Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

GPS - po instalace GPS software přestane fungovat

Jakub Danielka (12)|24.8.2007 21:16
Jak už jsem zde psal, E-Ten se mi vrátil z reklamace s tím, že GPS normálně funguje. Fungovalo jenže... (popis následuje).

Jde o E-Ten M700 s WM6, verze, co je na webu etencorp.com ke stažení (zkoušel jsem vyměnit WM6 za WM5, jestli tam nebude GPS fungovat, nefungovala, takže zase zpět na WM6).

GPS funguje, když se nechá baterie den mimo telefon - bez energie se zresetuje čip, který se zase začne chovat normálně. Což je na používání docela nepraktické. To byl taky důvod, proč na reklamaci na nic nepřišli, vzali prostě do ruky telefon, který týden cestoval bez nabití na druhý konec republiky a on fungoval.

Vrátil se mi domů, GPS (podle GPS Vieweru fungovalo), zkusil jsem tedy otestovat mobil instalací iGo, dokonce i iGo fungovalo, večer. Ráno se vzbudím, vylezu v práci na terasu na střeše osmi patrové budovy a E-Ten nemůže najít GPS signál.

Závada se projevuje vždy stejně - normálně GPS Viewer začne vypisovat "Searching...", potom "Fixing..." a poté "Fixed". To je normální chování telefonu, po tom co je den bez baterie a GPS funguje tak, jak má. To, že telefon hledá a fixuje se projevuje tak, že ... za "Searching" se průběžně mění na ".", ".." a "...". iGo najde signál hned po spuštění programu.

Po noci s iGo na microSD v mobilu se chování GPS Vieweru změnilo (stejně jako před reklamací). Vypíše se sice "Searching...", ale po pár vteřincáh vyskočí "loadovací kolečko", které se tam půl minuty točí a když zmizí, místo se aby se "..." měnili na ".", ".." a "...", zůstane počet teček ve stavu, v jakém zrovna byl přes "loadovacím kolečkem" a tím aktivita GPS končí (tedy, ještě modrře bliká LEDka). iGo satelit nenajde.

Vyndal jsem tedy na další noc baterii a ráno sice z GPS Vieweru zmizelo "loadovací kolečko", ale signál hledal 30 minut a nenašel nic (opět osmé patro na střeše). Takže jsem udělal HR, vyndal baterii z telefonu na asi 22 hodin a voila, GPS funguje a najde signál.

A teď mi prosím vysvětlete, jak je tohle možné. Ta GPS je doslova na baterky a podle souřadnic, které vyhodí GPS Viewer se po Praze prostě navigovat nedá a nějaký GPS software prostě potřebuji, jinak je mi GPS v E-Tenu tak na machrování před holkama, ale ty tomu stejně nerozumí, takže vlastně úplně na nic. Pročetl jsem asi 30 prvních stránek v diskuzi na eten-users.eu a podobný problém tam má několik lidí - některým nefunguje stejně jako mě, některým na půl. Upozorňuji, že ždáné změny protokolů z NMEA na SIRF, vypnutí statické navigace a podobnéo vylomeniny jsem (zatím) nedělal, takže moc nechápu, co se to s E-Tenem děje. Je možné aby iGo třeba přeplo NMEA na SIRF a vyřadilo tak GPS (protože, co jsem tak nějak pochopil tak pod SIRF to v E-Tenu nejede). Napadá někoho nějaké řešení? Protože z reklamace mě zase vyrazí, že to funguje a možná dělám něco špatně já.

Díky za každou radu, už bych to fakt nejradši zahodil.
Eteňák (68)|24.8.2007 22:14
To co popisuješ se mi stalo po vypnutí statické navigace.GPS Viewer se vůbec nechytal.Modrá ledka ze začátku blikala dvakrát a po chvilce jen jednou. Pochopitelně ve společnosti loadovacího kolečka. Ten GPS Viewer jsem komplet smazal a ostatní GPS aplikace taky ( stejně to bylo na ho...) a je klid a všechno šlape jak má. Používám iGo 2006 do auta a do terénu Trek Buddyho:yes:
Jakub Danielka (12)|26.8.2007 00:38
Jenže já to nikde nevypínal, a přece není možný, aby tohle udělal samo iGo... Ale jdu to teda zkusit, odinstaluju GPS Viewer a uvidím. Dík za tip...
macleod (91)|26.8.2007 06:53
Trochu nerozumím tomu tvému popisu. To funguje tak, že když vyndáš na 22 hodin baterku a pak ji dáš zpátky, tak ti všechno funguje a po cca 12 hodinách v provozu to fungovat přestane ?
Mě GPS viewer od vypnutí statické navigace taky nefunguje tak šel, stejně byl k ničemu. IGO mi funguje normálně, stejně jako všechny ostatní softy s GPS (GPStuner a foťák). Mám ve všech softech nastaveno na port COM7 a rychlost 4800 - plynulejší zobrazování pozice.
Pravda - na žádnou osmipatrovou budovu sem s tím ještě nelezl :)

Jakub Danielka (12)|26.8.2007 10:53
Je to přesně tak. Prostě se GPS čip používáním sekne a jediné co pomůže je jeho "restart" a ten uděláš tak, že mu odebereš přísun energiem třeba na těch 22 hodin.

Kdyby mě nefungoval jen GPS Viewer, tak bych to neřešil, ten to popisuju jen pro příznaky - mě ale nefunguje GPS ani iGO. Prostě nikde.
Marwyn_ce4you (59)|26.8.2007 12:33
vim ze existuje nejaka aplikace co dokaze ovladat GPS chip vcetne hot resetu a cold resetu. Mozna ta by pomohla. Bohuzel si zaboha nemuzu vzpomenout jak se jmenuje, ale hledej nekde ve forech loox n560 a problem GPS (jen tento soft dokazal poradne zprovoznit GPS na looxovi)
Tomáš Kubec (749)|26.8.2007 16:50
Aplikace se jmenuje SirfTech.
Eteňák (68)|27.8.2007 10:20
[QUOTE="macleod"] Mám ve všech softech nastaveno na port COM7 a rychlost 4800 - plynulejší zobrazování pozice.
Pravda - na žádnou osmipatrovou budovu sem s tím ještě nelezl :)

[/QUOTE]
Tak to já mám nastavenou rychlost na 9600 a stejný port a zobrazování mi taky připadá dostatečně plynulé. ...A nebo není přímá úměra - čím vyšší tím lepší?:?
grog_ce4you (42)|27.8.2007 12:18
ja mam 57600, port 4, taky by me zajimalo jestli v tom je nejaky rozdil
Jakub Danielka (12)|27.8.2007 13:50
SirfTech tak nějak od vidění znám, ale zároveň se toho trochu bojím. Navíc, to mám každý den resetovat GPSku, aby fungovala?

Tohle prostě není to, co bych za své peníze chtěl. Polofunkční paskvil. E-Ten nevermore. Dneska to zase dojdu reklamovat, asi budu nepříjemný a popis závady nebude pouze "nefunguje GPS".
Tomáš Kubec (749)|27.8.2007 13:57
V každém případě reklamuj, takto se to prostě chovat nesmí.
Marwyn_ce4you (59)|27.8.2007 13:59
to me mrzi ze mas takovej problem :( ja osobne mam M700 v pohode a bez takovejhle zavaznejch problemu a uvazuju uz o "M900" nebo co to nakonec bude :).
macleod (91)|27.8.2007 21:08
[QUOTE="Eteňák"][QUOTE="macleod"] Mám ve všech softech nastaveno na port COM7 a rychlost 4800 - plynulejší zobrazování pozice.
Pravda - na žádnou osmipatrovou budovu sem s tím ještě nelezl :)

[/QUOTE]
Tak to já mám nastavenou rychlost na 9600 a stejný port a zobrazování mi taky připadá dostatečně plynulé. ...A nebo není přímá úměra - čím vyšší tím lepší?:? [/QUOTE]

Nevím, jestli existuje přímá úměra, ale když sem měl COM7 a 57k rychlost, tak mi to poskakovalo trhaně po velkých skocích. Proto sem přešel na 4800, protože ji doporučijí společně s vypnutím statické navigace pro zobrazování pozice GPS při nízkých rychlostech.
Možná je to alchymie a měl bych se někde zajímat, jaký to má teoretický pozadí, ale mě to tak funguje bezvadně, tak už sem to víc neřešil.
Jakub Danielka (12)|28.8.2007 09:03
[QUOTE="Tomáš Kubec"]V každém případě reklamuj, takto se to prostě chovat nesmí.[/QUOTE]

Včera jsem to odnesl, a prodejce mě docela uklidnil, do týdne by měl být E-Ten zpět a snad konečně v pořádku. Uvidíme.