Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Šikovný freeware na vyuku

kovarik (7)|16.7.2006 00:32
před 6 měsíci jsem hledal sw na svoje PDA na učení slovíček. Probral jsem toho spoustu a jako naprosto nejlepší mi z testů vypadl PCards a MCards na www.you2.de

Vřele doporučuju - nemá to chybu a je zdarma...


PS:nové lekce se vytvořit dají. Bud prejmenovat *.pdb soubor s lekci na neco jiného (se skopírováním zpět) nebo export s Windowské aplikace PrismaCards - tady je "shareware" omezení 10 kartiček, ale na PDA je pak můžete doplnit jak chcete. Na PDA je to již bez omezení.
Docent (1234)|16.7.2006 08:35
To ses toho při tý výuce moc nenaučil... "Kaufen" je totiž německy "koupit", nikoliv "zdarma" :evil: .
petr m._ce4you (26)|16.7.2006 16:21
pravdu mate oba dva.
PCards a MCards (aplikace pro pda) jsou sice zdarma, ale nevytvorite pomoci nich novou sadu. na to potrebujete registrovanou desktopovou verzi PrismaCards.

vice viz http://www.komenium.cz/
kovarik (7)|17.7.2006 09:00
[QUOTE="petr m."]pravdu mate oba dva.
PCards a MCards (aplikace pro pda) jsou sice zdarma, ale nevytvorite pomoci nich novou sadu. na to potrebujete registrovanou desktopovou verzi PrismaCards.

vice viz http://www.komenium.cz/[/QUOTE]


Jen bych doplnil - je to moje zkušenost. V PCards (freeware) a MCards (freeware) sice nevytvoříte novou lekci, ale lze to obejít dvěmi způsoby.
1.)PrismaCards je windows shareware, ale umožní exportovat max.10 kartiček v jakékoliv lekci. Tu už můžete doplnit kartičkami/editovat na PDA dle libovůle.
Nevýhoda je pouze v menším komfortu zadávání :)
2.) Z adresáře SuperWaba/PCards zkopírujete vaše_lekce.pdb soubor někam jinam. Tam ho přejmenujete na třeba vaše_lekce2.pdb a nakopírujete zpět. Potom se "vaše_lekce2" objeví ve vašich lekcích na PDA a můžete s ní dále pracovat. Pro MCards to funguje stejně, pouze je třeba nakopírovat tuším všech 5 souborů, které tvoří lekci.

Po pravdě řečeno, nakonec jsem "podlehl luxusu" psaní lekcí na počítači a nakonec Prismacards za těch pár stovek koupil, ale není to potřeba a několik měsíců, jsem se řídil instrukcemi výše a něměl jsem bez koupené verze PrismaCards sebemenší problém.



kovarik (7)|17.7.2006 09:08
[QUOTE="Docent"]To ses toho při tý výuce moc nenaučil... "Kaufen" je totiž německy "koupit", nikoliv "zdarma" :evil: .[/QUOTE]

Je to zdarma. V jiném příspěvku jsem vysvětlil, jak jse mi podařilo obejít omezení při zakládání nových lekcí, což je jediná funkcionalita, kterou potřebuješ na neomezené použití na PDA.
Opravdu se nebudu zlobit, když zveřejníš pro ostatní, že si našel něco lepšího na vyuku. Přiznám se, že jsem hledal několik měsíců něco takového. Dokonce jsem už chtěl ze zoufalství něco sám pořádného napsat, ale nakonec tohle bylo to nejlepší, co jsem našel.
petr m._ce4you (26)|17.7.2006 09:15
nejlepsi je podle mne supermemo (http://www.ceti.pl/~tss/smce/). diky nemu se mi podarilo udelat par nesmyslnych zkousek na czu.
kovarik (7)|17.7.2006 10:36
[QUOTE="petr m."]nejlepsi je podle mne supermemo (http://www.ceti.pl/~tss/smce/). diky nemu se mi podarilo udelat par nesmyslnych zkousek na czu.[/QUOTE]

Tento software jsem taky zkoušel. Nakonec jsem ho "zavrhl", protože nebyl freeware (stojí cca 20 dolarů) a docela mi nevyhovoval styl ovládání - program není plně ovladatelný pomocí tlačítek na PDA na rozdíl od MCards a PCards, které mi v tomto plně vyhovuje. Ale zase má na PDA podporu češtiny, což je prima,a to jediné u MCards a PCards postrádám...

Ale uplně chápu, že každému vyhovuje něco jiného. :)
Mira_ce4you_oldd (192)|27.7.2006 15:26
Ktery z programku dle vlastni zkusenosti doporucujete (radeji pouzivatelte) PCards nebo MCards?

Dik za nazor

Mira
kovarik (7)|27.7.2006 16:13
[QUOTE="Mira"]Ktery z programku dle vlastni zkusenosti doporucujete (radeji pouzivatelte) PCards nebo MCards?

Dik za nazor

Mira[/QUOTE]

Když to řeknu jednoduše, tak PCards je "hodnější" než MCards. MCards se hodí na udaje, které chceš opravdu dobře zapamatovat. Kartičky jsou na 5 vzestupných hromádkách a když víš, tak se kartička přesune blíže k poslední hromádce "umím". Pokud se spleteš v kartičce tak si "potrestán" sestupem o jeden stupeň v PCards. V MCards jdeš na začátek...
Uplně přesně to máš na :
http://www.komenium.cz/_products/_prisma_cards/pcards_x_mcards.htm
Mira_ce4you_oldd (192)|28.7.2006 08:16
Rozdily jsem uz docela nastudoval a vyzkousel na ukazkovych slovnicich. Chtel jsem vedet ke kteremu se priklanis (radeji pouzivas). Ja se svoji sklerozou budu asi pouziva MCards :))
Skoda jen, ze neni prozatim udelana uplna synchnizace a je problem s ceskymi znaky. Ale i tak se mi tento programek zalibil a za chvili ho jdu objednat. Ale na druhou stranu jsou vsechny nove verze pro registrovane uzivatele zdarma (jen aby vyvoj diky tomu neskoncil)
Na adresu zastoupeni firmy Komenium zasilam podekovani za velmi rychle a vystizne odpovidani na dotazy.:yes:

Mira
Mira_ce4you_oldd (192)|17.8.2006 13:31
Pro vyuku anglickych slovicek v program PrismaCards jsem si pripravil soubor, ktery vychazi z prirucky 2000 Words. Doplnil jsem Phonetiku a rozdelil jsem ho do kategorii dle zvukovych nahravek dodanych s priuckou. Jelikoz na PDA nejde zobrazovat ceske znaky je soubor bez diakritiky.
Snad se Vam to nekomu bude hodit. Pokud najdete nejake nedostaky budu rad za upozorneni.

Mira
romix (134)|17.8.2006 14:26
odkaz nefunguje, nemohu stahnout :(
Mira_ce4you_oldd (192)|17.8.2006 14:32
Tak jeste jednou :(
Tak ani tady to nejde, neco delam .... nebo se mu nelibi typ souboru :(
Ted jsem to zkousel zapakovat do raru a vse funguje spravne :)

Mira
romix (134)|17.8.2006 14:55
tak jsem nakopiroval 2000Words.cdb do \SuperWaba\MCards a aplikace tuto lekci nenajde. Zkusil jsem i prejmenovat na 2000Words.pdb ale bez vysledku:( nejaky napad?
Mira_ce4you_oldd (192)|17.8.2006 15:11
Pouzivam novou verzi PrimaCards 2.6. V menu vyberu Exercise-Open a vyberu soubor 2000Words.cdb a po te ho vyexportuji do PDA (je nutne mit koupenou licenci).
Pokud budes chtit mohu sem dat i pripravene soubory pro MCard.

Mira
vashik (1)|17.8.2006 15:19
[QUOTE="romix"]tak jsem nakopiroval 2000Words.cdb do \SuperWaba\MCards a aplikace tuto lekci nenajde. Zkusil jsem i prejmenovat na 2000Words.pdb ale bez vysledku:( nejaky napad?[/QUOTE]


MCards - má lekci rozdělenou do 6 lekcí (2000Words.cdb ,2000Words1.pdb, ... 2000Words5.pdb) - je nutné nakopírovat všechny soubory. PCards má jenom jeden soubor pdb.
Karel Váša (2)|17.8.2006 15:38
[QUOTE="Mira"]Tak jeste jednou :(
Tak ani tady to nejde, neco delam .... nebo se mu nelibi typ souboru :(
Ted jsem to zkousel zapakovat do raru a vse funguje spravne :)

Mira[/QUOTE]

To se nedivím. Soubor CBD je pro PC program PrismaCards (ten je za peníze) a v Shareware verzi exportuje jenom 10 kartiček. Exportuj to do PDA formátu PDB pro MCards (Freeware)- Podívej se do adresáře ...prismacards\PDA\ - tam se skladují soubory pro export na PDA (Možná stačí jen vykopírovat). Mělo by tam být:
a)6 souborů nejaka_lekce.pdb,nejaka_lekce1.pdb,....nejaka_lekce5.pdb
b)nejaka_lekce.CAB

To za a) stačí tyto lekce (všechny) nakopírovat do Suberwaba/MCards - musí fungovat
Nebo za b) překopíruješ nejaka_lekce.CAB na PDA a dvojklikem nainstaluješ.
Mira_ce4you_oldd (192)|18.8.2006 07:19
Jaka data kam patri si myslim ze chapu, ale problem bylo s pridanim souboru do prilohy. Proste jako priloha do tohoto fora mi neslo umistit soubor s koncovkou "cdb"
Pokud je to zapakovane v raru vse funguje jak ma.
Jestli budu mit chvili cas dam sem i soubory pro MCard (neni potreba placena verze). Ten predchozi soubor je urcen opravdu jen pro zaplacenou verzi a kazdy si muze vyexportovat do MCard, popr. PCard co potrebuje.

Mira
Mira_ce4you_oldd (192)|18.8.2006 07:39
Jelikoz se jedna o pomerne hodne slovicek, rozdelil jsem tento balik do lekci asi po 100 slovickach (dle zvukovych nahravek dodanych k prirucce 2000Words). Bohuzel MCard neumi pracovat s kategoriemi (lekcemi), proto je pro kazdou kategorii samostany nazev (6 souboru). V instalacnim cabu jsou vsechny tyto soubory (114, tzn. 19 lekci) a jeden, ktery obsahuje vse. Zalezi jen na Vas a rychlosti Vaseho PDA, ktere budete vyuzivat (ostatni muzete klidne smazat).
Na iPAQu hx4700 funguje zcela plynule i vsech 2000 (1835 vet) slovicek.
Pokud nekoho napadne nebo pouziva jine a logictejsi rozdeleni, dejte mi prosim vedet. Stejne tak budu vdecny za upozorneni na chybky, ktere nepredpokladam :), protoze vse se prevadelo programove, nejvice prace dalo dostat do souboru phonetiku.
Cab musi byt nainstalovany do defaultniho adresare :!:

Pro uplnost uvadim odkaz na program MCards, ktery tato data vyuziva a je zdarma.

Mira
oltcit (1098)|18.8.2006 10:19
Mám doplňujúcu otázku,program vypadá OK,ale existuje niečo čo by dokázalo prehrávať slovčka a vetné zloženia s ovládaním cez HW tlačítka,napr. opakovanie slova,posun vpred,posun vzad? Niečo čo človeka naučí správnu výslovnosť?Používal som Pocket Theacher,ale tam je nutná neustálá kontrola a ovládanie cez displej... Niečo ako klasický diktafon?
Mira_ce4you_oldd (192)|18.8.2006 10:30
[QUOTE="oltcit"]Mám doplňujúcu otázku,program vypadá OK,ale existuje niečo čo by dokázalo prehrávať slovčka a vetné zloženia s ovládaním cez HW tlačítka,napr. opakovanie slova,posun vpred,posun vzad? Niečo čo človeka naučí správnu výslovnosť?Používal som Pocket Theacher,ale tam je nutná neustálá kontrola a ovládanie cez displej... Niečo ako klasický diktafon?[/QUOTE]

Nevim jestli jsem uplne pochopil tvoji otazku, ale i tento program MCards umi vyuzivat HW tlacitka, je to uvedeno na konci. manualu.
Umi i nastaveni doby po jake se ma zobrazit automaticky dalsi slovicko.
Bohuzel vyslovnost tam nejde (velika skoda), pokud by sla,tak bych jitam klidne dal. Slo tam dostat pouze phonetiku.

Mira
oltcit (1098)|18.8.2006 12:52
Pochopil si dobre :) škoda tej výslovnost,i ked aj phonetika pomôže trochu;) Vdaka za dobrú prácu a námahu;)
Mira_ce4you_oldd (192)|24.8.2006 08:24
[QUOTE="oltcit"]Pochopil si dobre :) škoda tej výslovnost... [/QUOTE]
Pokud budes chtit slovicko, videt, slyset, pripadne automaticky poustet, vytvaret vlastni zvukove nahravky, tak se mrkni na EuroWord
Skoda, ze to nejde i na PDA, ale slo by vyexportvane slovicka nainportvat napr. do aplikace MCards (pres PrismaCards)

Mira
Keddie_ce4you (49)|30.8.2006 18:55
[QUOTE="Mira"]Tak jeste jednou :(
Tak ani tady to nejde, neco delam .... nebo se mu nelibi typ souboru :(
Ted jsem to zkousel zapakovat do raru a vse funguje spravne :)

Mira[/QUOTE]

Díky za slovíčka. Já na PC používám Langmaster a tak jsem si do MCard naimportoval slovíčka z REWISE. Tohle ale bude trochu systematičtější.:)
Aerosa (24)|20.9.2006 20:07
tak jsem se pokusil nainstalovat Mcards i ten druhy program a porad mi to hazi nejakou chybu a SW se nespusti. Ten podpurny program nainstalovany mam.mate nekdo podobny problem jako ja?
Karel Váša (2)|20.9.2006 20:51
A instaloval si SUPERWABA? To se mi taky poprve stalo. Je to myslím, někde v tom návodu i je u toho instalačka. SUPERWABA přidá nějaké knihovny, či co a pak instalace MCards a PCards chodí. Co Ti to hlási za hlášku?

Edit moderator: Citace používejte s rozumem. Předchozí příspěvek není nutné citovat.