Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

MDA Vario - Baterie od A do Z

TheMelin (1642)|11.7.2006 16:20
cestina zustane, neb je pocestena primo romka. Prijdes o ruzne ptakovinky od T-Mobile, jako je ten today plugin, ruzna nastavení atd. Ale neni problem pomoci Total Commanderu vlezt do extended rom a tu danou vec nainstalovat.
Dandak_ce4you (101)|11.7.2006 16:22
Zajímavé. Ještě se zeptám - pokud mám pomocí SPB BackUp udělanou zálohu Varia po HR s nainstalovanými základními programy, ale bez balastu, budu moci tuto zálohu aplikovat, aniž bych opětovně přidal T-Mobile zbytečnosti ?
Big.T (111)|11.7.2006 16:32
[QUOTE="JecminekMaselnik"]@bigt: add status nabijeni: zkus malinkou freewarovou aplikaci batti. Umi ze zobrazit jako tenka cara pod hornim okrajem displeje, ktera pri dobijeni "popojizdi" a to od kraje po aktualni dobitou polohu, takze vzdycky vidis, jak jsi s nabijenim daleko. Take se daji nastavit podminky pro alarm a critical alarm a to jednak kapacita a i barva toho prouzku. Na spotrebu dle mych pozorovani nema vliv. Jsem ji nadseny.[/QUOTE]

Tu "carku", ktera mi ukazuje stav baterie mam. Uz ani nevim soucasti ktere aplikace vlastne byla. Mozna MagicButton. Jde mi pouze o zobrazeni stavu nabijeni. Ted mi nabijeni signalizuje jen stale svitici oranzova dioda Varia.:
JecminekMaselnik (464)|11.7.2006 16:37
no prave, pri nabijeni ta carka "popojizdi". Jinak stav nabijeni zobrazuje i prtava ikonka v traybaru
TheMelin (1642)|11.7.2006 17:29
pokud po HR aplikujes zalohu, bude tam to co jsi mel v PPC v tu chvili kdy jsi zalohu delal.Nic vic ani nic min ;)
Jinak zaloha je pro danou ROM. Pokud nahrajes novou ROM, musis vse instalovat znovu a zaloha nepujde, nebo pujde, ale nezarucuji funkcnost vseho.
P3T3 (24)|11.7.2006 20:34
Já jsem si kvůli přechodu z TM-1.6.2.3-CSY na MrClean-2.24.10.1-WWE stáhl trial verzi SPB Backup. Udělal jsem kompletní zálohu (tj. uživatelská data + systémová nastavení).

S novým OS jsem spustil restore a byl jsem upozorněn, že záloha byla provedena s jinou verzí ROM! Přesto jsem provedl KOMPLETNÍ restore a dostal jsem se do stavu totální zatuhlosti Varia. Mohlo to být nějakou aplikací, která si toto přesunutí nenechala líbit? kdoví ! Nicméně obnova uživatelských dat (po HR :-) ) proběhla v pohodě a aplikace jsem nainstaloval ručně :-)
jkubovic (45)|12.7.2006 09:13
SPB Backup nedokaze urobit korektnu obnovu dat z roznych verzii ROM (vid. vyssie prispevok TheMelina). A hlavne po tak velkom skoku az na AKU 2.3. Nemozes predsa prepisat systemove data a registre verzie WM5 AKU2.3 cistou verziou WM5. Uzivatelske data (nastavenia uctov, SMS-ky, kalendar, kontakty...) by vsak mali byt obnovene v poriadku.
Corwin8 (8)|31.8.2006 12:25
Já bych chtěl jen reagovat na jeden příspěvek výše. Mně se teda ActiveSync sám znova nezapíná. Mám nejnovější rom od TMO.
Onygzz (109)|4.9.2007 19:47
Zdravím všechny...jelikož moje Vario nevydrží víc jak nějakých 15 hodin a to při velice malém provozu, rozhodl jsem se začít jednat...dnes hodlám udělat HR, jestli to neždímá nějaká aplikace..jestliže ne, rád bych zkusil nějakou ROMku, která je dobráí na výdrž baterky...a zde bych chtěl poradit o Vás...zkuste mi něco doporučit...Mám G4 zamknutý čip a momentálně tam mám Flashmanovu CID locked edition ROM..tak aby mi to tam šlo...podotýkám, že bych rád ROM, která se nainstalí stejně snadno, jako flashman...nechci se drbat s tím postupem, jak flashnout jakoukoliv ROM na CID locked device:)

Díky předem všem;)
JanalTom (15)|4.9.2007 22:51
zdarec
no, s vydrzi baterie jsem si zkusil kde co a musim rict ze za par hodin mit vytriskanou baterku uz jsem taky mel, ale je to vsechno o tom jak mate nastavene aplikace a co pouzivate na today.

Osobne telefonuji a to tak ze dost (podle me), i 1-2 hodky denne, na today mam phoneAlarm, BatteryStatus a TodayAgenda.

Cestuji autem a volam, tedy aktivni BT, bud v aute nebo HF na ucho, wifi jen doma a minimalne, IR vubec, GPS pres BT.

phoneAlarm je moc dobrej, mam v nem nastaveny profily na podsviceni, hlasitost, nastaveni zhasinani displaye po spojeni hovoru a dalsi cipovinky, ktere vyrazne setri spotrebu (jak mi dojede trialka, jdu ho koupit).Jo a na noc se mi GSM cast vypina, chci mit klid ,kdyz spim.

BatteryStatus Dalsi sikovna aplikace na praci s baterii a nejen s ni. Ona vlastens baterii pracuje neprimo a to 2-mi zpusoby. 1, Meri aktualni spotrebu, 2, pretaktovava mi cpu a tim padem setri baterii. Pri prvnim a klidovam stavu mam na 195 MHz spotrebu 21 mA (195 MHZ je vychozi frekvence Varia, ja mam vsak nastavene automaticke pretaktovani, kdy jede na 147 v klidu 195 v beznem provozu , pri zatezi 247 a pri opravdu narocne aplikaci se mi pretaktuje automaticky na 260MHz)

Pretaktovani je vsak na vlastni nebezpeci a muzete si neodbornym zasahem zlikvidovat Vario !!! Takze bacha na to ... Nicmene mam to uz nejaky patek a jede to naprosto ok, navic ten zvyseny takt je dost citit ...

TodayAgenda je maly nenarocny plugin na today neco jako spb diary, pocket breeze a podobne hovadiny, ale bez zalozek, ciste na zobrazeni kalendare a ukolu ... stejne nepotrebujete nic jineho :-)

Dalsi vec je treba zkontrolovat co se spousti po spusteni pda a co mate na spustene na pozadi. Vse ma na to vliv, \Windows\startup a zde mrknout co tu je, ale prvne se presvedcte ze vite co ktere aplikace delaji, aby vam pak slo treba nastartovat BT a podobne ... Nektere appz jsou strasne narocne na spotrebu i kdyz jsou v pozadi, takze vse vypinam hned po ukonceni prace ...

Sice muzete namitnout ze mit pustene na pozadi je dobre pro rychle spusteni, ale diky automatickemu pretaktovani to nepozoruji a nejsem pistolnik ,abych rychle tasil aplikaci, klidne ty 2 vteriny pockam :-)

S timto nastavenim vydrzim pri plne nabitem pda pres pracovni patek a oddechovy vikend tak ze mam v nedeli vecer kolem 25% baterie a pres noc nabijim a rano je ready. Jinak 2 pracovni dny bez potizi pri vyse zminovane zatezi. ...

P.S. krome phoneAlarmu jsou vsechny zminene appz freeware a najdete je na googlu nebo xda-developers foru

P.P.S. proboha vykaslete se na HTC HOME pluginy a podobne cipoviny, fakt to zere pamet a baterku, ja to zkusil a nesel jsem pod 53mA (mereno Batery Statusem) a to je o polovinu vic nez obvykle tedy mensi vydrz ...
se zapnutym BT a pustenou aplikaci na spravu kontaktu me to bralo kolem 82-130 mA ...

P.P.P.S Proboha nezakladejte flamewar o tom, kolik mate kdo spotrebu v mA je to jen pro priklad ... :-D
JanalTom (15)|4.9.2007 22:57
[QUOTE="Onygzz"]Zdravím všechny...jelikož moje Vario nevydrží víc jak nějakých 15 hodin a to při velice malém provozu, rozhodl jsem se začít jednat...dnes hodlám udělat HR, jestli to neždímá nějaká aplikace..jestliže ne, rád bych zkusil nějakou ROMku, která je dobráí na výdrž baterky...a zde bych chtěl poradit o Vás...zkuste mi něco doporučit...Mám G4 zamknutý čip a momentálně tam mám Flashmanovu CID locked edition ROM..tak aby mi to tam šlo...podotýkám, že bych rád ROM, která se nainstalí stejně snadno, jako flashman...nechci se drbat s tím postupem, jak flashnout jakoukoliv ROM na CID locked device:)

Díky předem všem;) [/QUOTE]

ShellTools je reseni pro tebe, mam G4 a diky nemu mam WM6 na Variu (zpatky ni krok - k WM5) - http://ppctuning.org/?page=Flashing%20all

Pak doporucim Jimmyh98y -ho rom http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=317498

nebo moji oblibenou JAGUAR 3.1 http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=314660

p.s. kdyztak pisni pm a pokecame co a jak
Onygzz (109)|5.9.2007 11:50
Díky Vám oboum za užitečné rady...včera jsem udělal HR a přes noc klesla baterka o jedno procento, což bylo předtím nevídané:D Teď jsem si tam nasypal aplikace (tentokráte již jen ty, které používám) a uvidím, jak se bude chovat baterka dál. Jestli to bude opět špatné, zkuším nějakou tu doporučovaniou ROM...ještě jednou díky;)

EDIT: Tak jsem vypozoroval, že po "nasypání" programů je to zase jakési bídné...vše mám nastaveno tak jak mám mít, tzn. Infrared beam vypnuté, BT vypnuté, Wifi vypnuté, automatický ActiveSync vypnutý,podsvícení na minimum.

Na Today mám krom defaultních věcí (datum, zprávy, kalendář, poznámky) jen následující pluginy:

Battery Status EXT 1.04.202beta3 (skoro v plné polní, jen wifi informace a autoOmap vypnuté)
pBar
cLaunch
psShutXP 0.29

Teď sleduju ždímání baterky...stabilně tam mám 70-119mA...zkusil jsem vypnout zobrazení cLaunch (na který jsem měl trochu podezření) a je to stejné, tedy za předpokladu, že se tomu indikátoru "batteryždímu" v BatteryStatusu dá věřit):)

Tak už tedy vážně nevím...o pBaru pochybuju,stejně tak psShutXP, tak leda že by to dělal sám Battery Status, nebo možná že by nějak blblo rádio? Dá se to nějak zjistit? Signál mám ale pořád dobrý:?

A ještě jedna věc mě napadla...mám defaultně v té ROMce zobrazení stavu baterky dole v liště...nemůže to být tím, že se to třeba zobrazuje jak v BatteryStatu, tak v tý liště?:)) Případně jestli někdo víte jak to oddělat, stejně budu rád, je to tam pro mě zbytečné.

Dnes přes noční budu pozorovat a kdyžtak ještě napíšu..každopádně díky za trpělivost a za pohotové rady:yes:
Onygzz (109)|6.9.2007 05:28
Takze...je 05:17, tedy neco malo pres 12 hodin od sundani z nabijecky..Baterka je na slusnych (podle me) 70ti procentech. Behem vecera a noci jsem napsal nejakou SMS, cca pul hodiny hral hry, pul hodiny na netu pres GPRS/EDGE, a dost casu rypani se jen tak v telefonu.

Nicmene stahl jsem si programek [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] na mereni zatizeni baterky a vysledky nekolikahodinoveho mereni se mi zdaji prinejemensim podivne.
Pustil jsem to po softresetu...startoval jsem nekde u 200mA...pote to kleslo na cca 15mA a drzelo se to asi pul hodiny...pak zniceho nic (celou dobu jsem mel telefon ve sleepu) to naskocilo na 103mA, ktere se tam drzely pak uz porad. Zkousel jsem i zatezovat zamerne (hra, hovor, atd)...stouplo to, ale pak nekleslo pod zminovanych 103mA. To je divne ne? Proc kdyz telefon spi bere 103mA?

Prilozim graf jak budu doma a budu rad za reakce, pripadne za Vase grafy:)
mmoobbyy (136)|6.9.2007 10:18
Mne to posledni dobou delalo tohle: Baterka drzela ve sleep modu dva dny a 90%, ale pri brouzdani na netu najednou bez varovani vypnuto i po 15 minutach a po spusteni baterka na 4% HR nepomoh, vcera prisla nova baterka a je to spraveny :-D
Onygzz (109)|6.9.2007 16:28
A jak si ji měl starou?
JanalTom (15)|9.9.2007 23:28
[QUOTE="Onygzz"]Takze...je 05:17, tedy neco malo pres 12 hodin od sundani z nabijecky..Baterka je na slusnych (podle me) 70ti procentech. Behem vecera a noci jsem napsal nejakou SMS, cca pul hodiny hral hry, pul hodiny na netu pres GPRS/EDGE, a dost casu rypani se jen tak v telefonu.

Nicmene stahl jsem si programek [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] na mereni zatizeni baterky a vysledky nekolikahodinoveho mereni se mi zdaji prinejemensim podivne.
Pustil jsem to po softresetu...startoval jsem nekde u 200mA...pote to kleslo na cca 15mA a drzelo se to asi pul hodiny...pak zniceho nic (celou dobu jsem mel telefon ve sleepu) to naskocilo na 103mA, ktere se tam drzely pak uz porad. Zkousel jsem i zatezovat zamerne (hra, hovor, atd)...stouplo to, ale pak nekleslo pod zminovanych 103mA. To je divne ne? Proc kdyz telefon spi bere 103mA?

Prilozim graf jak budu doma a budu rad za reakce, pripadne za Vase grafy:) [/QUOTE]

stazeno nainstalovano, poslu grafik jakmile budu mit nejake vysledky
mmoobbyy (136)|10.9.2007 22:18
[QUOTE="Onygzz"]A jak si ji měl starou?[/QUOTE]

Jedno z prvnich Varii, prosinec 2005. Porad v provozu, 8 hod v praci, vetsinou na USB a potom jako HW modem, min 2 hod denne, vybijeni nabijeni jsem nikdy neresil, proste jsem prisel do prace, pripich usb, kdyz modemuju, tak taky nebo nabijecka, pres BT a gprs to docela zere, tak abych nemusel hlidat baterku. Nova za cca 700 s postovnym, po roce a trictvrte si myslim, ze docela unosny.
DuckDaffy (51)|3.2.2008 16:00
Zásadní chyba je, že tady nikdo nedělá exaktní měření nějakým ampérmetrem přímo na baterce. To co ukazuje BatteryStatus za spotřebu je hodně od pasu.

Osobně jsem sice taky nic neměřil, ale výdrž u mě je uspokojivá. Pokud je aktivní GSM a dělám jen minimum věcí, jako že přijde 5 SMS, 5 jich napíšu a 5x zahraju solitare a pustím 30 minut mp3, tak výdrž bez nočního vypínání je cca 3 dny. Naopak intenzivní používání, GPS přes BT a GeoCaching, Skype, mChat, mp3, tak jsem rád, když za den mám večer 30 procent. Pokud mám jen Skype, který brání přechodu do šetřícího režimu a nemačkám krátce power, tj. Vario je trvale v provozu, tak baterka tohle vydrží cca 8 hodin a končí.

EDIT: Ráno 7:45 MDA vyndáno z nabíječky (4,195 V), v 02:15 po 18,5 hodinách je stav baterky 83 % (4,050 V), napsal jsem 2 SMS a zahrál 5x Solitare, podsvícení na minimum, GSM zapnuto, najeto cca 20 km. Používám dynamické přetaktování BatteryStatus, 97...260 MHz.

Našel jsem na webu akumulátor 2800 mAh WIZA16HL, který však výrazně zvyšuje tloušťku přístroje, větší kryt je součástí dodávky. Je pro QTEK 9100/MDA Vario a další kompatibilní modely. Cena po přepočtu cca 250-400 Kč. Existují i další mírně slabší - Googling. :)
http://www.gpsforless.co.uk/product_details.php?id=3565
http://web-battery.com/ - hledejte QTEK WIZARD nebo MDA VARIO.

Jinak na WizCode.com je aplikace Pocket Battery Analyzer, zkuste si někdy porovnat výsledky. :)

P.S.: Docela výrazně ovlivňuje výdrž RADIO ROM, doporučuji aktualizovat jako první, dříve než systémovou ROM. Pro Vario je teď dostupná 02.69.11 a i podle dalších referencí funguje velmi dobře.
DuckDaffy (51)|24.3.2008 19:06
Po měsíci a půl přidávám další pozorování výdrže MDA Vario: po 80 hodinách provozu zbývala kapacita 10 %. :)
Provozní podmínky: Odhaduji denní aktivní dobu (práce, svítí podsvícení) na cca půl hodiny (po 3 dny). GSM + EDGE zapnuto nonstop, nevypínám na noc, nevolám, cca denně 5x SMS přes net, 5x Solitare, vložím 20 úkolů/událostí a 5x zvoní nějaké upozornění. Žádné dynamické pře/pod-taktování, WiFi, BT, IR, mp3 ani video, podsvícení na minimum. Akumulátor originální Sanyo WIZA16, 1250 mAh. Stáří přístroje cca 2 roky.

Tady mají akumulátory do QTEK-ů:
http://www.shopgsm.cz/search.php?searchText=QTEK&x=0&y=0
A tady je navíc na MDA Vario i 2200 mAh, mám na ni zálusk. :)
http://www.shop-online.cz/DigitaPower/Baterie-PDA-Qtek-9100-high-capacity-2200mAh-Li-ion-x_g4874.html
Znáte ještě nějakého jiného prodejce?

P.S.: HTC WIZARD RADIO ROM 02.69.11 se osvědčila, více zde (pozor, tamní 02.69.21 je pro jiné HTC!):
https://www.ce4you.cz/forums/view_topic.asp?t=27164
sejra (115)|24.3.2008 19:18
Hmmm, pamatuju na kamose s MDA II...
Zacalo se mu MDA nejak divne vybijet take skoro pred ocima. Problem byl ten, ze MDA II melo jeste zalozni baterku, ktera chcipla, kdyz se vyndala velka. Kdyz se zarizenim nic nedelal, tak na kazdou z jeho 3 baterii mohl jet tak 14-16 hodin (poslal sms, obcas se kouknul na cas, proste to setril). A verdikt?: Nefungujici nejakej pikolik u zalozni baterky, snad probijel, takze rychle vybiti. Prej je to celkem normalni.