Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Pocket dos

Soudruh_ce4you (18)|21.2.2005 15:28
Zdravím, možná je můj dotaz celkem hloupý, ale nemohl by mi někdo vysvětlit jak mám na pocket dos spouštět aplikace?? Já totiž s dosem nemám moc zkušeností a nevím jak na to -co napsat za to C:\>abych spustil nějakou aplikaci, nebo jak se s tím vlastně pracuje... moc díky
_blackBone (271)|21.2.2005 16:07
ahoj, v DOSu existuji prikazy (jako dir, copy, ping, atd... - podle toho, co sis to vlastne nainstaloval) a potom se daji v DOSu spoustet DOSovske aplikace - ale ted mluvim o aplikace urcene pro PC pocitace vybavene DOSem. Pod WinCE se daji spoustet v DOSu aplikace urcene pro tuto platformu - tedy winCE (alespon v pocketDOSu od Symbolic Tools, ktery mam ja).

Takze pokud mam v adresari \muj adresar\ umisten soubor program.exe, muzu ho spustit pomoci nejakeho exploreru primo ve WinCE a taky muzu spustit pocketDOS, nastavit se pomoci prikazu cd do adresare \muj adresar\ a pak napsat program.exe a zmacknout enter - tim bys ho mel spustit.

Tady je link na produkt, ktery by mohl umet i DOS aplikace z PC (alespon jak jsem pochopil) - http://www.pocketdos.com/ , ale ten jsem nezkousel.





Soudruh_ce4you (18)|24.2.2005 09:43
No tak přesně ten pocketdos já mám a chci na něm spouštět aplikace určené pro dos běžného pc,ale když žadám cestu k tomu souboru tak mi to vždy napíše něco jako "bad command" nebo tak nějak a já nevím co stím.:(
CommanderZ (1798)|24.2.2005 15:12
ja zasem nemam disketu dosu 6. mam jen zalohu z myho HPLX na kterym bezel dos 5:evil: :no:

neda se nekda sehnat takovejhle dos? vzdyt to uz dnska pouziva jen muj deda:cool:

s FreeDosem(myslim ze se to tak menuje)to asi nepujd, co:no:
Shadow_ce4you (31)|24.2.2005 15:31
Já mám na PDA nainstalovany PocketDos a nektery hry z PC dosu jedou. Seznam techto aplikaci by mel byt na: http://discuss.cewindows.net/viewforum.php?f=28
_blackBone (271)|24.2.2005 16:28
[QUOTE="Soudruh"]No tak přesně ten pocketdos já mám a chci na něm spouštět aplikace určené pro dos běžného pc,ale když žadám cestu k tomu souboru tak mi to vždy napíše něco jako "bad command" nebo tak nějak a já nevím co stím.:( [/QUOTE]

ja ted nevim, na jake urovni je ten problem -

predpokladejme, ze ten tvuj program je v adresari \Program Files\Old_dos_appl\run_me.exe

a ty jsi v adresari \windows

takze musis napsat (samozrejme Enter za kazdym radkem):
cd ..
cd Program Files
cd Old_dos_appl
run_me.exe

Stale to pise chybu?
Kdyz napises dir *.*, vidis tam ten program, ktery chces spustit?
BigOne (18)|24.2.2005 20:41
pokud používaš pocketDOS musíš kromě emulátoru rozhraní taky mít emulátor filesystemu stáhni si celou package zde
Následně si pak namapuješ jakýkoliv adresář jako drive např. C:\ atd...
Wayne_ce4you (199)|23.5.2005 21:44
Nazdárek. Do své mašinky jsem si nahrál PocketDOS. Aplikace v něm běží, ale jsou zpomalené. Čím je to? Proč jsou tak pomalé?
vahač.x (67)|24.5.2005 13:36
[QUOTE="_blackBone"]ahoj, v DOSu existuji prikazy (jako dir, copy, ping, atd... - podle toho, co sis to vlastne nainstaloval) a potom se daji v DOSu spoustet DOSovske aplikace - ale ted mluvim o aplikace urcene pro PC pocitace vybavene DOSem. [/QUOTE]

;) Taky zdravím - jen možná malé upřesnění - ping není příkaz DOSu ... dir, copy, ale taky třeba format c: :D jsou DOSové příkazy.

Ping nebo třeba tracert jsou tzv. IP příkazy (tedy váží se k protokolu TCP/IP - sítě a tak ... )
_blackBone (271)|24.5.2005 13:55
ach jo ... a taky bychom mohli rozebrat od ktere verze a jestli jsou externi nebo interni, ze?
DOS nainstalujes, napises ping a mas to tam. takze nebudeme-li vztahovat ucebnicove poucky "Co je to DOS a jeho prikazy", shodneme se na tom, ze PING uz je standardni vybavou DOSu ( a nemam na mysli Disk Operating System, ale prostredi, ve kterem probiha spousteni aplikaci urciteho druhu)
vahač.x (67)|24.5.2005 14:08
[QUOTE="_blackBone"] DOS nainstalujes, napises ping a mas to tam. takze nebudeme-li vztahovat ucebnicove poucky "Co je to DOS a jeho prikazy", ...[/QUOTE]

:D Dyť sem snad tak moc neřek ;)
beecher (9270)|24.5.2005 14:46
[QUOTE="_blackBone"]DOS nainstalujes, napises ping a mas to tam...[/QUOTE] Pokud je mi dobre znamo (uz jsem na skutecny MS-DOS nesahnul tak 10 let), tak ani posledni verze MS-DOSu, tedy 6.22, v sobe nemela ping.
V pripade "DOSu", co je ve Windows a vlastne kdekoliv jinde (napr. Linux), je to normalni program, nikde to neni soucast interpretu (command.com, bash atd.). Takze MS-DOS nikdy nenainstaluji tak, ze by tam byl ping... ;)

BTW MS-DOS a IP protokol? Tak to je vtip dneska... :D :D :D :yes:
_blackBone (271)|24.5.2005 18:09
Abych vysvetlil svuj postoj - DOS (at uz MS DOS nebo DOS znamy z PC) je natolik zastaraly produkt, ze jsem ho nebral jako dogma a nerozebiral jeho prikazy, vlastnosti, podporovane sitove protokoly, atd. ALE jako produkt, ktery se nainstaluje po spusteni baliku popisovanych v prispevcich nahore a v nem IP prikazy obsazeny jsou, cili pro me jsou soucasti DOSu, o kterem se tu bavime.

:cool:

necitujte predchazejici prispevek,je to zbytecny a zabira to misto...duffioso
Lukas.Manak (169)|22.5.2006 20:10
nevim proc ale porad mi to hlasi ze mam malo RAM nebo co to je chyba 15 a pritom mam dost volnych RAM co s tim??
maro.sk (46)|22.5.2006 22:49
K tym TCP/IP vlastnostiam MS-DOS.
Aj ked som sa nieco sieti a aplikacii na druzstvach nainstaloval (kedze to boli polnohosp. druzstva, prac. stanice boli casto 486 s ms-dos), bolo to uz relativne davno. Ale tak sa mi mari, ze tie prikazy boli sucastou externych programov a fungovali, len ked bol v pamati zavedeny packetovy driver sietovej karty. A ak bola v autoexec.bat nastavena PATH na ten program, tak sa to mohlo javit ako sucast commandu MS-DOS.
Ako karty sme najcastejsie pouzivali ISA/PCI 3Com, alebo noname PCI s rtl-8139 chipom a ich ISA variantu (rtl-8029?). Ale to som uz poriadne OT, sorry... :)