Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

SmartMaps - rady, tipy, zkušenosti

petr22_ce4you (454)|1.7.2005 15:34
Takle to dopadne kdyz nekdo zprovozni novej server a napocka na replikace..........
stepi_ce4you (7)|1.7.2005 17:56
[QUOTE="Ivanm"]ja se dneska cely den v pohode pripojim jak na aponia.cz, tak na smartmaps.cz .
od 1.7. maji novy hosting, tak nez se to vychyta...[/QUOTE]

Hezky den,
server bude plne dostupny ze vsech siti behem cca 12 hodin. Behem teto doby by melo dojit k aktualizaci vsech DNS cache. Omlouvame se za zpusobene potize, stehovani probehlo velmi narychlo kvuli neunosnym vypadkum a chovani naseho byvaleho ISP.
jedle_ce4you (98)|5.7.2005 11:10
[QUOTE="karlic"]Je k dispozici TRIAL verze
Na http://www.aponia.cz se můžete zaregistrovat a získat trial verzi.
-------------------------
PS. Nečetl jsem historii, takže sorry pokud to tu bylo[/QUOTE]

Toto je první zmínka o Trial na kterou jsem v diskusi narazil. Díky MOC za info. Už to natěšeně stahuju :).
Ronin (45)|5.7.2005 11:34
Chci se zeptat, když jedu něco kolem 110 km/h, tak ujedu své poloze v navigaci asi o 50 až 60 metrů, stává se vám to také? Mám ASUS BT100.
Lada Dekany (130)|5.7.2005 11:51
Jo, SmartMaps se opozduji, je to bezne.
SW nestiha zobrazovat polohu. Nez sejme data z GPS, nez to propocita a nez to zobrazi, no chvili to trva :(
Ronin (45)|5.7.2005 11:55
Takže GPSkou to není, je to tedy přepočítáváním v navigačním softwaru. Jiný navigační software to také dělá nebo ne??
Lada Dekany (130)|5.7.2005 12:05
Ja mam jenom SamrtMaps:( Tak ze nevim
Lada Dekany (130)|5.7.2005 12:07
Jo a SmartMaps delaji i jine veci (aspon u me).

Pri ceste Kolin Praha, pri najezdu na dalnici jakoby "dosla mapa" zacina se objevovat bila pocha. Rastrovy podklad i pri od-zoomovani 3 x je stale mensi a mensi a bila ploch je vetsi a vetsi. Jakobych vytahnul mapu a zbyl bily stul. Az po ctvrtem od-zoomovani se vsechno prekresli spravne a kdyz se vratim na puvodni (maximalni) zvetseni je vsechno OK.
Vektorovy povrch (vypocitana trasa) ale pri tom nemeni svoji velikost, i kdyz rastrova ano (kdyz menim zvetseni) a navigace take pokracuje podle vypocteneho vektoru spravne.
Jenom rastrovy podklad je mimo.

Stava se to i pri jinych trasach.
Ve vysledku mam spravne vypoctenou =modrou trasu, spravnou navigaci, ale na bile plose s kouskem mapy nekde v rohu, az se uplne ztrati.

Ronin (45)|5.7.2005 12:26
Tak o tomhle nevím, jezdím s navigací jen po Praze.
Lada Dekany (130)|5.7.2005 12:30
Stava se to, kdyz se meni mapove podklady. Tzn. opoustis mapu Prahy a vstupujes do Autoatlasu CR. Napr.
Ivanm_ce4you (466)|5.7.2005 13:41
Pripadne, pokud nekdo je na Turisticke mape a vyjede z ni, tak se SM nedokazi zatim prepnout na autoatlas a mapa se musi navolit rucne. Je to i naopak, takze pri jizde dle CR to neprepne na podrobnejsi turistickou.
karlic (707)|5.7.2005 15:21
Dotaz na Aponii:
Kdy konečně uděláte ty banální zásahy do programu, co po vás uživatelé chtějí již spoustu měsíců? Jde mi o možnost mít na virtuální klávesnici možnost otevřít uloženou naplánovanou trasu a o zobrazení měřítka v mapě (grafická krátká čárka) a o zapamatování natočení šipky při ztrátě signálu. Pořád děláte jen update navigace, což je myslím nesmysl, protože váš produkt je na navigaci špatný a uživatele sáhnou po Dynavixu. Máte super turistické mapy a na to byste se měli soustředit. Dříve jste okamžitě reagovali a proto jsem Smartmaps koupil. Nechtěli byste opět začít plnit přání uživatelů? :(
Ivanm_ce4you (466)|5.7.2005 16:33
Navigaci at zahustuji, ne ze ne. Koncem cervence se to snad zlepsi. Ale ty drobnosti by se hodily. A zahustovani navigacnich bodu a prace programatora na dotazeni "nedodelku" jsou dle meho 2 (celkem odlisne) veci. Ze by meli vsichni dovolenou?
palmar1 (15)|6.7.2005 18:04
[QUOTE="Ronin"]Takže GPSkou to není, je to tedy přepočítáváním v navigačním softwaru. Jiný navigační software to také dělá nebo ne??[/QUOTE]

Route 66 pro Evropu (a btw krasne i pro vnitrni prahu od ulice k ulici) to nejen nedela, ale i presne hlasi dopredu kam zahnout a kde se drzet. Takze si myslim, ze bude pro SmartMaps rozhodujici co predvedou slibenym upgradem na konci cervence, protoze zatim si myslim byli jednicka diky rastrovym mapam a taky ochotou k zakaznikum, ale konkurence je - doufam - tvrda a slibovany dynavix je muze v tomhle z trhu smazat...nicmene ne ze bych jim to pral, protoze mnoho funkci SmartMaps neni ani v evropskejch SW a zatim se mne z nekolika producentu docela libi.... :yes:
karlic (707)|6.7.2005 20:00
Mně se bohužel po několikaměsíčním používání líbí už jen turistické mapy.
Navigace je pro mě den odedne čímdál tím horší. Každý den najdu nějakou chybu. Dnes jsem např. plánoval trasu z Rejvízu do jeskyní Na pomezí a Smartmaps vůbec nenahlásil opět jednu důležitou odbočku. Přejel jsem a jel jsem podle mapy vzhůru nohama. Nazpět jsem použil osvědčený PocketKim 3, který sice jenom zacinká, ale to vždy a zazoomuje odbočku tak, že je jasné, kde odbočit.
Pokud si Aponie dovolí za aktualice Smartmaps požadovat nějaké prachy, tak jim to hodím na hlavu v nějaké těžké krabici. Prodat nedodělek a chtít za to ještě peníze by byla opravdu velká drzost :mad:
Ivanm_ce4you (466)|6.7.2005 21:11
Ano, obcas to neco nekde nezahlasi. Mam pocit, ze hl. pokud to vede stale po hlavni, i kdyz to zataci. Pak by bylo dobre ( i pro nas ostatni) to napsat firme, mohou to opravit. Kazdopadne to ale zakreslene byva spravne.
Nejblizsi update ma byt zdarma, mam pocit, ze Aponia dobre vi, ze tam jsou velke mezery.

A rozhodne mam pocit, ze zpozdeni ve zpracovani signalu z GPS ma SM ponekud nadstandardni.
petr22_ce4you (454)|7.7.2005 11:44
Jsem zvedav, kdo radeji sahne po softu za 10.000 nez po softu za 2000.

Leda v pripade, ze by mu nekdo dal ten Dynavix zadarmo. Zatim je to srovnai nesrovnatelneho, protoze tady Dynamix ponekud uletava cenove.

Tech chyb bylo celkem dost - na sjezdu z Tabora do CB to na kruhovem objezdu hlasi jedte rovne kdyz se ma jet doleva, a ten brutalni bug na najezdu kdy hlasi jedte rovne misto zahnete vlevo tam zustal

Pri jizde Cerna v Posumavi-Volary to v Plane zcela prehledne jednu krizovatku, takze to zarve jedte doleva na miste kde se ma jet doprava a pak po 20m doleva, coz ignoruje (ta hlaska evidente patri az drihe krizovatce)

Pokud zapnu navigaci na krizovatce ve fronte, mysli si ze jsem na trase (proste trasa vede zleva doprava a ja jedu odpredu) a vklidu hned po zapnuti zarve jedte rovne, coz je nesmysl
Lada Dekany (130)|7.7.2005 12:06
Tak dnes mam dalsi zkusenosti z pouziti SmartMaps.
Prvni, program dovede skoro do cile.
Druha, rozhodne to nedela nejlepe. Kdyz jedu napr. po magistrale k I.P. PAvlova, a dale ke Karlaku me to vede pres Rumunskou a nam. Miru.
Brutalni zajizdka cca 2-3 km, misto odboceni za 400 metru.

Najezd na Jizni spojku od Bohdalce je veden oklikou cca 2 km, misto odbocky cca 100 metru.

Obecne, program ma velke problemy pri praci s magistralou.Neumi si poradit se sjezdy a najezdy.

JIzda po CR.
Kdyz jedu terenem, ktery znam a kudy je to kratsi (vyrazne!) nez doporucuje program, tak se program neumi prizpusobit. Vzdalenost vesnice -vesnice je 10 km a program vytrvale prepocitava a doporucuje stale tu samou trasu, i kdyz mu musi byt jasne, ze jedu jinudy. 8 km me posilal porad zpatky a porad jeci, ze jedu mimo vyznacenou trasu.

Ocekaval bych aspon naznak AI (umele inteligene).

petr22_ce4you (454)|7.7.2005 12:17
To me pripomina - ZAKAZAT prepocitavani trasy smerem dozadu

Kdyz jedu jinudy nez je trasa, NEUSTALE me to nuti abych to obratil. Chtelo by to funkci, ze prepocitana trasa musi smerovat po silnici ve smeru jizdy a ne dozadu.

Mimochodem velka legrace je jet vypocitanou trasu opacne - program si to vubec nevsimne, pouze vsechny odbocky hlasi se spozdenim :-)))) Jenze naviguje tak, jako kdybych jel na opacnou stranu !
Lada Dekany (130)|7.7.2005 12:27
Jo, jizda opacne je sranda.

Ja jsem jednou jel trasu tvaru pismena Y. Na hore A, dole B, vpravo na hore C. Z A do B OK. Z B do C jsem ale spatne odbocil a jel jsem po stare trase zpatky. Program nic. Hrozna sranda :( Ujel jsem tak cca 2 km v huste doprave.
Jo a cesta tam se casto nerovna ceste zpatky. Vetsinou cesta zpatky byva lepsi, nez cesta tam.
Program by mel zkusit nekolik podobnych pokusu (navigace tam, navigace zpatky a porovnat).

SmartMaps, hezke datove podklady. Ta rastrova mapa je supr. Pokud ji pouzivam jako nahradu za autoatlas s bonusem, ze mi ukaze kde jsem, dobry take.
Pro navigaci mimo mesto bych uz moc nejasal.
Pro navigaci ve meste bych ji asi nevolil.

Chtelo by to vazne popracovat na te navigaci
Ivanm_ce4you (466)|7.7.2005 12:57
Zkuste si udelat trasu treba z Cerneho Mostu na Staromestske nam. Trochu se projedete. Ma to nasvedomi rychla a ekonomicka trasa, nejkratsi uz to dela OK. Dle meho je chyba v tom, ze program pocita divne jizdu po rychlostnich komunikacich a hl. tazich v obci. Jako kdyby vyrazne nadsazoval rychlost. Ale pocitat, ze pres Argentinskou muzu jet 80km/h by snad nemel.

K te zmince o softu za 10kkc a 2kkc. I pro me je dynavix cenove nepouzitelny i kdyz sve kvality asi ma.
Ale zase- kolikpak stoji mapicky CR 1:50 000 od SM? :O :(
petr22_ce4you (454)|7.7.2005 13:02
Jenze mapicky od SM za 10.000 jsou zase ponekud nekde jinde nez vektorova silnicni mapa CR, nepouzitelna pro cokoliv jineho nez navigaci v aute

Kazdopadne ekvivalent SM Navigator CR je Dynavix, a to je pomer 1:5 v cene

Precejenom 5 let vyvoje musi byt znat
Lada Dekany (130)|7.7.2005 13:18
Uspech SM je zalozen na mapovem podkladu a na cene.
NE na navigaci.
Jelikoz mapa je OK a cena je OK, meli by popracovat na navigaci.

Kdyz clovek chce dojet od nekud nekam, tak ho tam dovede navigace.

Kdyz pouzivam SM pro navigacim mapove podklady jsou mi k nicemu, proto ze pri prepocitavani cesty me vzdy posle program nekam, kam se jenom tak nedostanu (viz me predchozi prispevky).
Ivanm_ce4you (466)|7.7.2005 14:57
Je jasne ze:

SM Navigator ve mestech je bida z duvodu maleho poctu Nav bodu

SM NAV CR je (alespon pro me) jiz celkem pouzitelny a to se snad jeste zlepsi po brzkem UPDATU

SM turisticke jsou velmi pekne. Bohuzel v mych ocich je cena ponekud vysoko.
wisp_ce4you (200)|7.7.2005 15:15
[QUOTE="Ivanm"]
SM Navigator ve mestech je bida z duvodu maleho poctu Nav bodu

SM NAV CR je (alespon pro me) jiz celkem pouzitelny a to se snad jeste zlepsi po brzkem UPDATU

SM turisticke jsou velmi pekne. Bohuzel v mych ocich je cena ponekud vysoko. [/QUOTE]

Naprosty souhlas, jeste bych pridal Stredojizni Evropu - sice nenaviguje, ale pro nahradu papirove automapy je idealni a za ty penize ....
Ivanm_ce4you (466)|7.7.2005 15:54
JJ, hl. ted pred dovolenyma to bylo sikovne. Snad jen 1:500 000 by byla hezci.

Jinak me na optickou navigaci celkem staci i 1:100 000, jsem zvykly z pouzivani nemapove rucni GPS. Tam jsem jezdil jen podle tracku na displayi.
A s turistickou 50 je to potom temer luxus. :cool:
wisp_ce4you (200)|7.7.2005 16:12
Ja bych na mape SJ Evropy spise uvital (ve verzi 1:2M) vice mest, protoze obcas pro kontrolu zmensim meritko abych videl okoli a nekdy to moc nepomuze.
Lada Dekany (130)|9.7.2005 22:29
Jak se daji pridat vlastni POI do SmartMaps?
Treba prepisi souradnice.
petr22_ce4you (454)|10.7.2005 09:40
Vcera jsem jel podle SM na trase Praha - ZOO Dvur Kralove

Na cil to navedlo primo do mesta, misto po te silnici na ktere je ZOO (tudiz do mesta, do centra a zse zpatky po silnici vzdalene 2 km od te prvni)

Ale vetsi prusvih - ignoruje to objezd Jicina a v klidu to navadi skrz mesto, toho objezdu si ani nevsimne

A prusvih nejvetsi - BYLO BY DOBRE ZRUSIT PREPOCITAVANI TRASY DOZADU. To je naprosto nepouzitelna funkce. Kdyz zahnu na jinou silnici, bylo by potreba okmazite pocitat s tim, ze ta navigace bude pokracovat DOPREDU, a to ihned po prvnim prepocitani.

Pokud totiz zahnu jinam, zacne se prepocitavat trasa. Jenze navigacni bod je za mnou na krizovatce, ze ktere jsem odbocil. Tudiz kdyz jedu porad stejne, trasa se NEUSTALE DOKOLA NONSTOP PREPOCITAVA - na PDA se neustale presypaji hodiny a nejde s nim vubec nic delat - nejde nic ovladat, zrusit navigace, proste nic. Takhle to trva cca 10 minut, nez se konecne spocte navigacni bod ve smeru jizdy. Stane se to vzdycky kdyz odbocim z trasy, takze to neni nahoda. Tech 10 minut pochopitelne neni zadna navigace, takze se da dobre zabloudit.

A aby to nedelalo, rozhodne neni zruseni prepocitavani cesty po odboceni resenim nebo prenastaveni po jake dobe se ma prepocitavat trasa.
Ivanm_ce4you (466)|10.7.2005 09:52
Je pravda, ze to nejakou dobu nabizi navrat na puvodni trasu. Dokonce to ma i svoji logiku, protoze to muze byt porad nejvyhodnejsi.
Nicmene - po ujeti asi 1 km me to zacne navigovat smerem kupredu. Kazdopadne je to dost dlouha doba bez navigace a to zrovna v miste, kde doslo k zakufrovani a tam by to zrovna tu navigaci chtelo mit. Mozna by v tu chvili byla lepsi pouze pohybliva mapa. Rozhodne mi to 10 minut nedela takove problemy. Stalo se mi to ve velke Praze, evidentne tady zase pusobi ridka sit NAV bodu. A nebo treba zalezi na tom, kdo jak rychle jede ten 1 km. ;)
Co je ale hloupe, pokud si nastavim prepocitavani na dotaz, potvrzovaci tlacitka jsou vytvorena asi na stylus, nikoli prstik, o prstu ani nemluve.
petr22_ce4you (454)|10.7.2005 10:28
Ono to naviguje na navigacni body - tudiz pokud je nejblizsi navigacni bod dozadu, tak to naviguje dozadu.

Problem je, ze trasa se neustale prepocitava a s PDA nejde v tu chvili vubec nic delat - jen se presypaji hodiny, ani se nevykresluje mapa. To se deje celou dobu co se vzdaluji od navigacniho bodu - tedy klidne i 10 minut nez to najde nejaky ve smeru jizdy

Je prece naprosto jasne, ze pokud mam zaple prepocitani trasy tak NECHCI aby me to navigovalo zpet. Na to muzu mit prepocitani trasy vypnute.

Prepocitani trasy proste znamena, ze chci pokracovat smerem kterym jedu a ne nekam dozadu. A aby PDA neustale dokola prepocitavalo nesmyslnou trasu - no to snad ne. Nejde to ani vypnout, zrusit, nic. A abych este za jizdy hledal stylusem vzadu reset ?
Crusader_ce4you (624)|10.7.2005 13:25
Mám stejnou zkušenost jako Petr :( A největší problém vidím v tom, že když těch několik minut přepočítávání přežiju, tak mě to stejně nezačne navigovat od místa, kde se nalézám, ale zvolí mi to výchozí bod někde úplně jinde, třeba i 2 až 3 km vzdálený od aktuální pozice. To vidím jako veliký zápor.
petr22_ce4you (454)|10.7.2005 13:40
Mno me se stalo tohle:

Kdyz uz se to za JIcinem zase spojilo, pokusilo se to o stejnou vec v Brandyse - proste nejrychlejsi trasa vedla zase pres mesto (!!!!!!) a za nim se to melo navest na dalnici.

Jenze kdyz jsem jel dal po dalnici, trasa se prepocitavala od nahodnych bodu MIMO dalnici a az do Prahy (!!!!!!) to neustale dokonala nabizelo navigacni body mimo dalnici, vetsinou nekde 5 km za mnou.

Takze to vypada, ze navigace snad neni schopna zacinat na dalnici nebo co.

Rastrova mapa je sice super, ale na vektorove mape by se uz z principu tohle nikdy stat nemohlo.

BTW - SM jsou schopny navigovat zcela ebz mapy, pak ale zobrazuji jen modrou trasu na bilem pozadi :-)
Lada Dekany (130)|10.7.2005 17:27
Jo potvrzuji.
Navigace neni schopna zacit navigovat po dalnici, pokud doslo z nejakeho duvodu ke zmene vypoctene trasy
Porad to hazi zacatek mimo dalnici, na nejakou krizovatku, casti i mimo obrazovku. Pak zarve ze jsem mimo trasu a pocita novou trasu se zacatkem mimo dalnici. a tak porad dokola.
Nestihne se chytnout, kdyz jedu po dalnici rychle.
velitel (58)|12.7.2005 16:48
pravda, pravda. Nainstaloval jsem trial verzi pred tremi dny a prepocitavani trasy obecne je bida. Nejcasteji nabizi vratit se zpet, nebo prestane navigovat. Co me ovsem prekvapilo, ze mapa brna neni docela presna. Jel jsem pres stefanikovu ulici a navigace byla asi o 200m jinde v postranni ulicce. O kousek dal byla "sipka" uz na spravnem miste. Ma nekdo podobnou zkusenost? Cetl sem v predchozich prispevcich, ze je SM asi 50m "pozadu", ovsem nechat se s tim navigovat, kdyz mate napr. 3 krizovatky kousek od sebe je velmi problematicke.
hybo (3107)|12.7.2005 17:05
[QUOTE="petr22"]Rastrova mapa je sice super, ale na vektorove mape by se uz z principu tohle nikdy stat nemohlo.
[/QUOTE]

rastr je jen "viditelny podklad" a vse ostatni se neresi na zaklade dat z rastru, ale dasi vrstvy...
wisp_ce4you (200)|12.7.2005 23:44
Mam otazecku ohledne cyklomapy - je mozne vypnout zobrazovani cyklotras?
Predpokladam ze ne, tak se ptam zda neni mapa neprehledna?

Mam CR Navigator+Prahu a o dovolene jsem litoval ze nemam cykloatlas - nevite zda je mozny upgrade?
petr22_ce4you (454)|13.7.2005 08:03
No vsak prave

Bitmapa + vektorova vrstva

A pokud mam komplet vektorovou vrstvu pro navigaci, nemusim mit pro zajisteni funkcnosti na pozadi bitmapu.......

Chvilema mi pripada ze SM = majord Roads and Places of CR dle vyberu Aponie
hybo (3107)|13.7.2005 08:09
[QUOTE="petr22"]A pokud mam komplet vektorovou vrstvu pro navigaci, nemusim mit pro zajisteni funkcnosti na pozadi bitmapu.......
[/QUOTE]
ale rastr neni pro zajisteni funkcnosti, ale lepsi orientace, ja treba prave rastr ocenuji....staci kouknout na produkty, ktera maji spatne zpracovane vektory a je videt, proc je rastr, pokud je mama dobra, vyhodnejsi a prosnejsi na vizualni pohled, o kterej jedinej prave jde...
Crusader_ce4you (624)|13.7.2005 11:29
No, já bych v tomto případě tvrdil, že pokud používám navigaci v autě, tak rastr je pro mě spíše matoucí a naopak velice oceňuji jednoduchost vektoru, neboť krajinkou se kochám pohledem z auta a ne pohledem do PDA :D
petr22_ce4you (454)|13.7.2005 11:37
Jenze rastrova mapa sama o sobe je na pytel, pokud na ni neni vektrorova silnicni sit

A dokud ta nebude podrobna, nebude ani navigace perfektni.

Takze az bude mit SM dokonalou navigaci, staci nepouzit bitmapu a vznikne vektorova silnicni mapa :-)
hybo (3107)|13.7.2005 11:52
Jenze to si pak radsi kup neco jine, nez SM, protoze to je prave "sila" a pro nektere i "slabost" aplikace...osobne radsi budu porad dle mapy na ceste, nez tim, ze dalnice je tvorena jen 3 body budu mimo, to same ve meste....ono je ale samozrejme na kazdem, co mu vice vyhovuje a co potrbuje...mozna je to pozustatek pouzivani papirove mapy, kdo vi ;)
petr22_ce4you (454)|13.7.2005 12:19
Jenze to ze bude pozice na miste, kde je na mape nakreslena cesta, ti bude k nicemu pokud zaroven nebude navigace vedet ze tam ta cesta je a to bez vektorove silnicni site nepujde :-)

Tudiz vektororova silnicni sit musi kopirovat nakreslenou mapu
hybo (3107)|13.7.2005 12:29
[QUOTE="petr22"]Jenze to ze bude pozice na miste, kde je na mape nakreslena cesta, ti bude k nicemu pokud zaroven nebude navigace vedet ze tam ta cesta je a to bez vektorove silnicni site nepujde :-)

Tudiz vektororova silnicni sit musi kopirovat nakreslenou mapu[/QUOTE]

to je samozrejme, o tom ale nemluvim, snazim se vysvetlit, k cemu rastr je a taky, ze kdyz ho nechces, pak je zbytecne takovou mapu kupvat ;) jsou i jiena mapy a produkty, jen mi prislo zabavne, kdyz nekdo "nadava" na samotnou podstatu zakoupeneho, nebo zvazovaneho produktu ;)
petr22_ce4you (454)|13.7.2005 12:32
No pokud investuju penize do navigacniho sw, tak by clovek predpokladal ze to bude fungovat jinak nez ze se bude porad prepocitavat mapa, hledat navigacni body v okruhu 20 km a podobne

Vektrorova mapa by tenhle problem nemela
Ivanm_ce4you (466)|13.7.2005 14:31
Pro me je treba rastrova mapa hodne zajimava, taky jsem odkojen papirem, takze mi casto jen ten podklad staci na "navigaci". Navic kazdemu softu se stava, ze obcas zazmatkuje. Pokud je porad videt aktualni pozice na map. podkladu, je to vyhoda. Pro me ano. Takze je nekdy zajimave pouzit OZIho, treba s ceskym namluvenim. Je s tim sice vice prace a lepe se to dela na PC, ale zase si to nastavim, jak chci.

Ale pripoustim, ze to neni pro kazdeho...
Ivanm_ce4you (466)|13.7.2005 14:36
Pokud bude mit ta vektorova mapa malo NAV dat, tak ten problem bude stejny, mozna se jen budou ty chyby rychleji prekreslovat na displayi.
[QUOTE="petr22"]
...ze se bude porad prepocitavat mapa, hledat navigacni body v okruhu 20 km a podobne

Vektrorova mapa by tenhle problem nemela[/QUOTE]
hybo (3107)|13.7.2005 14:38
[QUOTE="petr22"]No pokud investuju penize do navigacniho sw, tak by clovek predpokladal ze to bude fungovat jinak nez ze se bude porad prepocitavat mapa, hledat navigacni body v okruhu 20 km a podobne

Vektrorova mapa by tenhle problem nemela[/QUOTE]

coz je prave nesmysl, zalezi na tom, jak je to udelano, kolik bodu k popisu tras, kolik z nich je pouzito i pro navigaci (muzu mit treba mapu o 2500000 bodech, ale klidne jen desetina je pro navigaci, resp. routing...)
palmar1 (15)|13.7.2005 22:57
No, faktem je, ze kdyz vidim posici na rastrove mape tak si dokazu zkorigovat i pripadnou blbost SW - na tehle myslence je asi zalozena komparativni vyhoda SM proti PK a jinym vektorovym sw..jinaky ta data pod tim jsou u obou principielne stejna, ze...
hybo (3107)|14.7.2005 07:06
nevim, jak to vysvetlit jiz lepe, ale nejsou stejna...predstavte si Praha - Brno, zname exit z Brna a pricjod do Prahy. Mapovani (tak se rika precesu zjistovani informaci o terenu, zapisu souradnic, vysek a dalsich informaci) clovek jede po trase a dle nejakych pravidel zapisuje informace rucne, nebo do log souboru. Tohle se muz dit automaticky, nebo ne, pri automatice muze treba zadat, aby to vytvorilo bod kazdych 25m a krom toho pridavat rucne body, ktere jsou dulezite, ale jsou mimo dane pravidlo 25m. Tu dalnici muzu popsat klidne i 2 body a pak je na mape dalcni oznacena jako usecka z bodu A do bodu B...muzu ji ale popsat treba 10body, ale Ty bodu muzu rozdelit po primce ruzne a muzou, ale nemuseji se vztahovat k nejakemu realnemu bodu...muzu ji ale popsat 100body, stejne tak i 1000 body...cim vic bodu, tim pokud se snazim je rozdelit spravne, je dalnice lepe popsana a z puvodni usecky se z objektu dalnice stava slozeni 9, 99, 999 usecek...timhle jsme se dovedeli, jak ziskavame data (jednoduse)

dalsim zpracovanim se ale muze pocet bodu a tedy pocet usecek, ktere nam na mape popisou dalnici, menit...tohle je zase otazka nastaveni...duvodem muze byt treba to, ze nechceme udelat uplne presnou mapu (kvuli prodejni cene, vojenckym ucelum, ...) nebo treba proto, ze zarizeni, ktere bude mapu pouzivat nema pametovou kapacitu pro tolik informaci (cim vice bodu, tim vetsi soubor)...dejme tomu, ze je dalnice zmapovana 1000 body vcetne tech, ktere jsem pokladal za dulezite...vysledna dalnice na mape ma mit bodu jen 200...Jak to udelam? No, s nejvetsi pravdepodobnosti od 200 odpocitam tech 50, ktere jsou "hlavni", neboli "klicove" a tech 150, ktere mi zustanou, rozdelim...ale to deleni je taky dulezite...takze tam, kde se casteji meni uhel (jsou tam zatacky) dam vice bodu a mene tam, kde je dlouho rovna dalnice (usecka) dam mene...tohle se vetsinou deje automaticky na zaklade algoritmu a nastaveni aplikace a funkce...

no a vy vysledku budeme mit dalnici Praha - Brno popsanou 200body pro zobrazeni, z cehz bude ale "jen" 50bodu klicovych (ne nutne musi byt vsech 50vybrano rucne, muzou se samozrejme nektere, nebo i vsechny klicove body shodovat a popisnejma), ktere jsou pouzity pro potreby navigace, routing, vyhledavani...

verim,z e diky tomuhle popisu je jiz vice patrne, ze samotny fajt, ze mama je vektorova nic neznamena a ze princip vektoru nevede k vetsi pouzitelnosti, nebo presnosti map...

rastrove mapy se vytvareji samozrejme taky z vektorovych map (i kdyz jsou mozna jeste firmy, kde se nektere veci zakresluji, nebo dokresluji rucne, nebo lepenim "vrstev" a podobne), jejich vyhoda je, ze mapy jsou generovany z nejvetsiho poctu dostupnych bodu, nevyhodou, ze principem popsani rastroveho obrazku (po pixelech) je obsah narocnejsi na pamet (jiste, pak tu mame jeste ruzne komprese, ale v mapovem svete jsou ztratove komprese nevhodne, protoze se tim ztraci obrazovy obsah, na ktery koukame "hodne z blizka" a tedy jsme na ztratu vice citlivi...dalsi nevyhoda je, ze nevidime body a to jak bezne, tak klicove a proto nevime, jak presna mapa je a v pripade routingu zase nevime, co muze byt, ale nemusi byt, pouzito pro vypocet...samozrejme, i rastrova mapa muze byt pri generovani vytvorena mensim poctem bodu a tedy muze vypadat, pokud se neja a pocitacove generovanou mapu, podobne, jako vektorova, tedy mene presne....pokud je ale mapa generovana do rastru z max, nebo velkeho poctu bodu a i vektorova mapa ma ty same body, pak presnost obou je velice podobna...neni stejne, protoze mapove aplikace vyuzivaji jen ucesek pro zjednoduseni vypoctu, kdezto pri generovani rastru nemuseji byt usecky, ale klidne muzu dve body popsat hyperbolu, nebo jinou krivku (treba pomoci bezeriovych krivek), protoze v mapove aplikaci muze mit bod vice informaci nez jen souradnice...samozrejme, tim myslim ciste graficka data, bod muze byt napojen na databazi a obsahovat dalsi pridane informace, potazmu je mozne pridat samozrejme i dalsi graficke informace...


no a to je asi vse, nevim, jestli je to uplne presne, vychazim ale z toho o cem vim, protoze jsem v tehle oblasi, ac se to nezda, pred cca 9 lety pracoval a sam jsem mapy delal, i kdyz ne urcene pro routing...