Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Outlook

inetMark (100)|20.8.2007 14:30
Kedze mam zariadenie s WM 2003se a pomaly sa chystam na nieco s WM6 (pravdepodobne Kaiser), tak by ma zaujimalo ako je na tom najnovsi vstavany e-mailovy klient od Microsoftu. Zaujimaju ma tieto otazky (alebo odpovede :) ):

1) Synchronizuju sa vsetky priecinky aj podpriecinky?
2) Synchronizuju sa pravidla?
3) Je moznost synchronizacie aj e-mailovych accountov?
4) Je lepsie pouzit vstavany Outlook alebo radsej FlexMail?

Dakujem.
Zdenek Malinsky (9781)|22.8.2007 14:28
Nikdo jiný zatím neodpověděl. Já bych to zkusil, ale některým slovům nerozumím (třeba priečinky) - můžeš to doplnit o anglické výrazy nebo to nějak popsat příkladem (co chceš, aby to dělalo)?

4. Používám exchange server a defaultní Outlook mi plně vyhovuje. Pokud chceš něco jiného, asi nejlepší bude vyzkoušet, ale co jsem tak vypozoroval z diskusí, nejlepší bude QMail.

inetMark (100)|22.8.2007 14:42
priecinok = adresar = directory
No a ide mi to, ze ak budem synchronizovat v PC, tak ci sa mi vsetky podadresare pod PRIJATA POSTA vytvoria a ak budem najblizsie stahovat maily na PDA, tak ci si 'zobere' z PC aj pravidla, teda ktory mail do ktoreho adresara patri alebo treba tieto pravidla znova vytvorit.

Co sa tyka Exchange, tak skusal som si ho nainstalovat doma na srver (pod Windows Server 2003) ale nedokazem spojazdnit Active Directory... To uz je robota pre odbornikov a nie pre mna :) . Co sa tyka platenych exchange serverov, tak uvazoval som o tom, ale neviem ci niekto take nieco poskytuje aj pre SR a co to mesacne stoji. Ale asi je to najlepsi sposob na synchronizaciu PC, notebooku a PDA.

EDIT: Teraz vidim tvoj odkaz, idem pozret, dik.
JiriE (117)|22.8.2007 14:53
Je možný i free Exchange - mail2web. Teď se to tu někde řešilo ve vedlejší diskuzi. V základní verzi je zdarma, dá se to pěkně vyzkoušet - a funguje to.
phaeton_esc (261)|23.8.2007 11:24
podadresare se bohuzel nesynchronizuji. jenom dorucena posta, coz me taky krapet stve. z toho duvodu ani nemuzu ozkouset jestli funguji pravidla (ale rekl bych ze nefunguji) protoze pomoci nich mam trideni do podadresaru (prichozi postu)

pouzivam outlook (jak na pc tak v mda)
Honzam75 (130)|23.8.2007 12:53
Pokud je synchronizace posty pres exchange, tak se podadresare synchronizuji...nastavi se to na pc v activesync.
inetMark (100)|23.8.2007 13:07
Tak som pomerne sklamany, ze to nejde ani vo WM6 :(

EDIT: Asi budem ten Exchange muset otestovat, ale vobec neviem ako to funguje ak mam viac accountov (emailovych). Na exchange srveri si mozem vsetky nastavit? Vsetka posta mi ostava aj na serveri a aj sa stahuje na moje zariadenia? V tom pripade ak som spravne pochopil mam pri tej lacnej variante u eOutlooku len 250 MB, co sa casom naplni.
phaeton_esc (261)|23.8.2007 15:45
to je docela svinarna ze to jde jenom pres exchange
Zdenek Malinsky (9781)|23.8.2007 15:46
Aha, takže už chápu, ale kolegové odpověděli dříve. Používám, jak jsem psal, exchange, takže toto už šlo na WM 5, jde to i na WM 6 (PDA i smart).

V AS v PDA si zatrhneš, jak často a co přesně syncovat, u pošty dopopručuji jen 1 kB (s možností stáhnout celý mail a popř. i přílohu). V Outlooku v PDA si potom ve složce manage folders nastavíš - zatrhneš, co všechno chceš syncovat (inbox, které podsložky, odeslanou poštu, složku spam...).
Pravidla a třídění samozřejmě funguje.

Pokud máš více e-mailových schránek, doporučuji všechnu poštu z nich přesměrovat právě na exchange server - proč si zbytečně komplikovat život a v PDA nastavovat účet pro x schránek?
babaq (309)|23.8.2007 19:16
[QUOTE="inetMark"]Asi budem ten Exchange muset otestovat, ale vobec neviem ako to funguje ak mam viac accountov (emailovych). Na exchange srveri si mozem vsetky nastavit? Vsetka posta mi ostava aj na serveri a aj sa stahuje na moje zariadenia? V tom pripade ak som spravne pochopil mam pri tej lacnej variante u eOutlooku len 250 MB, co sa casom naplni.[/QUOTE]

Podle mě je nesmysl nechávat poštu kdekoliv na webu, leda pokud nad ní máte opravdu dohled a můžete si dělat zálohy a podobně. Pokud musíte věřit někomu cizímu, hmm.... tím spíš, že konkrétně v tomto případě je to navíc všechno synchronizováno na smartphone.

Nicméně pokud je to vaše přání, mail2web.com vám za USD 1.99 měsíčně dá hned 1 GB.
inetMark (100)|26.8.2007 16:01
No nemam skusenosti s Exchange serverom, takze neviem ako to funguje a ake riesenie je pre mna najlepsie. Moja situacia je nasledovna.

Zarriadenia, kde chcem mat emaily (aj v offline rezime):
- pocitac
- notebook
- PDA
- (buduci) HTC Kaiser (pripadne podobne zariadenie)

Ked som doma pozeram emaily, prevazne na PC (s tym, ze si planujem na Kaiserovi nastavit kontrolu schranky na kazdych 30 minut).

1) Ako funguje teda exchange server? Ak si nemam na nom nechavat emaily, ako sa dany email dostane na ostatne zariadenia? Primarne je pre mna mat na pocitaci a na notebooku vsetky emaily a na PDA a na Kaiserovi, staci iba za posledny tyzden.

2) Ak som mimo domova a frcim cez mobilny internet, tak sa mi na Kaiser stiahnu emaily z exchange servera alebo priamo z mojho email accountu, ktory si nastavim?

3) Dalej, ako je to s odchadzajucimi emailami? Ostavaju na exchange serveri?

4) Ak pouzivam viac emailovych acountov je mozne syncovat vsetky s Exchange serverom, alebo to MUSIM vsetko presmerovat na jeden email? Totiz viac uctov mam z toho dovodu, ze su na ine ucely. Ak prijmem email na moj osobny email, tak odpovedam cez neho, ak pride email na pracovny email, tak odpovedam zase cez ten.


Dakujem za vysvetlenia :)
babaq (309)|26.8.2007 19:12
Exchange Server zblízka taky neznám, moje výtka o nechávání mailů na serveru se týkala spíš faktu, že se to všechno synchronizuje na mobilní zařízení, tedy přes GPRS/EGPRS/UMTS a pak taky ty maily zabírají nějaké místo... ale máte pravdu v tom, že tam se to dá nastavit na jenom určitý čas zpětně. Zůstává tak pouze ten fakt, že u pronajatého konta na Exchange Serveru nad tím serverem prostě nemáte kontrolu a když provozovateli "rupne v bedně", tak s tím nic neuděláte.

Jinak na ty dotazy by asi měl odpovědět někdo, kdo se v tom vyzná konkrétně.
HollyG_ce4you (77)|26.8.2007 21:42
Tak zkusim odpovedet.
Exchange server neni jenom "nastroj pro synchronizaci s PDA", ale kompletni mailovy server a umoznuje vice moznosti pristupu. Tedy primo exchange (outlook, PDA outlook), IMAP, POP3, Web Access.
S moznostmi techto protokolu primo souvisi chovani posty atd.
POP3 - dalo by se rici nejzakladnejsi. Prace s postou je offline s tim, ze se za urcitou dobu muze prihlasit a aktualizovat seznam posty. Posta muze, ale nemusi zustavat na serveru.
IMAP4 - Online (vicemene) prace s postou, smazani posty na klientovi znamena smazani na serveru (samozrejme rovnez neni nutnost).
Web Access - Da se prirovnat k IMAPu, ale probiha v internetovem prohlizeci.
Exchange - Neco jako IMAP, s tim, ze s PDAckem (samozrejme i s klasickym Outlookem) umoznuje synchronizovat kontakty, maily, kalendar, ukoly.
Exchange+puch mail - jenom s wm5+, dalo by se prirovnat k icq, kdyz prijde mail, server "vynuti" synchronizaci slozek a tedy i prijem noveho mailu.
2. exchange JE email account, samozrejme se na nej daji maily presmerovat i od jinud.
3. Dle nastaveni
4. Outlook neumi vice nez jedno spojeni pres Exchangeovsky protokol (na PC ano, s vice profily). S tim souvisejici vec, ze Exchange schranka je jako kazda jina. Vysledek si musis vyvodit sam :).
Za nepresnosti se omlouvam.
Zdenek Malinsky (9781)|27.8.2007 14:15
[QUOTE="babaq"]Exchange Server zblízka taky neznám, moje výtka o nechávání mailů na serveru se týkala spíš faktu, že se to všechno synchronizuje na mobilní zařízení, tedy přes GPRS/EGPRS/UMTS a pak taky ty maily zabírají nějaké místo... ale máte pravdu v tom, že tam se to dá nastavit na jenom určitý čas zpětně. Zůstává tak pouze ten fakt, že u pronajatého konta na Exchange Serveru nad tím serverem prostě nemáte kontrolu a když provozovateli "rupne v bedně", tak s tím nic neuděláte.[/QUOTE]Ať žije paranoia. :D

Ovšem tomu "nechávání mailů na serveru" se asi nevyhneš - jak bys chtěl jinak vyřešit synchronozaci PC, notebooku, PDA, smartphone... v počtu větším, než jeden ks?
V PDA i smartphone si můžeš u pošty nastavit, co všechno a jak dlouho zpět se má syncovat a v jaké velikosti. Takže si např. do PDA nestáhneš mail, který má 120 k a 4 mega přílohy, ale jen 0,5, 1, 2..k a zbytek si stáhneš dle uvážení a nutnosti.

Chceš-li mít 100% jistotu, budeš si muset koupit vlastní server, jenže pak zase budeš mít problémy se spamy a poštou s infikovanými soubory v poště, protože, jsou-li antivirové a antispamové programy pro PC ve free verzích ještě se zaťatými zuby použitelné, pro servery nejsou vůbec, resp. ještě méně funkční.

A k tomu rupání v bedně - to samé se ti může stát kdekoli, dokonce i ty sám si můžeš omylem něco smazat. Stačí se podívat pár měsíců zpět na funkčnost či spíše nefunkčnost seznam.cz, kolik pošty lidem ztratil a jak dlouho neměli přístup ke své poště.

A i u POP3 nebo IMAP si můžeš nastavit, zda se má nebo nemá nechávat stažená pošta ne serveru.

Nedokážu si představit, jak bych stále hlídal, zda mám na všech zařízeních aktuální stav kalendáře, úkolů, kontaktů a pošty, pamatovat si, kdy jsem naposledy synchronizoval, pořád přehazovat kabely přehazovat to atp. Stačí jen to kvantum kabelů při nabíjení.
babaq (309)|27.8.2007 15:19
Pozor - to, že jsem paranoidní, ještě neznamená, že po mně nejdou :D

Mejly si vždy a všechny stahuju do PC, kde následně provádím zálohu. Jednou týdně. Jediné, k čemu používám synchronizaci na "trvalejší" data, jsou kontakty, kalendář a úkoly. Ani ty poznámky Exchange Server neumí.

O nastavení synchronizace mejlů vím, to jsem přece psal.

Hlavně šlo o to, že tazatel dával na množství místa na serveru větší důraz, než se mi zdálo rozumné. Já ten pronajatý Exchange účet fakt používám jenom na ty kontakty, kalendář a úkoly. O nic jiného mi nejde a nic jiného nepotřebuju.
inetMark (100)|27.8.2007 18:21
Exchange nesynchornizuje poznamky? Tak to ma dost zaskocilo :(
babaq (309)|27.8.2007 19:03
Přes Exchange Server lze synchronizovat pouze Kontakty, Kalendář, E-mail a Úkoly.

Holt Mrkvosoft.
(Kdysi měli reklamní heslo "Všechny koně z jedné stáje." Tomu se nedá ani dost nasmát...)