Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

profily pro WiFi sítě

N3o21_ce4you (205)|22.1.2008 15:47
Zdravím.
Jsem poměrně novopečený majitel HTC TyTN. A už jsme si ho tak nějak vyladil podle svých představ. Trápí mně ale jeden problém. Windows Mobile (ani stolní Windows) nemají žádné "WiFi profily".
Potřeboval bych si totiž nastavit pro každou WiFi síť jakoby vlastní profil. Připojuji se asi na 2 sítě, kde je nutné manuálně nastavit svojí IP, bránu, a DNS servery. Ostatní sítě ale mají DHCP, takže když se chci připojit na ně, musím ruční nastavení smazat, a zapnout DHCP (po přepnutí z5 na mauál si nastavení nezapamatuje). A pak zase znova nastavovat... Atd... prostě pořád dokola.
Hledám nějakou aplikaci, která by to zařídila za mně. Takže kdybych se připojil kl jedné síti, použilo by se nastavení "ruční", a k ostatním by se nechalo přidělit si adresu přes DHCP...
Je to dost nezvyk. Jak Sony PSP, tak PalmOS tuto funkci měli již v základu, a pro každou nově nalezenou síť se přístroje s PalmOS (nebo PSP) ptali, zda chci použít automatické DHCP, nebo vložit nastavení ručně, a toto nastavení si následně pro tuto síť zapamatovali. Jenže Windows Mobile o tom jak se zdá jaktěživ neslyšel. Doufám tedy, že existuje i nějaká aplikace, která to dokáže vyřešit (stejný problém žeším i na notebooku s Win Vista :-( )
microft (10)|22.1.2008 15:51
zkus tohle

http://blog.renestein.net/Wifi+Profily+Verze+004.aspx
N3o21_ce4you (205)|22.1.2008 16:19
Mno... trochu kostrbatější řešení. Ale pořád lepší, než neustále opisovat nastavení...
Kdyby někdo věděl o něčem lepším, dejte vědět.
RStein (2012)|22.1.2008 21:06
V nektere z dalsich verzi vyberete SSID a profil bude moci byt aplikovan automaticky - nicmene pri tomto postupu musi dojit k rebindu adapteru a znovunalezeni site. Tato funkce ale bude pravdepodobne aktivni jen po zakoupeni komercni verze.

Ale nevim, co je na tomto reseni "kostrbate" - muzete si vytvorit i zastupce na profily nebo na HW tlacitko zobrazit program. Automaticke prepinani jsem do programu zatim nedaval take proto, ze v dosahu muzete mit vice wifi siti (stava se mi to bezne) a pak je otazka, jakou konfiguraci pouzit a jak "neswitchovat" nastaveni stale dokola:), protoze IP konfigurace musi byt dokoncena pred pripojenim k SSID. Proto pri automatickem pripojeni budete moci zadavat u profilu preferovane site a jejich relativni poradi.
V dalsi verzi (0.0.5 nebo 0.0.6) se zobrazi velke "finger friendly" ikony profilu - podobne jako u aplikace Comm Manager.
htcjirka (1875)|22.1.2008 21:19
[QUOTE]Mno... trochu kostrbatější řešení.Kdyby někdo věděl o něčem lepším, dejte vědět[/QUOTE]

Rozhodne neni,je to nejlepsi reseni jake muze byt.Ono je lehci kritizovat..
Muzes se angazovat v lepsim reseni.
RStein (2012)|22.1.2008 21:23
N3o21: A jeste vas poprosim - tyto pozadavky na novou verzi prosim napiste sem:
https://www.ce4you.cz/forums/view_topic.asp?t=27153
N3o21_ce4you (205)|22.1.2008 21:38
Vsak nejsem proti... Lepsi nejake reseni, nez zadne.
Jen je to proti Palmu trochu kostrbate. Ale... na WM je to uz takova tradice :)

S hruzou jsem zjistil, ze tuhle vec neumeji ani stolni Windows!! A to je sakra problem :-(
V Linuxu je to resene v podstate stejne, jako to resi tato aplikace. Take ma prepinatelne profily, ktere ale musi prepnout sam uzivatel.

K te komercni verzi... pokud bude rozumna/nizka cena, tak neni problem si aplikaci koupit. Na PalmOS jsem si taky uzitecne aplikace normalne koupil.

K te realizaci, aby se nemuseli neustale prepinat profily. Nevim jak hluboko do systemu se muze ve WM aplikace treti strany dostat. Ale realizaci bych si predstavoval tak, ze vyhledani WiFi site se necha na Windows Mobile. Uzivateli Windows nabidnou k jake siti se chce pripojit, a on stiskne Connect. V tu chvili by se mela vlozit do cinnosti prave aplikace, ktera by mela nejakou vnitrni databazi, se SSID, pro ktere by bylo nejake specialni nastaveni (pro ostatni by aplikace nastavila nejake defaultni nastaveni, pravdepodobne DHCP). Pokud by se SSID shodovalo, zmenila by nastaveni adapteru, a nasledne predala rizeni pripojeni opet mobilnim Windows.
Ale jak rikam. Nevim jak moc hluboko do systemu muze takova aplikace sahnout. Dnes se MS snazi, aby se do systemu nemohlo, a vsechno bezelo nekde mimo, a nemohlo sahat na rizeni systemu, aby nedoslo k havarii. V ramci systemu by to urcite slo vyresit.

Jeste to napisu do toho threadu s aplikaci. Nicmene diky alespon za tohle.
RStein (2012)|22.1.2008 21:47
OK - jen k tomu sahani do systemu. Windows me o tom bohuzel nijak nenotifikuji - potreboval bych udalost "Pred pripojenim k SSID - bohuzel od WM 6 je vystavena jen notifikace "Pripojeno k WI|FI) a ostatni se musi resit dost nizkourovnove.
Pouzivam nezdokumentovana API a veci primo z Platform Builderu :)
Je mozne, ze vyvoj dospeje do stadia, kdy aplikaci nahradi kompetne wifi applet (respektive dodam applet vlastni)...
RStein (2012)|22.1.2008 21:51
A jeste ke stolnim Windows - aplikaci na prepinani profilu urcite najdete, u me na notebooku ThinkPad mam skvelou aplikaci Access Connections a mohu u kazdeho profilu nastavit "prepsani IP, domovske adresy, deaktivovat sdileni atd.
Je to mimochodem jeden z duvodu, proc uz zadny jiny vyrobce notebooku nez Lenovo pro me neexistuje:)
SPM (182)|22.1.2008 23:04
Ad Linux - na mym notesu rozpoznává profily podle SSID sítě, stačí jen trochu hledat ;)
neoxo (133)|23.1.2008 10:23
no trosku flame nezaskodi nie? :)
Ze windows nema WiFi profily je oukej, lebo ked si instalujes drajvre tak si doinstalujes aj nejaky management na wifi a tam profily zvacsa najdes ak nemas notas od noname kvalitnej firmy :))
A ze linux to ma, aky linux ? Solaris ? Nie kazdy to ma :)) Takze co?
N3o21_ce4you (205)|23.1.2008 15:36
Mam ntb od HP. Je tam Wireless asistant, ale ten umi jen vypinat a zapinat WiFi a BT. Zadny manazer se nekona. Stejne tak na ostatnich ntb s Win Vista, co jsem si zatim stihnul vsimnout (ale je fakt, ze IBM s Vistou sem zatim nevidel)

Linux... Samozrejme ze ne kazdy to ma. Ale pokud vezmu v uvahu treba moje oblibene GNOME, tak to ma jako soucast "systemu" sitove profily. A v takovem Ubuntu treba je :-) A ve vsem co ma GNOME. U KDE jsem po tom zatim nepatral, ale urcite to tam taky bude. Takze to ma v podstate kazdy.
Pokud si poridim Linux s XFCE, nebo jinym alternativnim prostredim, je to ciste moje vec ze to nema. To bych moh polemizovat o tom, jestli WM6 umi WiFi, kdyz si poridim Wm zarizeni bez WiFi. :o)
mk33 (17)|24.1.2008 07:46
Na Windows používám Switchboard. Kromě přiřazení IP umí řadu dalších změn (připojení diskových jednotek, nastavení defaultní tiskárny, zap/vyp firewall atd.)
Bohužel neumí přepínat profily podle SSID, ale jinak je v pohodě. A je free.
http://www.slunecnice.cz/sw/switchboard/

Na PPC doporučuji zmiňovaný WifiProfiles od RSteina - viz diskuze https://www.ce4you.cz/forums/view_topic.asp?t=27153
SPM (182)|24.1.2008 10:37
Ale prdlajs :) to co mám já, je akorát sada skriptů, když si to do systému nacpeš, tak ti to poběží na všem unixovym, třeba i na tom solarisu ;) ad: grafický věci z GNOME/KDE - jsou to stejně uplně běžný aplikace, akorát že to z Gnome bude používat GTK, z KDE Qt, takže, ikdyž mám xfce a nacpu si tam ty knihovny, neni ani tam problém pustit takovouhle věc :)

neoxo: neflamuj o věcech, o kterejch toho moc nevíš ;)
N3o21_ce4you (205)|24.1.2008 15:47
mk33: diiiiiiiiiky :) Dost podobnou vec jsem hledal. Rucni prepinani uz nejak preziju :o)

SPM: No tak zamozrejme ze existuje nekolik reseni :o) Ale ja vetsinou pouzivam to standartnim co mi distribuce predhodi. A myslim ze i spoustu dalsich uzivatelu. Pokud to funguje, tak jak chci, tak neni duvod to zmenit.
Ja beru ale jaksi ty aplikace v zakladu. Ono.. kazdy system umi vsechno... Pokud ma takovou aplikaci, a prinejhorsim si ji muzes napsat sam. Jenze nektere umi neco v zakladu, jine ne.
Ale to je jedno :-)
SPM (182)|24.1.2008 21:58
N3o21: šak ano, pokud máš aplikaci v základu a vyhovuje ti, neni důvod to nepoužívat :) já jsem jenom namítal na to, že pokud tam takovou aplikaci nemáš, tak zrovna v případě unix systémů jí celkem bez problémů jde vzít z jinýho systému, kde je :)