Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Použití PDA, jako zesilujícího mikrofonu(?)-asi jen utopie

Kája_oldd (759)|12.3.2005 01:25
Ani nevím, kam s tím. Měl bych otázku, která vznikla přemýšlením o nejrůznějších blbostech...no a tak bych měl dotaz, zdali je technicky možné (a hlavně, zdali by se dal vytvořit software), aby se u ppc mluvilo do obyč mikrouše k nahrávání poznávek a místo zaznamenávání by šel ten hlas přímo do repráku, resp. do jacku a tak pak do nerůznějšího audia...tedy v praxi byste mluvili do pda a v reálném čase (plus nějaké to zpoždění) by váš hlas zněl nahlas v reprácích....je to jen utopie, či je něco takového možné na dnešních normálních pocketPC?;)
karlic (707)|12.3.2005 06:49
Nejak mi nedochazi, k cemu by to bylo dobre. Pokud nebudes mit aktivni bedny, tak to skoro nebude slyset a pokud budes mit aktivni bedny, tak muzes mikrofon pripojit naprimo k nim.
Suoraj (704)|12.3.2005 07:19
jako mezizesilovač? no to nevim ale šlo by využít Bluetooth vlny k léčení problémů s kloubama?
Adam Motvička (65)|12.3.2005 09:54
Slyšel jsem, že infra záření se používá k topení... Mohl bych si svým iPAQem v zimě vytopit chatu?
Suoraj (704)|12.3.2005 10:01
[QUOTE="Adam Motvička"]...vytopit chatu?[/QUOTE]

Je reálné, že pokud by se ti porouchal vestavěný vodotrysk... ale u těchto modelů to stříká dobře.
Kája_oldd (759)|12.3.2005 11:12
Áchi jo, teď jsem ponořil do utopie celé fórum:D

Vodotrysk za to nestál-nejdřív jsem si vytopil byt, a pak když jsem ho vytápěl infráčem, tak jsem tam zamrz, no a jelikož nemám Bluetooth, tak mě z toho ještě pořád bolej klouby:( No teď jdu zkoušet jiné blbosti (p.s. na co bych sebou tahal mikrouše:D )
Orloj_ce4you (299)|12.3.2005 12:31
davalo by to smysl, kdybys navesil na ten signal nejaky realtime efektovy procesor pro pda -to jsem myslim nekde na netu zahledl -ruzna echa, delaye, flangery a distortiony. akurat nevim, v jake to zvladne ten chuinka procesurek kvalite
Kája_oldd (759)|12.3.2005 15:51
Ok, jen jsem chtěl vědět, jestli je možná nějajá jenoduchá náhrada mirkouše pomocí pda přes jack bez kompu, jen na bedny, ale vypadá to beznadějně, tak nic, už to neřešte;)
Adam Motvička (65)|13.3.2005 09:45
fíha :-). Ale když o tom tak přemýšlím... :) Mít elektrickou kytaru zapojenou místo do efektů přímo do PDA a z něj do komba :-). Páni :cool: . Už vidim, jak stíhá ECHO s BOOSTEREM :-). To by se asi pořádně zapotil...
Kája_oldd (759)|13.3.2005 10:43
Ale to už bysme se dostali jinam, nešlo mi o echa....a cokoli jiného, žádné efekty, jen přenos hlasu přímo za použití ramky, bez nějého ukládání a snad by to bez přidávání efektů aupravování i ten procesůrek vzal;)
dodox (79)|13.3.2005 13:13
Jeste bych pochopil, kdyby si to chtel pouzit brez bt jako bezdratovy mikrofon, ale pouzivat pda jako predzesilovac...:-/
100x lepsi by bylo sehnat kvalitnejsi mikrofon a predzesilovac si treba postavit.
Adam Motvička (65)|13.3.2005 13:24
[QUOTE="dodox"]Jeste bych pochopil, kdyby si to chtel pouzit brez bt jako bezdratovy mikrofon, ale pouzivat pda jako predzesilovac...:-/
100x lepsi by bylo sehnat kvalitnejsi mikrofon a predzesilovac si treba postavit.[/QUOTE]

Taky bomba :). Uz se vidim, jak poletuju s elektrickou kytarou a s PDAckem v kapse po podiu bez dratu :-). Jenom aby mi nekdo z posluchacu nechtel na svem PDAcku ukazat, ze umi hrat lip :-).
dodox (79)|13.3.2005 13:59
Jako efektovy procesor to je vzhledem k vykonu nepouzitelny.
A potom je tu dalsi problem a to je latence.
I s PC a dobrou zvukovkou je to tak na hranici pouzitelnosti.
Kája_oldd (759)|13.3.2005 14:27
O čem tu je řeč? Co má společná kytara a efekty a zesilovač společného s použitím pda jako mokrofonu na s funkcí normálníh mikrofonu. Jo, ož to vidím, jak normální mikrofon připojujete ke kytaře a nebo se divíte, že nedělá obyč mikrofon za stovku sám od sebe efekty...vy nechápete na co se ptám, nevím jestli píšu tak nesrozumitelně...ano, chci aby to fungovalo jako mikrouš za stovku, páš se mi ho sebou nehce nosit a na tom místě holt není...je to možná blbost, ale prostě sem to chtěl vědět.
Navíc myslím obyč jack, ne bluetooth:( Ne, už radši dělějte, že jsem nic neřekl;)
Milan Švec (938)|5.5.2005 19:08
Kájo, díky za otázku. :yes: Není to utopie a JE TO TECHNICKY MOŽNÉ. :!:

Tedy (cituji) - aby se u ppc mluvilo do obyč mikrouše k nahrávání poznávek a místo zaznamenávání by šel ten hlas přímo do repráku, resp. do jacku a tak pak do nerůznějšího audia...tedy v praxi byste mluvili do pda a v reálném čase (plus nějaké to zpoždění) by váš hlas zněl nahlas v reprácích.

Díky náhodnému objevení této diskuze a díky někomu, kdo má nápady, jsem se mohl zase snadno a parádně pobavit. :D

Mluvil jsem v reálném čase do externího mikrouše připojeného do PDA a hlas šel ven přes jack a zesilovač do repráku. PDA jsem měl připnuté vzadu na pásku, mikrofon vpředu na košili a obě ruce volné. Z reproduktorů (zesílených podle chuti a odolnosti sousedů) v úplně jiné místnosti šel zvuk. Moje do prostoru sdělované věty se ve výsledku nelišily hlasitostí a provedením od zkoušky městského rozhlasu. S mírným, cca půlsekundovým zpožděním.

Dnes už je možné současně do PDA vstupovat s externím zdrojem zvuku (mikrofon nebo cokoliv) a současně (zatím jsem to ověřil pro hlas) mít k dispozici zvuk na výstupu. Když to jde ven do sluchátek, tak pak už s tím lze kamkoliv (přes zesilovač).

Zpětná vazba velmi rychle ověří nastavení obou úrovní (vstup/výstup). Zatím jsem to neověřoval z jednoho PDA (potřebný kabel - 1 jack a na druhém konci dvě samice Audio vstup/výstup - je ještě na cestě) . Nemůžu se proto zatím vyjádřit k této variantě (zda vůbec ne nebo za určitých okolností ano). Až bude zmíněný kabel doma, zjistím další.

Prověřil jsem to proto přes dvě PDA a Wifi. Na vstupu jedno PDA s vstupem AudioIn (mikrofon) a druhé PDA s výstupem do zesilovače (stačilo si vzpomenout na zaprášený kablík používaný kdysi pro diskmena). Obě PDA pak stačilo připojit do lokální WiFi sitě přes jeden Access Point.

To hlavní, hlasovou komunikaci (tady úplně stačí jednosměrná), zařídí na obou PDA obyčejný Skype.

Pak si jenom (po vzájemné autorizaci vytvořených účtů) z jednoho PDA (s mikrofonem) zazvoníte na druhé, tam to přijmete a můžete se začít bavit - tím, jak to chodí. :)

Kvalita reprodukce je závislá jenom na WiFi propustnosti dotyčného místa. V podstatě špičková, dokud tam neleze někdo jiný. Závisí na konkrétních místních podmínkách.

S WiFi to bude asi optimální. Jako SW existuje (místo Skype) určitě nějaká (a možná i lepší) další možnost. Víte-li o ní, rád to vyzkouším.

Výše uvedené možnosti byly odzkoušeny na LOOXi 720 (WM2003SE) s externím mikrofonem ve sluchátkovém výstupu (a současně i audio vstupu) a s LOOXem 600 s WiFi CF kartou (WM2003) a výstupem ze sluchátkové zásuvky do zesilovače.

K čemu to může být? Uvidíme. Už jenom to, že to nestálo vůbec nic navíc (všechno už bylo doma) a dal se s tím velmi snadno z mikrofonu a bezdrátově ozvučit místní prostor, stálo za tu zábavu a snad i za další nápady. Můžete to rozvést dál.

Kájo, přemýšlej prosím dál „o blbostech“. Těším se na co zajímavého zase přijdeš.

Konečně vím, k čemu by mohla být ta klipsna ke kovovému pouzdru na LOOXe.

Kája_oldd (759)|5.5.2005 20:20
Díkes;) Ácho, nj, loox 720, ale u MyPalu 620 mam asi útrum:D
EDIT:
Pravda, ale původní idea byla trošku jiná...prostě přes jack napíchnout bedny a pak z interního mikrouše do beden...jestli je na to soft...:sarcastic: Ale jsem rád že to pomohlo k objevení nové věci (větřinu asi zmátlo slovo zesilujícího...to nebylo myšleno jako zesilovač:D )