Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Doporučené mobilní telefony: 2015

8.9.2015, Milan Šurkala, návod
Kupujete si nový mobilní telefon a nevíte, který z nich si vlastně vybrat? Nabídka je neuvěřitelně široká a zahrnuje stovky modelů nejrůznějších výrobců. Náš průvodce vám pomůže vybrat ten nejlepší smartphone. Aktualizováno 8.9.2015.
Toto je kategorie aktuálních vlajkových lodí jednotlivých výrobců. Těžko zde koupíte špatný telefon, spíše jde o to, že ve srovnání s předchozí kapitolou, která nabídne v podstatě vše potřebné, jsou zde zmíněné telefony sice ještě o něco lepší špičkou, ale předraženou, a to snad bez výjimky. Velkou konkurencí je zde např. LG G3 z minulé cenové kategorie, který může téměř ve všem konkurovat zde zmíněným přístrojům, přitom je za mnohem nižší cenu.
 
 

Samsung Galaxy Note 4


Galaxy Note 4 už patří do kategorie phabletů, má obrovskou 5,7" úhlopříčku. Jeho Super AMOLED displej nabídne vysoké rozlišení 2560×1440 pixelů, nádherně ostrý obraz s dobrou pozorovatelností na slunci i dobrými pozorovacími úhly. Tradiční výhodou řady Note je dotykové pero S-Pen, což je jeden z důvodů, proč o takto velmi drahém telefonu vůbec uvažovat. Na druhou stranu je nutné uznat, že výkon a výbava přístroje jsou skutečně na výši a vysoká cena tak má i své opodstatnění.

Samsung Galaxy Note 4

Vždyť tu najdete čtyřjádrový procesor Snapdragon 805, jehož takt činí až 2,7 GHz (verze z EU distribuce mají osmijádrový Samsung Exynos). K tomu je k dispozici 3GB paměti RAM a výkonná grafika Ardeno 420. 3220mAh baterie se tak docela zapotí, nicméně výdrž lze hodnotit jako dobrou. Mohlo to být lepší, ale známe i mnohem horší telefony. Potěší však tím, že na rozdíl od většiny konkurence je vyměnitelná a opravdu velmi rychle se nabíjí. Vnitřní paměť má kapacitu 32 GB, což je pěkné číslo a naštěstí zde nechybí microSD slot, který by podle výrobce měl podporovat až 128GB karty.

Na dalších specifikacích jde dobře vidět, že Samsung opravdu nedělal kompromisy. Podpora Wi-Fi 802.11ac a NFC je to nejmenší. Najdete tu novější verzi Bluetooth 4.1, velkou radost udělá i 4G LTE ve verzi Cat 6, tedy s podporou 300Mbps přenosů. Samozřejmostí je takřka nekonečný výčet různých senzorů od krokoměru až po barometr. Najdete zde i snímač otisků prstů, ale ten podobně jako u dalších Samsungů, i zde spíše nefunguje než funguje. 16MPx fotoaparát nabídne nadprůměrnou kvalitu snímků a umí natáčet i 4K videosekvence. Navíc disponuje i optickou stabilizací obrazu. Příznivce selfie fotografií potěší solidní 3,7MPx přední kamerka. Škoda, že chybí voděodolnost, moc dobré ohlasy nejsou ani na reproduktor, který je sice hlasitý, ale celkově není příliš kvalitní. Cena činí 17.000 Kč s DPH.
  • 5,7" Super AMOLED 2560×1440 pixelů
  • 153,5×78,6×8,5 mm, 176 gramů
  • Google Android 4.4
  • Snapdragon 805 4×2,7 GHz, 3 GB RAM, Ardeno 420 GPU
  • 32GB paměť, microSD do 128 GB
  • 3220mAh vyměnitelná baterie
  • micro-SIM, BT4.1, Wi-Fi 802.11b/g/n/ac + MIMO, 2G/3G/4G LTE Cat 6 (300 Mbps), Wi-Fi Direct, NFC, MHL, USB-OTG, GPS, A-GPS, GLONASS, BeiDou, akcelerometr, barometr, snímač otisků prstů, gyrosenzor, kompas, Hallův senzor, snímač srdečního tepu, RGB senzor, UV senzor, krokoměr
  • 16MPx fotoaparát, LED blesk, 4K 3840×2160 video, přední 3,7MPx fotoaparát
 
 
 

Samsung Galaxy S6


Galaxy S6 je vlajkovou lodí společnosti Samsung, která přinesla tělo z hliníkových slitin a velmi dobré zpracování, které je adekvátní své ceně (na rozdíl od plastového předchůdce Galaxy S5). Mobilní telefon působí luxusně, přitom je poměrně lehký. Použit je 5,1" Super AMOLED displej s Quad HD rozlišení a velmi jemným obrazem. Pozorovací úhly jsou vynikající, čitelnost na slunci je nadprůměrná. Pokud jde o hardware, Samsung vsadil na vlastní procesor Exynos 7420, který je vyráběn 14nm procesem, díky čemuž je úspornější než Snapdragon 810, který má problémy s přehříváním. Nicméně i Galaxy S6 docela topí. K dispozici je 3 GB LPDDR4 RAM, což by se mohlo zdát mnoho, ale Android s nadstavbou TouchWiz si ukrojí hned 2 GB, takže moc volného prostoru už nezbyde.

Samsung Galaxy S6 Gold Platinum

Výbava je bohatá, čítá všemožné senzory a konečně je zde i dobře fungující čtečka otisků prstů. Nechybí ani vícebarevná notifikační dioda, USB-OTG nebo infraport, který se dá použít jako dálkový ovladač. Potěší solidní zvuk a dobrá dodávaná sluchátka. Přesto tu jsou i nějaká ta zkklamání. Proti předchůdci tu nenajdete odolnost vůči vodě, slot pro microSD karty a baterie se nedá vyměnit. S kapacitou 2550 mAh a tak výkonným hardwarem patří výdrž spíše k lehkému podprůměru. Smartphone podporuje bezdrátové nabíjení a navíc se nabíjí dost rychle. K dispozici jsou verze s vnitřní pamětí 32 GB, 64 GB a 128 GB. Bohužel příplatky za vyšší kapacitu jsou hodně vysoké. Na druhou stranu jde o rychlé paměti UFS2.0.

Zadní fotoaparát má 16MPx rozlišení a světelnost F1,9. Kvalita fotografií patří k nadprůměru a slušně fotí i za horšího světla, k čemuž dopomáhá nejen dobrá světelnost, ale i optická stabilizace obrazu. Můžete natáčet 4K video při 30 fps, Full HD při 60 fps a dokonce zpomalené HD videosekvence při 120 fps. Smartphone má rychlou GPS a podporuje datové přenosy LTE Cat6. Za 32GB verzi dáte 15.500 Kč, za 64GB variantu už 17.500 Kč a 128GB verze přijde na hodně vysokých 22.500 Kč.
  • 5,1" Super AMOLED 2560×1440 pixelů, 576 ppi, Gorilla Glass 4
  • 143,4×70,5×6,8 mm, 138 gramů
  • Google Android 5.0.2
  • Samsung Exynos 7420 4×1,5 GHz + 4×2,1 GHz, 3 GB RAM, Mali-T760 MP8 GPU
  • 32GB / 64GB / 128GB paměť
  • 2550mAh vyměnitelná baterie
  • nano-SIM, BT4.1, Wi-Fi 802.11b/g/n/ac + MIMO, 2G/3G/4G LTE Cat 6 (300 Mbps), Wi-Fi Direct, NFC, USB-OTG, GPS, A-GPS, GLONASS, BeiDou, akcelerometr, barometr, snímač otisků prstů, gyrosenzor, kompas, Hallův senzor, snímač srdečního tepu, RGB senzor, senzor přiblížení
  • 16MPx fotoaparát, LED blesk, světelnost F1,9, 4K 3840×2160 video, přední 5MPx fotoaparát
 
 



Smartphony, které ještě stojí za zvážení


 

Apple iPhone 6 64GB


Smartphony Apple jsou populární, protože jsou to prostě smartphony Apple. To musíte chtít. Pohled na specifikace modelu Apple iPhone 6 působí až směšně, neboť připomíná spíše low-endové smartphony. Ostatně dvoujádrový procesor s 1,4 GHz a 1 GB RAM je opravdu z jiné než high-endové dimenze. Jenže vysoce optimalizovaný systém Apple iOS 8 dokáže i z tohoto hardwaru vymáčknout neuvěřitelný výkon. 4,7" displej zajišťuje přijatelně kompaktní rozměry, rozlišení 1334×750 pixelů (trošku více než HD) je opět na high-end poněkud nízké, samotný displej je ale vynikající.

Apple iPhone 6

Z kladů připomeňme fungující čtečku otisků prstů (na rozdíl od Samsungu), výborný 8MPx fotoaparát s rychlým ostřením a kvalitními videosekvencemi včetně excelentních zpomalených 240fps HD videosekvencí, potěší i nízká hmotnost, přítomnost LTE a nadprůměrná sluchátka v balení. Naopak negativy je malá nevyměnitelná baterie (výdrž ale patří k průměru), NFC funguje jen pro Apple Pay a i Bluetooth má značné omezení. Počítat musíte i s tím, že je podporována jen maličká nano-SIM karta a paměťové karty nelze vůbec použít (proto o 16GB verzi raději neuvažujte a berte když tak 64GB variantu). Mobil není ani voděodolný jako konkurence. A největším negativem je pochopitelně v kontextu toho všeho přestřelená cena, ta činí 22.000 Kč s DPH. Jenže i přes to má iPhone 6 pro mnohé své kouzlo a to mu prostě nelze upřít.
 
 
 

HTC One M9


Telefon HTC One M9 se drží osvědčeného designu známého z této řady. Ponechává si i reproduktory BoomSound, které se vyznačují excelentním zvukem. Na vlajkovou loď ale zklame např. absencí jakékoli odolnosti vůči nepříznivým vlivům, což je dnes už docela běžné (nicméně i někteří jiní high-endoví konkurenti toto nemají nebo to dokonce "zapomněli"). Smartphone má 5" displej s Full HD rozlišením, který je slušný, ale vyskytují se občas stížnosti na trochu zvláštní barevné podání. Vzhledem k trochu nižšímu rozlišení (standardem začíná být Quad HD) bychom sice mohli čekat vysokou výdrž, ale 2840mAh nevyměnitelná baterie stačí jen na průměr.

HTC One M9

Vzhledem k 5" úhlopříčce displeje s krycím sklem Gorilla Glass 4 by smartphone mohl být trochu menší a lehčí, na druhou stranu působí velmi luxusně a hodnotně. Fotoaparát má nyní 20Mpx rozlišení z 1/2,3" senzoru a 28mm objektiv se světelností F2,2. bohužel mu chybí optická stabilizace. Denní snímky jsou přijatelné, nicméně barevné odšumování je poněkud silnější, než by mělo být, což způsobuje slévání barev (jde to vidět na trávě, která táhne do hněda a naopak stromy táhnou do zelena). Noční snímky také moc nepřesvědčí. HTC One M9 umí natáčet 4K videosekvence, 1080p60 Full HD video a zpomalené HD video při 120 fps. Objektiv je kryt safírovým sklem odolným vůči poškrábání. Přední fotoaparát má rozlišení 4 MPx a jde o Ultrapixel variantu (tedy o fotoaparát, který měla One M8 vzadu).

Hardwarová výbava je v pořádku, Snapdragon 810 je taktován trochu níže (4×1,5 GHz + 4×2,0 GHz), takže se mobil tolik nepřehřívá jako konkurenti, kteří jsou osazeni stejným čipem. K dispozici je 3 GB RAM, 32 GB interní paměti i microSDXC slot. Samozřejmostí ja Wi-Fi 802.11ac, GPS, NFC, kompas, mnoho senzorů a nezapomnělo se ani na infraport nebo USB-OTG. Potěší i podora datových přenosů LTE Cat6. Cena 32GB varianty spadla na 16.500 Kč s DPH, za což už začíná být zajímavější nabídkou.
 
 
 

Samsung Galaxy S6 edge


Galaxy S6 edge je příbuzným modelu Galaxy S6, má však zaoblený Super AMOLED displej, který smartphonu propůjčuje ještě zajímavější a luxusnější vzhled. Tato verze je ve většině rozměrů o trošku menší a o pár gramů lehčí. Od Galaxy S6 se liší trochu větší 2600mAh nevyměnitelnou baterií, ale výdrž je i nadále spíše podprůměrná. Jinak tu najdete nadále výkonný procesor Samsung Exynos 7420 s osmi jádry a takty 1,5 GHz (čtveřice čipů Cortex-A53) nebo 2,1 GHz (čtveřice čipů Cortex-A57), 3 GB RAM a grafický čip Mali-T760 MP8.

Samsung Galaxy S6 edge

Výbava je takřka nekonečná, čítá mnoho různých senzorů, dobře pracující čtečku otisků prstů, senzor srdečního tepu a další. Opět tu ale nenajdete slot pro microSD karty, voděodolnost, MHL a jiné další detaily. Fotoaparát má 16MPX rozlišení a poskytuje kvalitní snímky, které jsou docela slušné i za horšího světla. Přední kamerka má rozlišení 5 megapixelů. V prodeji jsou verze s kapacitou vnitřní paměti 32 GB (20.000 Kč), 64 GB (22.500 Kč) a 128 GB (25.500 Kč). To jsou už opravdu hodně vysoké ceny a 128GB varianta je už za hranicí výhodnosti.
 
 


V září 2015 byly do kategorie do 10000 Kč díky slevám přesunuty následující smartphony:
  • Sony Xperia Z3 a Z3 Dual
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama