Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Agent 007: sledování aut a odposlechy telefonů

28.4.2014, Milan Šurkala, článek
Cítíte se bezpečně? Myslíte si, že máte své soukromí a nikdo vás nemůže sledovat? Tento díl seriálu o sledování lidí se bude věnovat problematice špehování aut např. pomocí GPS a sledování mobilních telefonů.
Kapitoly článku:
Existuje mnoho důvodů, proč sledovat auta. Často tento způsob využívají nejrůznější společnosti pro monitorování svých vozidel včetně třeba automatické tvorby knihy jízd. Někdy dokáže evidovat i spotřebu paliva a další drobnosti. Automobil lze pak sledovat i v případě jeho krádeže. Tyto jednotky vyjdou zpravidla na 3 až 10 tisíc Kč, měsíční paušál se pak většinou pohybuje mezi 2 a 3 stokorunami, pochopitelně lze najít i levnější nebo dražší (monitoring po celé Evropě).


GPS štěnice do auta

Pár centimetrů, lehce přes 500 Kč a víte, kam kdo jel.



Samozřejmě toto není jediné využití. Vozidla může chtít sledovat policie a poslední dobou jde také o špehování partnerů, manželů a manželek. V tomto případě sice mohou přijít ke slovu detektivní kanceláře, nicméně dnes je už možné to provést svépomocí. Malou GPS lze sehnat na eBay za nějakých 500 až 3 000 Kč (v ČR samozřejmě mnohem dráž) a instalace není zrovna nejtěžší. Existuje samozřejmě několik typů, jak vůbec auta sledovat. Zařízení stačí vložit do auta nebo jej k němu připnout pomocí magnetu.

Některé modely fungují podobně jako mnoho typů štěnic při odposlechu. Do štěnice se vloží SIM karta a pak už záleží jen na modelu, co vše vám poskytne. Jsou typy, kdy na vloženou SIM kartu třeba zavoláte a ona vám v SMS pošle souřadnice, kde se nachází. Další možností je to, že štěnice jednoduše jen loguje pohyb automobilu a uživatel jen jednou za čas štěnici vyjme a přečte si všechny logy. Můžete zjistit logy tras, rychlost, uběhlý čas, délku zastávek a podobně. Tato zařízení většinou zvládnou logovat zhruba 3 dny pohybu (pokud se tedy auto nepohybuje nějak moc, vydrží na baterii i týdny).


Systém eCall


Co je ale zajímavé, je to, že už brzy bude mít každý oficiální "štěnici" ve svém autě. Jde o systém eCall, který bude povinný ve všech automobilech prodaných v EU. Ten v případě nehody zavolá sám tísňovou linku, udá pozici a podobně. To urychlí akci na záchranu života nebo minimalizaci zranění, otázkou ale také zůstává, zda tento systém nebude zneužit i k jiným účelům (dalšímu monitorování občanů podobně, jak je to možné udělat pomocí mobilních telefonů - dnes je opravdu snadné zjistit, kde je kdo a s kým). Systém měl být povinný už od října 2015, ale byl posunut o dva roky na říjen 2017.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama