Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

SmartMaps - rady, tipy, zkušenosti

Crusader_ce4you (624)|20.6.2005 11:34
[QUOTE="Kocir"]Verze Standard nema v sobe ani routing, pouze POI a moznost vytycit si trasu manualne.[/QUOTE]

a když si vytyčím trasu manuálně, zobrazí se mi tam ta navigační modrá čára? A jak si ji mám vytyčit?? Dám si přidat bod a co potom??
Pavlucha (1496)|20.6.2005 11:40
Ta věta ze stránek Aponie mi přijde malinko nešťastná, protože kdo nezná verze SmartMaps, může to pochopit tak, že chybí pouze hlasová navigace - ne navigace jako taková. :sarcastic:
libor_m (1026)|20.6.2005 11:45
[QUOTE="Pavlucha"]Ta věta ze stránek Aponie mi přijde malinko nešťastná, protože kdo nezná verze SmartMaps, může to pochopit tak, že chybí pouze hlasová navigace - ne navigace jako taková. :sarcastic: [/QUOTE]
Navíc routing ještě není navigace. Je pravda, že by to tam mělo být jasně specifikováno, navíc když začíná doba dovolených, něco podobného tady citelně chybělo a lidi, co na něco podobného čekali, se po tom budou vrhat jako psi po syrovém mase a nebudou to zkoumat do detailu :disgusted:

Inu, taky marketing :no:
Geoffrey_ce4you (189)|20.6.2005 13:39
[QUOTE="Vladimír Krejčík"]Necítím se být odborníkem na SM, ale pár kilometrů jsem s ním již ujel. Mám za to, že navigace pracuje na základě "neviditelné" vektorové mapy silniční sítě, která zatím i přes pravidelné aktualizace zdaleka nepokrývá celou silniční a uliční síť viditelné rastrové mapy. A myslím, že i databáze se vztahují k rastru, nikoli vektoru. Je tedy nutné se smířit s tím, že SM naviguje do nejbližšího známého bodu vektorové mapy. Myslím, že autoři nikdy a nikde nepravili, že SM je navigace z ulice do ulice, neřku-li od domu k domu.[/QUOTE]

Jo myslím, že to je správné vysvětlení tohoto jevu, nebo to bude nějak podobně.
a_ce4you (3)|21.6.2005 11:14
[QUOTE="Pavlucha"]Ta věta ze stránek Aponie mi přijde malinko nešťastná, protože kdo nezná verze SmartMaps, může to pochopit tak, že chybí pouze hlasová navigace - ne navigace jako taková. :sarcastic: [/QUOTE]

... detailni definice funkcnosti verze Standard vs. verze Navigator viz zde: http://www.smartmaps.cz/sm_index.html
Pavlucha (1496)|21.6.2005 12:18
Ten odkaz měl být u té věty, ne tady! :sarcastic:
reder (20)|23.6.2005 08:37
Prave som sa chystal kupit si SmartMaps Autoatlas CR(navigator), ale po vcerajsom prestudovani WEB stranok APONIE som v rozpakoch. Chapem dobre, ze ponukany autoatlas CR za 1000 Cz je iba vo verzii Standart? Co znamenaju balicky Navigator Start CZ, Navigator Basic CZ?
libor_m (1026)|23.6.2005 08:53
[QUOTE="reder"]Prave som sa chystal kupit si SmartMaps Autoatlas CR(navigator), ale po vcerajsom prestudovani WEB stranok APONIE som v rozpakoch. Chapem dobre, ze ponukany autoatlas CR za 1000 Cz je iba vo verzii Standart? Co znamenaju balicky Navigator Start CZ, Navigator Basic CZ?[/QUOTE]
Podrobný popis navigačních balíčků máš na této stránce.
Geoffrey_ce4you (189)|23.6.2005 09:54
Tak jsem zase o dva dny blbnutí se SmartMaps a BT 338 chytřejší. Tady jsou další postřehy.

Při plánování trasy někdy dojde k nastavení nelogické cesty. Např. v ČB mě to poslalo zkrz vilovou čtvť ( asfaltové 3metrové ulice ) místo toho, abych dojel na na další hlavní a zabočil ( stejná vzdálenost ). Problém s neidentifikací některých míst z rejstříku jsem již tady popsal. Další a vážnější problém je, že mi to hlásí křižovatky dál než skutečně jsou, a to asi tak o třetinu až polovinu vzdálenosti. Jezdil jsem zatím tam, kde to znám, tzn. nevadilo mi to, ale když mi hlásí navigace ve městě křižovatku za 300 metrů a ona je tak 100 m přede mnou, tak třeba v Praze je to problém...Přitom jedu skutečně tak 40-50 Km/h. Grafické znázornění je ale v pořádku. Další věc, která mi není jasná je, proč některá odbočení jsou hlášená a některá ne. Myslím normální křižovatky, ne polní cesty.. Jinak přesnost pozice je vůbec obdivuhodná, s BT 338 jsem skutečně max +- 10m, většinou ale přesně ( na displeji).
Crusader_ce4you (624)|23.6.2005 10:06
Myslím, že plně souhlasím s postřehy příspěvku nade mnou. Asi by chtělo zapracovat na přesnosti určení vzdálenosti od odbočovacího bodu. Dále mi tam v tomto smyslu výrazně chybí ohlášení " Nyní odbočte do prava/leva".
PLANstudio (171)|23.6.2005 14:01
[QUOTE="Crusader"][QUOTE="Kocir"]Verze Standard nema v sobe ani routing, pouze POI a moznost vytycit si trasu manualne.[/QUOTE]

a když si vytyčím trasu manuálně, zobrazí se mi tam ta navigační modrá čára? A jak si ji mám vytyčit?? Dám si přidat bod a co potom??[/QUOTE]

Trasu lze vytičit přes lokální menu (tzn. menu po podržení stylusu) pomocí příikazu "Přidat značku".
Při přidání dalších značek se tyto automaticky spojují zelenou čarou, v místě značky je pak zelené kolečko.

Takto si lze dopředu na mapách ve verzi standard manuálne vyznačit trasu, resp. hlavní odbočky.

Nejedná se samozřejmě o navigaci, ale k pohodlnější jízdě tato možnost určitě přispěje.
Peko_ce4you (12)|24.6.2005 12:49
Ručne označené body do mapy a ich automatické prepojenie priamkami síce uľahčí orientáciu v mapách "Standard", avšak keďže cesty nie sú len priamky, tak takéto vyznačenie trasy je časovo náročné - v každom lomení cesty vyznačiť bod. Určite by viacerí privítali možnosť ručného "obkreslenia" plánovanej cesty ( zakreslenie modrou hrubšiou čiarou). Takže pred cestou k moru by sa doma v pohode na mape "Európy standard" dala predkresliť celá trasa. Potom by už bola orientácia omnoho jednoduchšia (ako už bolo v predchádzajúcich príspevkoch uvedené)
Taktiež aby bola aj možnosť uloženia takto vytýčenej trasy.
Predpokladám, že by sa to dalo vyriešiť ako ďalšia vrstva na rastrovej mape.

Takže páni programátori z Plan Studia alebo Aponie, je možné doplniť takúto funkciu?

Ps. uvedené by sa dalo využiť aj na plánovanie pešej chôdze v mapách miest.
sveit_ce4you (34)|24.6.2005 13:02
Přimlouvám se také za zpřesnění vzdálenosti ke křižovatce. S tím souvisí další připomínka. Již to tu bylo zmíněno. Při jízdě po dálnici, by mohla být v dostatečné vzdálenosti předzvěst, že se bude sjíždět z dálnice. Hodně by to pomohlo, neboť specielně po dálnici se věčně nekouká na displej a jen se poslouchá hlasová navigace. Pokud mám spolujezdce, tak není problém. Řekne, bacha budem odbočovat, ale když jedu sám, tak je tam šilene krátká doba na odbočení.
karlic (707)|24.6.2005 13:38
Je k dispozici TRIAL verze
Na http://www.aponia.cz se můžete zaregistrovat a získat trial verzi.
-------------------------
Trial verze
Zde získáte sériové číslo pro 10-ti denní trial verzi SmartMaps.

Zde získáte sériové číslo a aktivační klíč pro časově omezenou verzi SmartMaps. Můžete si tak zdarma vyzkoušet všechny funkce včetně navigace.
-------------------------
PS. Nečetl jsem historii, takže sorry pokud to tu bylo
Lada Dekany (130)|24.6.2005 14:02
Jo,ta dalnice je problem take u me.
Displej nastaveny na maximalni zvetseni (mesto, abych se orientoval = Praha magistrala) a najednou prijde hlaseni odbocte do prava a tam jsou jiz dva plne pruhy aut. Nejte to .

A dalsi problem, specielne v Praze, kdyz jedu po magistrale a jedu jinam, nez je doporucena trasa, tak zacne program prepocitavat novou trasu. Ale zacetek nove trasy hodi pod magistralu na nejakou krizovatku, na kterou se nedostanu. A hodi to tam pozde. Znovu zarve ze jedu mimo trasu, znovu zacne prepocitavat a znovu hodi bod, casto i mimo displej.
Ivanm_ce4you (466)|24.6.2005 14:29
Chtel bych se zeptat ohledne "zpozdovani".

Pokud se rozjizdim z krizovatky, tak ze samotne GPS jsem zvykly na trochu opozdeny ukazatel rychlosti oproti "tachometru" v aute, ale to je tak asi 1 vterina. Jenze v SM Navigatoru je ta rychlost pozadu mozna i 3-4 vteriny. Pozoruje to jeste nekdo, nebo je to zpusobeno pouzitim normalni GPS-pres seriovy port?

Timto je take pravdepodobne zpusobeno ono pozdni hlaseni odboceni na krizovatce, jak psal myslim Geoffrey. Kazdopadne -zpozdeni tu je minimalne 1s, GPS casteji pozici neposila.
Pokud se vezme v potaz doba zpracovani udaju z GPS, prevedeni do navigatoru a jeste-nez se to vykresli na display...
petr22_ce4you (454)|27.6.2005 09:21
Zajimava vec - dalnice Praha - Usti nad Labem

Na turisticke mape vede trasa (modra linka) chvilemi zcela mimo nakreslenou dalnici a sipka se pohybuje po ni. Tudiz spousta useku dalnice je na mape zakreslena tak 500m vedle mist kudy opravdu vede.

Dalsi zajimva chyba je zxaseknuti PDA pri automatickem prepinani turistickych map se zaplou GPS a centrovanim polohy. S vyply, centrovanim a rucnim posunem map to funguje perfektne.
Lada Dekany (130)|27.6.2005 09:24
Jo, take se mi stava, se centrovanim polohy GPS, ze mi mapa "vybehne" z PDA. Pokracuji po bilem podklade. Staci zmena rozliseni (zmensit a zvetsit) a je to opet OK.
Stalo se to jeste nekomu?
petr22_ce4you (454)|27.6.2005 09:36
Me asi taky, jenze jakmile mapa vjede na bilou plochu tak se kousne PDA a chce to reset

Bylo by dobre, kdyby ty mapy na sebe plynule navazovaly
Lada Dekany (130)|27.6.2005 09:43
Je tady varovani, bila plocha se objevi nekde na kraji a zacina postupovat ke stredu. Je treba zmenit rozliseni.
Kdo se ale ma porad koukat na PDA :!:
PLANstudio (171)|27.6.2005 11:55
[QUOTE="petr22"]Zajimava vec - dalnice Praha - Usti nad Labem

Na turisticke mape vede trasa (modra linka) chvilemi zcela mimo nakreslenou dalnici a sipka se pohybuje po ni. Tudiz spousta useku dalnice je na mape zakreslena tak 500m vedle mist kudy opravdu vede.
[/QUOTE]

Jde o rozdíl ve vektorové vrstvě, která je určena pro navigaci a v mapovém rastrovém podkladu. V tomto případě je přesnější vektor než mapové podklady turistických map firmy SHOCart, které máte nejspíše na mysli.

S tímto jevem se asi setkáte častěji v případě nových úseků silnic a dálnic, které byly do mapy zakresleny před jejich zprovozněním (bez možnosti jejich přesného zaměření přímo v térénu). Po zaměření je změna zanesena co nejdříve do vektorových dat a je možné je stáhnout ze Samoobsluhy. V rastrových podkladech se změna projeví při jejich aktualizaci, což bude kvůli velikosti 1-2x ročně.
PLANstudio (171)|27.6.2005 12:06
[QUOTE="sveit"]Přimlouvám se také za zpřesnění vzdálenosti ke křižovatce. S tím souvisí další připomínka. Již to tu bylo zmíněno. Při jízdě po dálnici, by mohla být v dostatečné vzdálenosti předzvěst, že se bude sjíždět z dálnice. Hodně by to pomohlo, neboť specielně po dálnici se věčně nekouká na displej a jen se poslouchá hlasová navigace. Pokud mám spolujezdce, tak není problém. Řekne, bacha budem odbočovat, ale když jedu sám, tak je tam šilene krátká doba na odbočení. [/QUOTE]

Plánujeme vylepšení - upozornění v závislosti na typu silnice.
Zatím můžete využít nastavení až tří hlasových upozornění před jednou křižovatkou, přičemž ideální se nám jeví nastavení 60 sec a 15 sec.
Volby > Navigace > Hlasová navigace > upozornění 1 a upozornění 3.

Doporučuji otestovat, každému bude vyhovovat trochu jiné nastavení.
petr22_ce4you (454)|27.6.2005 12:23
Mam dojem ze dalnice Praha - Usti je na stejnem miste uz hezky dlouho - konkretne je to na useku u Ripu - modra krivka proste vede uplne jinudy nez je na mape nakreslena dalnice

Ja bych se primluvil jeste za upozorneni ve chvili, kdy se ma odbocit - proste "nyni odbocte vpravo" primo na krizovatce. Pokud je krizovatek vic za sebou, je odboceni 10s pred dost matouci


Ivanm_ce4you (466)|27.6.2005 13:14
muj nazor- odbocte ted nema zase tak veliky prakticky vyznam a muze byt spis matouci. Fungovat to bude dobre jen za nizkych rychlosti a na sirokych silnicich. Naopak -pokud budou 2 mensi odbocky za sebou, nic to nepomuze.
Kocir (836)|27.6.2005 13:17
[QUOTE="Ivanm"]muj nazor- odbocte ted nema zase tak veliky prakticky vyznam a muze byt spis matouci. Fungovat to bude dobre jen za nizkych rychlosti a na sirokych silnicich. Naopak -pokud budou 2 mensi odbocky za sebou, nic to nepomuze.[/QUOTE]

Musim vas vyvest z omylu, hlaska typu "NYNI ODBOCTE" (avsak ne "obcte nyni") je hlaska vyspelych systemu a ma velky smysl. Nebot dava ridici jistotu, ze je spravne nachystan na manevr a ze predchozi upozornovani ("Po 200 metrech!...."Po 100 metrech..." dobre pochopil.
petr22_ce4you (454)|27.6.2005 13:18
Mno nevim, ale zarvani zatocte vpravo pred 3 krizovatkama ma nevyhnutelne za nasledek ze zatacim vpravo na prvni krizovatce..........

U Alturionu ta moznost je a velice se hodi. Pokud je vic krizovatek, SM zarve sice 300m dopredu, ale uz se nepozna kde presne se to ma zatocit

A vektorovy nakres krizovatky pres cely displej by se take hodil.
Crusader_ce4you (624)|27.6.2005 13:19
[QUOTE="Ivanm"]muj nazor- odbocte ted nema zase tak veliky prakticky vyznam a muze byt spis matouci. Fungovat to bude dobre jen za nizkych rychlosti a na sirokych silnicich. Naopak -pokud budou 2 mensi odbocky za sebou, nic to nepomuze.[/QUOTE]

Já si naopak myslím, že hláška "nyní odbočte" je zcela na místě, protože když vám to hlásí " za 150 metrů odbočte vpravo" a za 150 metrů budete mít od sebe dbě odbočky ve vzdálenosti 30 metrů, tak je to docela matoucí, protože nikdo si neumí při stávající rychlosti auta spočítat, jestli těch 150 metrů byla už ta první nebo ta druhá. Takže tato implementace mi připadá velmi důležitá. Nehledě na to, že software by to samozřejmě měl hlásit s nějakou časovou rezervou ( třeba 20 metrů před odbočením) a potom by ani dvě za sebou jdoucí odbočky neměly vyvolat odbočovací konflikt.
petr22_ce4you (454)|27.6.2005 13:22
Vcera jsem jel pres Litomerice a abych dokazal projet podle navigace mesto, musel jsem prepnout na turistickou mapu abych videl kudy presne vede trasa

Mapa z autoatlasu je zcela nepouzitelna - mala podrobnost. Navigace sice vesele pokrikovala, jenze jenom tak na 4 krizovatkach z 10 kde se dalo odbocit spatne. Uz prvni krizovatku hned za mostem smerem od Terezina nehlasila vubec.

Ale trasa skrz mesto - od Terezina na Pistany (koupaliste 2km na zapad od Litomeric) byla vyznacena spravne
Ivanm_ce4you (466)|27.6.2005 13:35
Ja nerikam, ze je to spatne, nebo dobre. Pro me to nutne neni/nevyhovuje. Pokud je nastavene dostatecne priblizeni, je to pro me dost zretelne. A pokud si nejsem jisty, tak zacinat manevr na hlasovy pokyn az na urovni te odbocky, stejne je uz pozde. Mozna 15 m pred. Kazdopadne ma kazdy jine pozadavky a naroky. Ale automaticke zazoomovani /nastavitelne/ pred vyznamnou odbockou /hodne vectorovych DAT na malem useku/ by se hodilo.

Jako daleko vetsi problem vidim, ze treba v Praze casto pripada na celou ctvrt /čtvrť/ jen par navigacnich bodu. Nedavno jsem zkusil simulovat cestu z Vrsovic na Senovazne namesti. Kdo chce a muze, at se podiva, kudy to jede. Tohle je problem.
petr22_ce4you (454)|27.6.2005 13:52
Ten povel "nyni odbocte" je dokonce naprosta nutnost

Koukat totiz na PDA ktera krizovatka to je docela o hubu. K navigaci MUSI stacit pouze hlasove povely.
Suri_ce4you (117)|27.6.2005 14:03
Taky si přiložím polínko: Už to tu kdysi bylo naznačeno. Štve mě, že to na hlásí na každé křižovatce "jeďte přímo...." a pak někdy když je změna směru jízdy tak vesele mlčí. Myslím, že by na jednoduchou navigaci měl hlásit změny směru jízdy, a to fakt nedělá.... Např. v KV chci jen na Prahu a on mlčí a nechal by mě klidně jet na Ostrov. A to je odbočka z dvouproudovky !!!!
Ivanm_ce4you (466)|28.6.2005 20:30
Jak se vam jevi: 24.06.2005 Update dat pro vyhledavání cest 9.52 MB ?
Me se to jevi uplne stejne, jako predchozi aktualizace. Zjistil nekdo nejake vylepseni?
PLANstudio (171)|28.6.2005 22:19
[QUOTE="Ivanm"]Jak se vam jevi: 24.06.2005 Update dat pro vyhledavání cest 9.52 MB ?
Me se to jevi uplne stejne, jako predchozi aktualizace. Zjistil nekdo nejake vylepseni?[/QUOTE]

Tato aktualizace obsahuje jen drobna vylepseni a opravu chyb, ktere nam zaslou uzivatele ci ktere sami zjistime.

Na prelomu cervence a srpna planujeme vydat vyrazne rozsirenejsi verzi, na kterou budou vsichnui registrovani uzivatele upozorneni e-mailem.
Kazdopadne doporucujeme do te doby i tak stahovat vzdy aktualni verzi.
Ivanm_ce4you (466)|28.6.2005 22:31
Dekuji za odpoved z mist nejpovolanejsich.

Co se tyka te vyrazne rozsirene verze UPDATEu, bude to jeste free, ci jiz nikoli?
PLANstudio (171)|28.6.2005 22:35
[QUOTE="Ivanm"]Dekuji za odpoved z mist nejpovolanejsich.

Co se tyka te vyrazne rozsirene verze UPDATEu, bude to jeste free, ci jiz nikoli?[/QUOTE]

Do odvolani je zatim vse free a i tento planovany update bude free.
Ivanm_ce4you (466)|28.6.2005 23:30
Dekuji, to je prijemne.

Jsem rad, ze jsem SM Navigator koupil i kdyz to bylo v takovem syrovejsim stavu. Je videt, ze i tvurci si to uvedomuji, takze se posouva datum splatnosti updateu.:cool:
ANGELLO (7)|1.7.2005 01:56
tak mi dneska dorazila od Aponia software SMART MAPA - středojižní evropa 1:800 000 uz jsem ji nainstaloval a vypada to docela dobře dneska večer vyrážim na dovču tak uvidime jak to bude šlapat podam hned zprau.
jak jsem to zběžně prohlížel tak už he v chorvatsku obsažena ta nová dálnice ZAGREB-SPLIT:) jinak si myslim, že pro zběžnou orientaci to bude stačit
Lada Dekany (130)|1.7.2005 09:47
Funguje vam www.smartmaps.cz?
Me to nejede :((
petr22_ce4you (454)|1.7.2005 09:48
Funguje
Jarouš_ce4you_oldd (1206)|1.7.2005 10:25
Ani smartmaps.cz, ani aponia.cz mi momentálně také nejdou, potřeboval jsem vygenerovat nový aktivační klíč po nové instalaci ... včera jsem jim o něj psal, dnes ho mám prý v samoobsluze, ale nemohu se připojit ... včera jsem na aponia.cz zahlédl nějakou hlášku o stěhování a výpadku v průběhu noci, asi se jim to nepodařilo nakopnout, musíme vydržet, no..
Lada Dekany (130)|1.7.2005 10:28
Tak jiz opet v provozu :)
petr22_ce4you (454)|1.7.2005 10:46
No vzhledem k tomu ze nesla v tu chvili kdy si postnul zpravu ze nejde, tak bych rekl ze vubec nebyla mimo provoz

Tahal sem od tamtud celou dobu updaty
sveit_ce4you (34)|1.7.2005 12:19
Me to nejede jeste ted
petr22_ce4you (454)|1.7.2005 12:41
Tak to nebude chyba smartmaps.cz, protoze ty dou porad....

Ale ceskej net bude mit nekde problem - protoze z nemecka mi to jede perfektne
Jarouš_ce4you_oldd (1206)|1.7.2005 14:49
Sakra práce, petr22 se dnes na smartmaps z Německa dostal, kudy tam ale vlezl Lada Dekany?? Já potřeboval před víkendem aktivovat program po nové instalaci a jsem namydlenej, furt se tam nemůžu napojit :evil: , psal jsem tam, uvidíme, co řeknou...
Lada Dekany (130)|1.7.2005 15:02
Jo, me to chvili chodilo, pak ne, pak jo.
Prispevek jsem psal po prvnim nechozeni. Dal jsem zjistil ze problem je na strane druhe (samozrejme, ze ne u me:) ).

Problem tedy byl v nacasovani a ne v linkach. Ted to take chodi.
Hezky den
Ivanm_ce4you (466)|1.7.2005 15:06
ja se dneska cely den v pohode pripojim jak na aponia.cz, tak na smartmaps.cz .
od 1.7. maji novy hosting, tak nez se to vychyta...
Lada Dekany (130)|1.7.2005 15:15
Jo, ja si take myslim, ze to bude novym hostingem.
Neco jim nejelo, tak dohravali, preinstalovavali....

Pouze ti, kteri potrebovali aktivovat dneska zaplacou, jinak v pohode :)
petr22_ce4you (454)|1.7.2005 15:29
Ehmmmm coze ?

Proc by se mel po nove instalaci program aktivovat ?

Pokud nevymenis PDA tak se nic aktivovat znova nemusi
Jarouš_ce4you_oldd (1206)|1.7.2005 15:32
Ohledně registrace jsem obdržel SZ od Pavel Zemlik /PLANstudio, dle doporučení jsem cinknul do Aponie a Petra Fojtíková obratem zaslala aktivační klíč, děkuji všem zúčastněným za pomoc :yes: ...
Dle dostupných informací se po změně serveru na některých sítích jeví doména jako nedostupná, snad se jim to podaří brzo napravit...

EDIT: 2 petr22: No já na to taky koukal, ale po HR a nové instalaci program vygeneroval jiný identifikační kód, ke kterému to potřebuje jiný aktivační klíč ...