je tady dalsi vyvoj, nebot software, ktery se nevyviji dal, proste umre (nove verze OS, nove cihly atd ...) ....


LS.
aaischa (660)|29.4.2005 20:46
kdybych mel platit za hodiny programatoru tak se nedoplatim.. :) ja si neco sosnu co potrébuju.. kdybych mel hodne hodne penez tak si to nakoupim ale jako student sem rad ze mam mdacko dvojku :):sarcastic:
Orloj_ce4you (299)|29.4.2005 21:00
[QUOTE="hybo"]...ustoupil jsem treba od photoshopu, pac je vazne drahy a nepouzivam ho, i kdyz se mi s nim super pracuje a nahradil jsem ho jinou, levnejsi alternativou s temer identickym obsahem, ale proste jinou. [/QUOTE] bohužel pro mne alternativa k photoshopu neexistuje, takže jsem těch 30 kolíků vypláznout musel.. ale už si na sebe mnohokrát vydělal, takže mne to zas tak nemrzí ;-)