Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

A701 versus OZI Explorer

gothj (16)|24.8.2006 22:06
Prosím , jak máte nastaven port GPSky s ozim.Rozchodil jsem to , ale dost to s hodnotama souřadnic hází.Jsem ůplnej začátečník,takže díky za každou radu.
P.S.Ve fóru o OE jsem něco našel,ale asi mi to nestačí.
viper37 (22)|25.8.2006 20:16
Ahoj, v nastavení mám COM4 a výchozích 4800 baudů (GPRMC) a na poslední záložce zaškrtlé SIRF Altitude Correction. Port musí odpovídat tomu v nastavení GPS v systému, COM4 je rovněž výchozí.
Pokud jde o cukání, je asi spíš způsobené malým počtem satelitů a tím nepřesně určenou pozicí. Počet satelitů zjistíš na Map - View Satellites nebo v pravo nahoře na stavovém řádku, pokud to je zapnuté. Podle mých zkušeností je postačující alespoň 6 setalitů. 9 a víc satelitů už je to nejlepší co může být...
BTW, TomTom nastaven stejně, pracuje i překresluje bez problémů a bez problémů je i současný provoz obou programů.
majtik (35)|24.2.2007 15:55
Potreboval bych radu od uzivatel OziExplorera CE na A701.
A to jak konkretne tam nastavit polozky pro GPS. V tomtomovi mi jede GPS v pohode: HWCOM, 57600 Bd.
V systemu mam nastavene GPS na com 3. Rom R56.
Ale s temito udaji to v Ozim nejede - hazi to hlasku : No data recieved from GPS.
Kdyzv Ozim dam COM 4, tak mi to prozmenu napise, ze tento port vubec neexistuje.

Pls poradte teda nekdo , komu to jede , co vyplnit v NMEA (GPS) do :
Baud, Port, Sentence, Output datum, a ktera dalsi policka zaskrtnout.
Predem dik !
Surgical (2364)|24.2.2007 17:30
GPS HWCOM je COM2, zkus ho tedy v Ozim zadat....
majtik (35)|24.2.2007 17:36
[QUOTE="Surgical"]GPS HWCOM je COM2, zkus ho tedy v Ozim zadat....[/QUOTE]

JJ, presne na to sem taky prisel, a uz to beha.
jake ale bylo me klamani, kdyz po nahrani turist. atlasu do Oziho, jsou zde jen Turist. trasy, nikoliv cyklo.
Existutji cyklomapy pro Oziho ke stahnuti ?
Zkousel jsem rozchodit Smartmaps cykloatlas, ale jde jen nacist mapa + zoom, cokoliv jineho mi zasekne aplikaci...
prokji (199)|27.2.2007 15:10
Pouzivam Smartmaps normalne (cyklo,auto..) s nastavenim COM4/57600, OzIho stejnou konfiguraci a TT6 na HWCOMM /57600 a vsechno bez problemu pri nastaveni aktivni GPS settings na COM4 . Tak mi to slapalo i na puvodni R45 ( ted mam R65)..../sorry za diakritiku , na klavesnici mi sviti jen LCD a na cernejch klapkach je cestina cervene..)
majtik (35)|27.2.2007 16:46
[QUOTE="prokji"]Pouzivam Smartmaps normalne (cyklo,auto..) s nastavenim COM4/57600, OzIho stejnou konfiguraci a TT6 na HWCOMM /57600 a vsechno bez problemu pri nastaveni aktivni GPS settings na COM4 . Tak mi to slapalo i na puvodni R45 ( ted mam R65)..../sorry za diakritiku , na klavesnici mi sviti jen LCD a na cernejch klapkach je cestina cervene..)[/QUOTE]

JJ. problem je , ze se do nastaveni GPS vubec nedostanu. Bavime se o SMARTMAPS CZ ( takova cernozluta ikonka).
Pak sem taky nasel SMARTMAPS ( verze standard a navigator)(od Aponia software, oranzovo-bile-sediva ikonka), kde ve verzi 2.3.4 mi to nechce najit zadnou mapu k otevreni. Z diskuzi sem zjistitl, ze W Mobile 5 podporuje az verze 2.6, tak sem zkusil, tam to mapy uz nacte, ale chce to aktivacni klic k jejich otevreni, navic v nastaveni GPS je max. rychlost Bd 9600, takze tech 57600 tam nedostanu...
Jakou verzi SMARTMAPS pouzivas ? ( CZ, nebo od Aponia,) a jakou ciselnou verzi ?
prokji (199)|28.2.2007 09:47
Pouzivam Smartmaps v . 2.3.4 od Aponie /jiné od roku 2005 nejsou - puvodni Smartmaps , vyvijené PlanStudiem od nich Aponie koupila / s mapovymi podklady od PlanStudia. ...Imho , pokud mas Smartmaps od PlanStudia /puvodni/ , tak na WM5 nejedou - jejich vyvoj skoncil verzi pro PPC 2003 SE , ty jsem mel pouzival naposled ve verzi PalmOS 5.21 pro neboztika PALMa Tungstenovyho C....OzIho mam verzi Beta 1.12.3e3 a TT v 6.020 sestaveni 7910.....Stran SmartMaps by ti mozna pomohlo zrusit pridelovani portu systemem /to prave PPC 2003 SE neumej/ a nastavit ve smartmaps port rucne / pokus - omyl od COM2 vejs a 4800 Bd vejs - jinak cipsetu SIRF III v Miu vyhovujou spis vyssi rychllosti - od 19200/ ... Hodne stesti..
prokji (199)|28.2.2007 09:50
Jeste doplnek - pridelovani portu pro GPS systemem se nastavuje v GPS settings na druhy karte - checkbox odskrtnout - pozor: zmena plati az po restaru systemu /vypnout-zapnout/...
wuzup (14)|7.8.2007 15:45
Prosím uživatele A701ček, zda mi mohou potvrdit nebo vyvrátit informace o situaci, kdy tento přístroj budu chtít používat jako "turistickou" GPS. Doslechl jsem se, že při příliš pomalém pohybu (právě přeba při chůzi, nebo jízdě na kole) dochází k častým (méně čí více významným) "odchylkám" měření pozice od skutečnosti. Při jízdě autem se toto prý neděje. Jde mi o to, abych po absolvování určité trasy obdržel záznam "pravdivých dat", kde jsem se opravdu nacházel. Podle mě je tato schopnost nebo spíše neschopnost daná jen použitým navigačním softwarem. Ten přeci zjišťuje, kde se přístroj nachází. A pokud by například zjistil, že se přemístil z bodu A do bodu B, které jsou od sebe vzdáleny například 20km a že se přemístil za 2 sekundy, měl by tuto informaci brát jako "velmi nepravděpodobnou" a tím pádem jí "nezanášet" do logu trasy a měl by si počkat na další vzorek ... Chápete, co se snažím popsat ... ;)

mám se tohoto jevu vůbec obávat ?

PS: nemám s žádnou GPS ani minimální zkušenost, ale když už se dá tento přístroj koupit za osm tisíc ... půjdu do toho ! :$:
majtik (35)|7.8.2007 16:22
Ne, toto jsem nepozoroval, pri pouziti Smartmaps na kole a OZIho na turistiku to ukazuje korektně.
Nadruhou stranu, takovy sespeticky jako vypocitavani km usle trasy atd nepouzivam, takze tam s presnosti nemam zkusenost, (i kdyz to tyto programy umi)
Kocir (836)|8.8.2007 21:28
[QUOTE="wuzup"]Prosím uživatele A701ček, zda mi mohou ..........................

mám se tohoto jevu vůbec obávat ?

PS: nemám s žádnou GPS ani minimální zkušenost, ale když už se dá tento přístroj koupit za osm tisíc ... půjdu do toho ! :$: [/QUOTE]


To co jste popsal, je velice zkreslene a proto skoro nesmysl a nemusite se bat. Pokusim se vysvetlit.

Signal GPS je velice slaby signal (udajne asi 50W zarovka na vzdalenost nekolik stovek nebo mozna i tisicovek kilometru). Proto pro spravny prijem je ptreba mit viditelnou spojnici mezi nebem a prijimacem. Dnes vsak jsou prijimace tak citlive, ze dokazi prijimat i odrazy signalu ktere jsou velmi slaba. Pak ovsem presnost zamereni je horsi (pri nejlepsich podminkach je cca 10m).

Proto i kdyz stojite na miste tak se pozice stale meni v cca okruhu 10 az cca 50metru. Zalezi na podminkach prijmu. Nestane se tedy ze by jste poskocil o 20km. Navic pri pohybu v terenu odchylku ani nepoznate (trasa se neklikati +/- 10 metru vlevo a vpravo).
Aby se predeslo poposkakovani GPS pozice kdyz s prijimacem stojite, tak vyrobce GPS cipu pridal do prijimace funkci STAT NAV. Tato kdyz je zapla tak se koriguji male odchylky a diky tomu je pozice zafixovana. Toto je velmi vyhodne pro automobilovou navigaci, kdy stojite na krizovatce a vam se situace na mape neustale neotaci a nemeni. Naopak toto je naprd, nebot pri pesi chuzi musite jit dostatecne rychle aby SATNAV si prestalo myslet ze jde o chybu mereni, ale ze jde o realny pohyb prijimace v terenu.

Z toho vseho vypliva, ze program v podstate "nic nedela". On jenom prebira informace (data) o pozici prijimace, tak jak on jej vyhodnoti. Program pak na zaklade toho je schopen jiz vypocitavat rychlost, smer, prumerovani pozice atd.
wuzup (14)|8.8.2007 21:52
[QUOTE="Kocir"] ... Toto je velmi vyhodne pro automobilovou navigaci, kdy stojite na krizovatce a vam se situace na mape neustale neotaci a nemeni. Naopak toto je naprd, nebot pri pesi chuzi musite jit dostatecne rychle aby SATNAV si prestalo myslet ze jde o chybu mereni, ale ze jde o realny pohyb prijimace v terenu.

Z toho vseho vypliva, ze program v podstate "nic nedela". On jenom prebira informace (data) o pozici prijimace, tak jak on jej vyhodnoti. Program pak na zaklade toho je schopen jiz vypocitavat rychlost, smer, prumerovani pozice atd.[/QUOTE]

To je právě ono. Jde mi o to, jestli se dá přístroj A701 přepnout do různých režimů navigace (jízda na kole, chůze pěšky nebo jízda autem) právě kvůli tomu, jak píšete nahoře o těch "domnělých" chybách měření. V tom právě nemám jasno :sarcastic: Myslel jsem si, že se o tuto funkci (detekce neplatných dat) bude starat až vlastní obslužný software. Jinak řečeno, že se bude muset používat "dostatečně inteligentní" software, aby mi po pěší procházce za městem nenapsal software, že jsem lítal po celém okrese :D